Μια αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλά πλαστικά προϊόντα, ενδεχομένως παραμένει στον ανθρώπινο οργανισμό για περισσότερο διάστημα από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα, ανακάλυψαν πρόσφατα αμερικανοί ερευνητές.

Ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι η ουσία δισφαινόλη Α, που είχε βρεθεί σε μπιμπερό και άλλα προϊόντα, χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Στην πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν ειδικοί από το πανεπιστήμιο Rochester και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Enviromental Health Perspectives», μελετήθηκαν τα επίπεδα χημικών που βρέθηκαν στα ούρα 1.469 αμερικανών ενηλίκων.

Η δισφαινόλη Α (ή BPA) είναι ένα χημικό, που χρησιμοποιείται σε πολλά πλαστικά δοχεία και μπορεί να περάσει από το πλαστικό δοχείο στο περιεχόμενό του (την παιδική τροφή ή το γάλα, το τρόφιμο, το νερό ή το χυμό κλπ.).

Ενώ όμως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η χημική ουσία αποβάλλεται άμεσα και εξ ολοκλήρου από το σώμα μέσω των ούρων, η μελέτη αυτή έρχεται να δείξει υψηλά επίπεδα αυτού του χημικού στον οργανισμό ακόμη και ατόμων που δεν είχαν έρθει σε επαφή με πλαστικά δοχεία για μια ολόκληρη μέρα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν ίδια επίπεδα της χημικής ουσίας στα ούρα είτε είχαν να έρθουν σε επαφή με ένοχα υλικά 8,5 ώρες είτε ένα ολόκληρο 24άωρο.

Ο δρ. Stahlhut, επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί ότι τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι το εν λόγω χημικό είναι πιθανό να περνάει στον οργανισμό και από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από το νερό της βρύσης ή από την οικιακή σκόνη. Ενδέχεται, μάλιστα, να εισχωρεί στον λιπώδη ιστό από όπου αποβάλλεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Οι ερευνητές φαίνεται ωστόσο να υποστηρίζουν ότι η δισφαινόλη Α είναι ασφαλής για τους καταναλωτές στα συγκεκριμένα επίπεδα έκθεσης.

Ωστόσο, ο Steven Hentges από το Γενικό Χημείο των ΗΠΑ, σχολιάζει ότι τέτοια συμπεράσματα είναι τουλάχιστον αναπόδεικτα. Εξάλλου, αμερικανοί ειδικοί στην Τοξικολογία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, έχουν εκφράσει εδώ κι ένα χρόνο το φόβο ότι η δισφαινόλη Α μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ανάπτυξη του προστάτη και του εγκεφάλου σε έμβρυα, βρέφη και παιδιά. Στο ίδιο πλαίσιο, μια βρετανική έρευνα του 2008 έδειξε ότι υψηλά επίπεδα της χημικής αυτής ουσίας στον οργανισμό συνδέονται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και διαταραχές ηπατικών ενζύμων.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp

Ποιo πλαστικό είναι πιο ασφαλές;
http://www.vita.gr/html/ent/471/ent.2471.asp

Επικίνδυνα μπουκάλια και μπιμπερό
http://www.vita.gr/html/ent/793/ent.5793.asp