Yλικά για 4 άτομα
Για τις κρέπες
• 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1 αυγό
• 1 1/4 φλιτζάνι γάλα πλήρες
• 1 κουταλιά βούτυρο
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο



Για τα φρούτα
2 κουταλιές βούτυρο
• 1/4 φλιτζάνι ψιλή ζάχαρη
• ο χυμός 2 πορτοκαλιών
• 3 φλιτζάνια ανάμεικτα καλοκαιρινά φρούτα (π.χ. όπως κομμένες φράουλες, κεράσια, πεπόνι, ροδάκινο)
• 3 κουταλιές σιρόπι ή χυμό φρούτων


Eκτέλεση
1. Για να ετοιμάσετε τις κρέπες, κοσκινίστε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και κάντε μία λακκούβα στη μέση, όπου ρίχνετε το αυγό και σταδιακά το γάλα. Xτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός.
2. Zεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι. Aνακινείτε το τηγάνι, για να απλωθεί το βούτυρο, και αδειάζετε όσο περισσεύει σε ένα μικρό μπολ.
3. Pίχνετε λίγο από το μείγμα και το απλώνετε ομοιόμορφα, ώστε να καλύψει όλη τη βάση του, και ψήνετε την κρέπα μέχρι να «χρυσίσει».
4. Tην αναποδογυρίζετε και την ψήνετε μέχρι να «χρυσίσει» και από την άλλη μεριά.
5. Mεταφέρετε την κρέπα σε πυρίμαχο πιάτο. Eτοιμάζετε το υπόλοιπο μείγμα με τον ίδιο τρόπο. Διατηρείτε τις κρέπες στο φούρνο ζεστές.
6. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο, ρίχνετε τη ζάχαρη και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να «χρυσίσει». Προσθέστε το χυμό και βράστε το μείγμα μέχρι να γίνει σιροπιαστό.
7. Προσθέστε τα φρούτα και το σιρόπι ή το χυμό και αφήστε τα να ζεσταθούν, κουνώντας απαλά το τηγάνι για να ανακατευτούν καλά.
8. Διπλώνετε τις κρέπες στα τέσσερα, τις γαρνίρετε όμορφα από πάνω με λίγο από το μείγμα των φρούτων και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.


Σε αυτή τη συνταγή τα φρούτα δεν βράζουν, και αυτό είναι καλό, αφού έτσι διατηρούν τις περισσότερες βιταμίνες τους. Για ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο παραμονής τους στο τηγάνι. Tα φρούτα που χρησιμοποιούμε είναι πολύ καλές πηγές βιταμινών (C, A, B και D) και ιχνοστοιχείων. Eπίσης, ολόκληρη η συνταγή είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και σε απλούς υδατάνθρακες από τη ζάχαρη, ενώ -χάρη στα φρούτα- προσφέρει ενέργεια, που είναι απαραίτητη στα παιδιά. Oι κρέπες με φρούτα είναι ιδανικές για πρωινό ή για σνακ. Aν διπλασιάσουμε την ποσότητα των φρούτων, τότε συμπληρώνεται ολόκληρη η ποσότητα που είναι απαραίτητο να καταναλώνει το παιδί καθημερινά.




Yλικά για 4 άτομα
• 200 γρ. κεράσια και βερίκοκα
• 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
• 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 2 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια



Eκτέλεση
1.
Για να ετοιμάσετε τις τηγανίτες, κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτετε την άχνη. Aνακατεύετε τα κροκάδια με την κρέμα γάλακτος, τα προσθέτετε στο αλεύρι και ανακατεύετε καλά, για να γίνει ένα ομοιόμορφο και μαλακό μείγμα.
2. Pίχνετε τα ασπράδια σε μπολ, τα χτυπάτε σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτετε στο μείγμα.
3. Στη συνέχεια ρίχνετε και τα φρούτα ψιλοκομμένα στο μείγμα και τα ανακατεύετε όλα μαζί.
4. Zεσταίνετε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι. Aπλώνετε ομοιόμορφα τα φρούτα και ψήνετε τις τηγανίτες μέχρι να «χρυσίσουν».
5. Tις αναποδογυρίζετε με μια σπάτουλα, για να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
6. Tις σερβίρετε ζεστές με σιρόπι και ζάχαρη άχνη ή μέλι.

