Η συγκεκριμένη οφθαλμολογική εξέταση γίνεται για τον εντοπισμό πρώιμων συμπτωμάτων ασθένειας των ματιών, εξετάζοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν λεπτότερο αμφιβληστροειδή χιτώνα είναι πιθανότερο να έχουν πρόβλημα με τη μνήμη και πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να χρησιμεύσει για την ανίχνευση της άνοιας.

Η μελέτη ανάμεσα σε 32.000 ανθρώπους μέτρησε κομμάτι του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και πιο συγκεκριμένα της οπτικής θηλής (RNFL), διεξάγοντας φασματική οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 40 με 69, εξετάστηκαν στη μνήμη, τα αντανακλαστικά και τη νοητική τους ικανότητα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εκείνοι που είχαν τις πιο λεπτές οπτικές θηλές (RNFL), απέτυχαν σε κάποιο από τα παραπάνω τεστ. Να σημειωθεί ότι η απώλεια της μνήμης, η δυσκολία να πραγματοποιείς οικείες, καθημερινές δραστηριότητες και άλλα συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης είναι τα πρώτα δείγματα της άνοιας.

Η εξέταση OCT

Ο καθηγητής Paul Foster από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο του Κολεγίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι η οφθαλμολογική εξέταση OCT μπορεί να ταυτοποιήσει τις περιπτώσεις που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, προσθέτοντας ότι «πιθανόν έτσι οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ να γίνουν πιο αποτελεσματικές στην επιβράδυνση ή και στην παύση της νόσου όταν βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Επιπλέον, είναι πιο εφικτό να σχεδιάσουμε νέα πιο αποτελεσματικά μέτρα που θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια.»

Η σχέση των ματιών με τον εγκέφαλο

Η σύνδεση μεταξύ της αλλοίωσης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ήταν ήδη γνωστή, ωστόσο τώρα έγινε σαφές ότι είναι δυνατόν να εντοπιστεί με μια απλή εξέταση OCT. Ας μην ξεχνάμε ότι η αλλοίωση του αμφιβληστροειδούς καθρεφτίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν στα αγγεία του εγκεφάλου, κάτι που συμβάλλει στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αμφισβητούν τη σύνδεση μεταξύ του πάχους της οπτικής θηλής (RNFL) και της άνοιας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης της γνωστικής εξασθένησης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το πλεονέκτημα της OCT είναι ότι προσφέρει μία δυνατότητα σχετικά ανέξοδη και μη επεμβατική για την ανίχνευση της πάθησης. Ωστόσο, προσθέτουν, τα τεστ είναι ενδεικτικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο αυτά προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος πάσχει από άνοια, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με λεπτό αμφιβληστροειδή που δεν πάσχουν από τη νόσο.

Η δρ. Laura Phipps, από το βρετανικό κέντρο έρευνας του Αλτσχάιμερ, δήλωσε ότι η έρευνα για τη σύνδεση των ματιών με τον εγκέφαλο είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο πεδίο.