Ανασφαλή και αναποτελεσματικά κρίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αποτελούν επαρκές βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατασκευάστηκε πρώτη φορά στην Κίνα και προωθήθηκε στην παγκόσμια αγορά κυρίως μέσω Ίντερνετ. Μιμείται ένα πραγματικό τσιγάρο και δέχεται αμπούλες που απελευθερώνουν νικοτίνη σε κάθε ρουφηξιά. Οι καπνιστές το χρησιμοποιούν χωρίς να το ανάβουν, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να το «καπνίζουν» (ακόμη τουλάχιστον) στους χώρους όπου το κάπνισμα είναι απαγορευμένο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, προειδοποιεί ότι είναι πολύ πιθανό μαζί με την ενσωματωμένη νικοτίνη, οι χρήστες να εισπνέουν και πολλές άλλες τοξικές ουσίες αγνώστου μέχρι στιγμής ταυτότητας.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι σε αντίθεση με τις ειδικές τσίχλες και τα τσιρότα νικοτίνης, η ηλεκτρονική συσκευή δεν έχει περάσει τις απαιτούμενες τοξικολογικές και κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν επιστημονικά ότι πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο για τη διακοπή του τσιγάρου.

Και το χειρότερο; Οι κατασκευάστριες εταιρείες, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή ακόμη και το λογότυπό του στη συσκευασία του προϊόντος, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση της ασφάλειας στο καταναλωτικό κοινό.

Διαβάστε ακόμη:
Γιατί δεν καταφέρνω ν’ αλλάξω τις (κακές) συνήθειές μου;
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.2075.asp

Kι αν δεν μπορώ να το κόψω;
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.1437.asp

Aπό πότε μία συνήθεια γίνεται εξάρτηση;
http://www.vita.gr/html/ent/048/ent.2048.asp

«Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου!»
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp

Με όμορφες σκέψεις κόβονται οι άσχημες συνήθειες!
http://www.vita.gr/html/ent/946/ent.6946.asp

Λιγότεροι καπνιστές λιγότεροι θάνατοι
http://www.vita.gr/html/ent/952/ent.6952.asp

Πόσα θέλεις να… το κόψεις;
http://www.vita.gr/html/ent/137/ent.7137.asp