Μια έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συγκοινωνιών & Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε ότι η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διάφορες γνωστές ευρωπαϊκές πόλεις ισοδυναμεί με το κάπνισμα ενός ως τεσσάρων τσιγάρων τη μέρα.

Η μελέτη ανέλυσε τον αέρα σε δέκα μεγάλες,
τουριστικές πόλεις σε Ευρώπη και Τουρκία (Δουβλίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ,
Πράγα, Μιλάνο, Βιέννη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Λονδίνο και Κων/πολη)
υπολογίζοντας τον αριθμό τσιγάρων που αντιστοιχούν στην ατμοσφαιρική
ρύπανση
της κάθε πόλης. Ένα σαββατοκύριακο στο Παρίσι μπορεί να επιβαρύνει την υγεία όπως αν καπνίζαμε δυο τσιγάρα. Ο αριθμός αυξάνεται στην Πράγα, όπου μια μίνι απόδραση εκεί ισοδυναμεί με 4 τσιγάρα, και ακόμα χειρότερα στο Πεκίνο, όπου ο αριθμός φτάνει στα 16 τσιγάρα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις επιβαρύνει όπως είναι φυσικό και τους τουρίστες, οι οποίοι συνήθως περνούν τις μέρες τους κάνοντας βόλτες σε αξιοθέατα, αλλά και τους ποδηλάτες και όσους κάνουν τζόγκινγκ.

Η πιο επιβλαβής μόλυνση προέρχεται από σωματιδιακή ύλη ίση ή μικρότερη από 2.5 μικρόνια (μονάδα μέτρησης μήκους = 0.001 χιλιοστά). Ακριβώς επειδή είναι τόσο μικροσκοπικά, αυτά τα σωματίδια εισχωρούν εύκολα στον οργανισμό μέσω των πνευμόνων και στη συνέχεια του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Η έρευνα δείχνει ότι η εισπνοή 22 μικρογραμμαρίων λεπτών σωματιδίων έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία με το κάπνισμα ενός τσιγάρου.

Τα στοιχεία έρχονται στο φως λίγες μέρες μετά το κύμα καύσωνα που αύξησε τα επίπεδα του μονοξείδιου του άνθρακα και του όζοντος στην ατμόσφαιρα, επιφέροντας άμεσα προβλήματα στην υγεία όπως άσθμα και ρινίτιδα.

Πιο βλαβερή κι από τη μαλάρια

«Η μόλυνση του αέρα είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στον κόσμο» επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Berkeley Earth, η μόλυνση του αέρα είναι πιο θανατηφόρα κάθε χρόνο από ό,τι το AIDS, η μαλάρια, ο διαβήτης και η φυματίωση. «Στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, η μόλυνση του αέρα είναι τόσο βλαβερή για την υγεία όσο 0.4 ως 1.6 τσιγάρα καθημερινά. Στην Κίνα τα νούμερα είναι ακόμα χειρότερα, εφόσον τις μέρες που η ρύπανση είναι υψηλή, το «ακούσιο» κάπνισμα φτάνει ακόμα και τα 3 πακέτα τσιγάρα, για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί.