Προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η προσθετική στήθους με ενέσιμα εμφυτεύματα, εξέδωσε η Βρετανική Ένωση Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών (BAAPS).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγαλύτερες επιπλοκές προκύπτουν από την χρήση της μεθόδου Macrolane, ενός ενέσιμου εμφυτεύματος ή filler, που καταπολεμά επίσης τις ρυτίδες, τεντώνοντας ή «φουσκώνοντας» συγκεκριμένες περιοχές.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η BAAPS ερωτήθηκαν συνολικά 26 πλαστικοί χειρουργοί από τους οποίους ο ένας στους τρεις είχαν δει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους από μια έως 12 ασθενείς που είχαν παρουσιάσει προβλήματα.

Συγκεκριμένα, περίπου ένας στους τέσσερις πλαστικούς χειρουργούς κλήθηκε να επέμβει προκειμένου να διορθώσει κάποιο πρόβλημα. Το 38% των χειρουργών αντιμετώπισαν από μια έως τρεις περιπτώσεις ασθενών που είχαν εμφανίσει επιπλοκές μετά την χρήση μόνιμων ενέσιμων υλικών.

Το 4%, αναγκάστηκε να ξαναδεί από τέσσερις έως έξι ασθενείς και το 23% δήλωσαν ότι μια έως τρεις ασθενείς χρειάστηκε να υποβληθούν εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση λαθών που είχαν προκύψει από την χορήγηση μόνιμων ενέσιμων υλικών.

Το 81% των χειρουργών ανέφεραν παρόλα αυτά, ότι δεν παρατήρησαν σοβαρές επιπλοκές που να οφείλονται σε προσωρινά εμφυτεύματα, καθώς τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από τα μόνιμα εμφυτεύματα.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (96%) υπογράμμισαν ωστόσο ότι τα fillers θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «φάρμακα» – όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ – και όχι ως «ιατρικές συσκευές» οι οποίες λαμβάνουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση CE.

Το κυριότερο όλων, συμπληρώνουν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις επεμβάσεις ομορφιάς – ακόμη κι αν αυτές είναι ενέσιμες – πραγματοποιούνται από ανειδίκευτο προσωπικό σε ασθενείς που δεν είναι ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους ή τις παρενέργειες που εγκυμονούν.

Ακόμα, η ανυπαρξία αυστηρής νομοθεσίας που να απαγορεύει ρητώς την χρήση μη εγκεκριμένων ουσιών, συμβάλλει στη ραγδαία αύξηση των προβληματικών περιπτώσεων στην Βρετανία.

Διαβάστε ακόμα:
«Σιλικόνη» από βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/871/ent.8871.asp

Σιλικόνη στο στήθος και καρκίνος
http://www.vita.gr/html/ent/879/ent.7879.asp

Όλα όσα φοβόμαστε για τις πλαστικές επεμβάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/267/ent.1267.asp