Ενας στους τρεις γονείς παραδέχονται ότι μιλούν στο κινητό όταν πάνε τα παιδιά τους σχολείο με το αυτοκίνητο, ενώ ένας στους επτά μπαίνει στα social media, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Πάνω από το ένα στα τέσσερα τροχαία προκαλούνται από την αφηρημάδα των οδηγών. Με αφορμή αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες ενός νοσοκομείου στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. (CHOP) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διεξήγαγαν μια έρευνα και ανακάλυψαν ότι το προηγούμενο τρίμηνο σχεδόν οι μισοί γονείς που πήγαιναν τα παιδιά τους σχολείο με το αυτοκίνητο ασχολούνταν με το κινητό τους (ομιλία με το handsfree, αποστολή μηνυμάτων, emails και σερφάρισμα στο ιντερνετ).

Η είδηση είναι ανησυχητική γιατί εκείνοι που ασχολούνται με το κινητό τους ενώ οδηγούν στατιστικά είναι πιο αμελείς, π.χ. δεν βάζουν ζώνη ή οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν βρίσκονται παιδιά στο αυτοκίνητο.

«Η τεχνολογία μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Catherine McDonald και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες έρευνες για να διαπιστώσουμε αν η απρόσεχτη οδήγηση των γονιών επηρεάζει και τα παιδιά τους ως μελλοντικούς οδηγούς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε online μεταξύ 760 ενηλίκων με παιδιά ηλικίας από 4- 10, σε 47 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς οδηγοί όποτε είχαν παιδιά στο αυτοκίνητο:

– Το 52.5% μιλούσε στο κινητό με ή χωρίς handsfree.

– Το 33,7% διάβαζε μηνύματα

– Το 26,7% έστελνε μηνύματα

– Το 13,7% ασχολούνταν με τα social media