Οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη με υψηλό υψόμετρο κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπινγκχαμτον ερευνώντας και αναλύοντας πολλές μελέτες που εστίαζαν στη συχνότητα εμφάνισης της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής σε συγκεκριμένες περιοχές και οι οποίες περιείχαν στοιχεία για το υψόμετρο της κάθε τοποθεσίας, βρήκαν ότι όσο πιο ψηλό ήταν το υψόμετρο τόσο πιο συχνή ήταν και η εμφάνιση ή επιδείνωση της εν λόγω ψυχικής διαταραχής.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας τα άτομα πουν ζουν σε περιοχές με λιγότερο ήλιο έχουν λιγότερες ευκαιρίες συγχρονισμού του κιρκαδιανού τους ρυθμού με τον κύκλο ημέρας-νύχτας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Συνήθως κοιμούνται αργά και ξυπνούν αργά με αποτέλεσμα να μην εκτίθενται πολύ στον ήλιο και γενικότερα στο φως της ημέρας. Αυτό λοιπόν το πρότυπο ύπνου-αφύπνισης επηρεάζει αρνητικά τη συμπτωματολογία τους.

Αναμένονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να διερευνηθεί με πιο τρόπο η έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.