Πολύ σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα για τις γυναίκες, καθώς νέα αμερικανική έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο έδειξε ότι στα γυναικεία χέρια «φωλιάζουν» περισσότερα βακτήρια.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», από αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες προέκυψε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν τελικά πολλούς περισσότερους τύπους βακτηρίων στα χέρια τους από ό,τι νόμιζαν.

Συγκεκριμένα με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης του βακτηριδιακού DNA, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στα ανθρώπινα χέρια υπάρχουν συνολικά 4.742 βακτήρια, αριθμός εκατονταπλάσιος από αυτόν που είχε προκύψει από προηγούμενες έρευνες.

Το 45% των βακτηρίων ήταν σπάνια είδη, ενώ πέντε είδη όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο λακτοβάκιλλος κ.ά. κρίθηκαν πιο συνηθισμένα.

Τα γυναικεία χέρια έδειξαν να είναι πιο «φιλόξενα» για τα βακτήρια σε σχέση με τα ανδρικά. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, εκτιμούν ότι βασικό ρόλο παίζει η οξύτητα του δέρματος. Έτσι, ακριβώς επειδή οι άνδρες έχουν υψηλότερη οξύτητα, «κουβαλούν» και λιγότερα βακτήρια.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι στο συγκεκριμένο διαχωρισμό μεταξύ των δύο φύλων συμβάλλουν οι εκκρίσεις των αδένων, ο ιδρώτας, το πάχος του δέρματος και η παραγωγή ορμονών. Επιπλέον, και η συχνή εφαρμογή ενυδατικών και κοσμητικών προϊόντων στην οποία προχωρούν συνήθως οι γυναίκες, έδειξε να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ύπαρξη βακτηρίων.

Αν και οι γυναίκες φέρουν ακόμη περισσότερα βακτήρια κάτω από την επιφάνεια του δέρματός τους – όπου δε φτάνει το πλύσιμο – παρόλα αυτά οι ειδικοί τονίζουν ότι λίγα είναι εκείνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.

Το πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ατμοσφαιρική μόλυνση είναι πολύ μεγάλη, είναι επιτακτική ανάγκη. Ωστόσο, όπως βεβαιώνουν οι ερευνητές, ακόμη και αυτό δεν τα εξολοθρεύει πλήρως, καθώς αστραπιαία δημιουργούνται νέες αποικίες.

Διαβάστε ακόμη:
Φοβίες. Αντιμετωπίζονται και εναλλακτικά
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.2398.asp

Ανθεκτικά μικρόβια στα τρόφιμα
http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.5803.asp