Οι ερευνητές εξηγούν ότι το μπλε φως απορροφάται από τα ζωτικά μόρια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα διεγείροντας την παραγωγή μιας τοξικής ουσίας που καταστρέφει τα κύτταρά του. Η βλάβη μπορεί να προκαλέσει σκούρες κηλίδες στην όραση, οι οποίες επιταχύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), μιας πάθησης που εμφανίζεται από την κυρίως από την πάροδο του χρόνου και είναι η κύρια αιτία για την απώλεια της όρασης.Η ωχρή κηλίδα είναι η οβάλ περιοχή κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, που ευθύνεται για την οξεία όραση. Οταν αυτή εκφυλίζεται οι ασθενείς βλέπουν θολά σημεία ή σκούρες κηλίδες, οι οποίες μεγαλώνουν όσο τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς πεθαίνουν. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές, καθώς και συνεδρίες λέιζερ που καταστρέφουν τα αλλοιωμένα αγγεία.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας, 9,1 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν παρουσιάσει πρώιμα AMD ενώ 2,1 εκατομμύρια ηλικίας άνω των 50 έχουν AMD σε προχωρημένο στάδιο, που συνεπάγεται σοβαρή απώλεια όρασης. Το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο αμερικάνικος πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 αυξάνεται συνεχώς.

Η μέλετη

Για την έρευνα, η πανεπιστημιακή ομάδα αποφάσισε να εστιάσει στη ρετινάλη, μια μορφή βιταμίνης Α που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οι φωτοϋποδοχείς του ματιού, τα ραβδία και οι κώνοι, χρησιμοποιούν ρετινάλη για να μετατρέψουν το φως σε σήματα προς τον εγκέφαλο.

«Ένα χαρακτηριστικό της ρετινάλης είναι ότι απορροφά το μπλε φως πολύ καλά» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ajith Karunarathne. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χημικές αντιδράσεις που μετατρέπουν τα κύτταρα οξυγόνου σε τοξικά μόρια τα οποία καταστρέφουν τους φωτοϋποδοχείς.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν τα κύτταρα ρετινάλης που απορρόφησαν το μπλε φως σε άλλα κύτταρα, ακόμα και καρκινικά, και διαπίστωσαν ότι τα καταστρέφουν. Αντίθετα, το μπλε φως από μόνο του ή η ρετινάλη που δεν είχε απορροφήσει μπλε φως δεν είχαν καμία επίδραση στα υπόλοιπα κύτταρα. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε κάποια αρνητική δραστηριότητα της ρετινάλης που είχε εκτεθεί σε άλλα χρώματα φωτός, όπως πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο.

Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα βρήκε ότι η αλφα-τοκοφερόλη, ένα μόριο παράγωγο της βιταμίνης Ε, σταματάει τη διάβρωση. Όμως «η βλάβη που υφίστανται οι φωτοϋποδοχείς είναι μη αναστρέψιμη, έτσι η άλφα-τοκοφερόλη απλά σταματάει περαιτέρω φθορές» εξηγεί ο δρ. Karunarathne. «Οσο γερνάει ο οργανισμός μειώνεται η άμυνά του στις επιθέσεις της ρετινάλης που έχει απορροφήσει μπλε φως, με αποτέλεσμα την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας» προσθέτει.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν

Μερικοί τρόποι προστασίας είναι να φοράμε γυαλιά ηλίου που φιλτράρουν τη UV ακτινοβολία και το μπλε φως, να χρησιμοποιούμε φίλτρα μπλε φωτός στα κινητά μας και τέλος, να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε κινητά στο σκοτάδι γιατί οι διασταλμένες κόρες επιτρέπουν
να εισχωρήσει περισσότερο μπλε φως στο μάτι.