Συχνά τα παιδιά εμφανίζουν στα χείλη τους, με ή χωρίς πυρετό, μία μόλυνση που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (ιός HSV), η οποία είναι μεταδοτική. O συχνότερος τρόπος μετάδοσης είναι το σάλιο, και μπορεί κανείς να κολλήσει τον ιό στο παιδί με το φιλί ή με την από κοινού χρήση καθημερινών αντικειμένων (πετσέτες προσώπου, φλιτζάνια κ.ά.). Aντίθετα με άλλες ιώσεις της παιδικής ηλικίας, η λοίμωξη από τον HSV δεν εξασφαλίζει ανοσία στον οργανισμό. Όταν η λοίμωξη περάσει, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στους βλεννογόνους και στο δέρμα της περιοχής. Aυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να παρουσιάσει τη μόλυνση περισσότερο από μία φορά.





Ο έρπης, που αρχικά εμφανίζεται με έντονη φαγούρα, κοκκινίλα και πρήξιμο, στη συνέχεια δημιουργεί στα χείλη μικρές φουσκάλες με διαυγές υγρό. Συχνά οι φουσκάλες αυτές απλώνονται στο δέρμα γύρω από τη μύτη και το στόμα. Mέσα σε 8-10 μέρες σπάνε, ξηραίνονται και τελικά εξαφανίζονται. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σάλιο, και έτσι να μεταδίδει τη λοίμωξη για αρκετές βδομάδες. Aυτό σημαίνει ότι, έστω και αν το παιδί σας δεν έχει πλέον συμπτώματα ή ενοχλήσεις, μπορεί σε αυτό το διάστημα να μολύνει άλλα άτομα.





Προστατέψτε το παιδί από τη λοίμωξη με τους παρακάτω τρόπους:

•Μην αφήνετε να το φιλούν άτομα με έλκη στο στόμα.

•Βεβαιωθείτε ότι τα μολυσμένα με τον ιό άτομα δεν μοιράζονται τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια και το φαγητό μαζί του.

•Αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα ερπητικής λοίμωξης, συμβουλευτείτε χωρίς καθυστέρηση το γιατρό για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που θα το ανακουφίσει και κρατήστε το μακριά από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, ώσπου να επουλωθούν τελείως οι φυσαλίδες στο δέρμα του.

•Εμποδίστε το να σπάει ή να ξύνει την επιφάνεια των φυσαλίδων, και προπαντός να τις αγγίζει με τα χέρια του.

•Φροντίστε να είναι καθαρά τα χέρια σας κάθε φορά που του βάζετε αλοιφή στα σημεία όπου έχει μολυνθεί.