Μια νέα εποχή «φυσικών» μεθόδων πλαστικής χειρουργικής χωρίς ενθέματα υπόσχεται η αυξητική στήθους, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων.

H πρωτοποριακή τεχνική, η οποία δημιουργήθηκε από ιάπωνες επιστήμονες, αναμένεται τώρα να εφαρμοστεί από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Μαστού του Λονδίνου του νοσοκομείου Princess Grace σε 30 υγιείς εθελόντριες μέσα στον Μάιο.

Σύμφωνα με αυτήν, η «φυσική» αυξητική στήθους θα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων που θα λαμβάνονται από το περιττό λίπος από την περιοχή της κοιλιάς ή των μηρών και θα εγχέονται στη συνέχεια στο στήθος.

Μέχρι στιγμής, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, η διαδικασία αυτή θα μπορεί να αυξήσει το στήθος μόνο κατά ένα νούμερο. Ωστόσο, εκτιμούν ότι πολύ πιθανόν μελλοντικά να καταφέρουν να προχωρήσουν σε πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η τεχνική των βλαστικών κυττάρων έχει ήδη εφαρμοστεί σε γυναίκες που είχαν κάνει μαστεκτομή λόγω καρκίνου του μαστού, ωστόσο αυτή θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα δοκιμαστεί σε υγιείς γυναίκες.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εξέλιξη στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής στήθους», διευκρινίζει ο χειρουργός μαστού καθηγητής Κέφα Μόκμπελ. «Οι μαστοί που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία των βλαστικών κυττάρων έχουν μια πιο φυσική αίσθηση», εξηγεί.

«Τα ενθέματα (σιλικόνες, οροί) αποτελούν ξένο σώμα για τον οργανισμό. Συνδέονται με μακροπρόθεσμες επιπλοκές και χρειάζονται αντικατάσταση. Ακόμη, υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής ή ουλών», τονίζει ο κ. Μόκμπελ.

Αν και τα βλαστικά κύτταρα είναι απόλυτα ικανά να αυξήσουν τον όγκο του στήθους, παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει ο καθηγητής, δεν μπορούν να προσφέρουν σφρίγος ή ανόρθωση.

Επόμενος στόχος των βρετανών ειδικών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμη μεγαλύτερες αυξητικές.

«Για την ώρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε την αύξηση του στήθους κατά ένα μέγεθος», λέει ο κ. Μόκμπελ. «Δεν γνωρίζουμε εάν θα καταφέρουμε κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτό εξαρτάται από τα βλαστικά κύτταρα που θα συγκεντρώσουμε», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Σιλικόνη στο στήθος και καρκίνος
http://www.vita.gr/html/ent/879/ent.7879.asp

Όλα όσα φοβόμαστε για τις πλαστικές επεμβάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/267/ent.1267.asp

Mπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp