Καναδοί επιστήμονες μελέτησαν ένα δείγμα 7.065 εργαζόμενων σε βάθος 12 χρόνων και κατέγραψαν περιπτώσεις διαβήτη μόλις δυο χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας. Εκείνο που διαπίστωσαν είναι ότι συγκριτικά με τις γυναίκες που εργάζονταν 35-40 ώρες, εκείνες που εργάζονται πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα έχουν 51% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Ωστόσο το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν καταγράφηκε καμία αντίστοιχη επίδραση στους άνδρες.

Η έρευνα διεξήχθη από το BMJ Open Diabetes Research & Care και εξέτασε περιπτώσεις ανθρώπων από χώρες όπως ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., η Κίνα αλλά και η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η ηλικία, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, η υψηλή πίεση και οι ώρες καθιστικής ζωής.

Γυναίκες σκληρά εργαζόμενες

Η επικεφαλής της έρευνας Mahee Gilbert-Ouimet σχολίασε ότι οι γυναίκες εργάζονται ακόμα περισσότερες ώρες από τους άνδρες αν ληφθούν υπόψη και οι δουλειές του σπιτιού / οι οικογενειακές υποχρεώσεις. «Δεν είναι εύκολο να μειώσει κανείς τις ώρες που εργάζεται, μερικές φορές είναι απίθανο» δήλωσε η Gilbert-Ouimet, «ωστόσο οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πολλές ώρες εργασίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη, ιδίως αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντείνουν σε αυτόν.

Μια δαπανηρή πάθηση

Υπολογίζεται ότι ως το 2030, περίπου 439 εκατομμύρια ενήλικες, δηλαδή το 7,7% του πληθυσμού της Γης θα έχουν διαβήτη, ποσοστό που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με του 2010. Το γεγονός είναι ανησυχητικό μιας και το παγκόσμιο κόστος αυτής της χρόνιας πάθησης κυμαίνεται σε κολοσσιαία επίπεδα. Για παράδειγμα μόνο το 2015 δαπανήθηκαν 1,31 τρις δολάρια.

Θα πραγματοποιηθούν πολλές ακόμα έρευνες σχετικά με την πάθηση αυτή αφού σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η μεγαλύτερη πρόκληση για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της είναι η εύρεση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων που τον προκαλούν.