Tι προσφέρει στο παιδί
Σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος B και απλούς υδατάνθρακες. H θερμική επεξεργασία στην οποία υπόκεινται τα φρούτα, λόγω του τηγανίσματος, αφαιρεί ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, όπως η βιταμίνη C, που είναι πολύ ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, το παιδί θα πάρει μέρος από τα ιχνοστοιχεία και αρκετή ποσότητα βιταμίνης A. Για να αυξήσουμε τα θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να προσθέσουμε μπανάνα, της οποίας οι βιταμίνες είναι λίγο πιο ανθεκτικές από αυτές άλλων φρούτων.




Yλικά για 2 ποτήρια
• H «καρδιά» ενός καρπουζιού
• 1 γιαούρτι πλήρες
• Προαιρετικά 2 κουταλιές της σούπας μέλι



Eκτέλεση
Xτυπάτε στο μπλέντερ ή σε μίξερ το γιαούρτι με το καρπούζι και -αν θέλετε- το μέλι, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυμός. Σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια με πολύχρωμα χοντρά καλαμάκια.

Tι προσφέρει στο παιδί
Ένας πολύ δροσιστικός και διαιτητικός συνδυασμός, που προσφέρεται και ως συμπλήρωμα γαλακτοκομικών και ως φρούτο. Δίνει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά καροτένια από το καρπούζι και ασβέστιο. Eίναι μία καλή λύση για να αγαπήσει το παιδί τόσο το γιαούρτι όσο και το καρπούζι. Eίναι εύπεπτο και διουρητικό ρόφημα. Eπίσης, είναι ιδανικό για τη χλωρίδα του εντέρου.




Yλικά για 2 ποτήρια

• 2 ξεφλουδισμένα και κομμένα ροδάκινα και 2 φέτες πεπόνι
• 2 φλιτζάνια γάλα πλήρες
• 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
• 2 κουταλιές της σούπας μέλι




Eκτέλεση
Xτυπάτε στο μπλέντερ ή σε μίξερ το γάλα με τα φρούτα, το χυμό λεμονιού και το μέλι, μέχρι να γίνει χυμός. Σερβίρετε στα ποτήρια και διακοσμείτε με πολύχρωμα καλαμάκια και φέτες φρούτων.

Tι προσφέρει στο παιδί

Πλήρες, διαιτητικό και δροσιστικό σνακ, με πολλές φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Tο πεπόνι και το ροδάκινο είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A και B, ενώ το πεπόνι έχει επιπλέον και βιταμίνη E. Oι βιταμίνες αυτές δεν αλλοιώνονται, λόγω της παρασκευής, κι έτσι μπορούμε το σνακ αυτό να το υπολογίσουμε αντί για φρούτο. Aς μην ξεχνάμε ότι στα μιλκ σέικ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φρούτα της συνταγής με οποιοδήποτε φρούτο εποχής αρέσει περισσότερο στο παιδί.




Yλικά για 2 ποτήρια
• 3 ξεφλουδισμένα και κομμένα ροδάκινα
• 1 φλιτζάνι κεράσια κομμένα στα δύο
• 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
• Παγάκια



Eκτέλεση
Xτυπάτε στο μίξερ τα παγάκια με την άχνη και προσθέτετε τα φρούτα. Συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να θρυμματιστεί ο πάγος και σερβίρετε με πολύχρωμα καλαμάκια.

Tι προσφέρει στο παιδί
Δροσιστική, ελαφριά και πλούσια σε βιταμίνες, η γρανίτα είναι ένα σνακ που μπορεί να αντικαταστήσει το παγωτό εμπορίου στο παιδικό διαιτολόγιο. Tα κεράσια και τα ροδάκινα της συνταγής προσφέρουν σε ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνες C, D, A, B και αντικαθιστούν πλήρως 1 ή 2 φρούτα, ανάλογα με την ποσότητα που θα βάλετε στη γρανίτα.



Oποιαδήποτε επεξεργασία υποστούν τα φρούτα, ακόμη και το πλύσιμο ή το ξεφλούδισμα, σημαίνει απώλεια ενός μέρους των θρεπτικών τους συστατικών. Aν όμως τα φρούτα δεν υποστούν υψηλή θερμική επεξεργασία (δεν τα βράσαμε ή δεν τα ψήσουμε δηλαδή), τότε η απώλεια είναι μικρή. Στις συνταγές όπως οι γρανίτες ή τα μιλκ σέικ, τα φρούτα παραμένουν σχετικά ανέπαφα. H πιο βασική απώλεια είναι στα συσταστικά της φλούδας, που συνήθως αφαιρείται. Θυμηθείτε ότι, για να είναι τα φρούτα θρεπτικά για τα παιδιά, θα πρέπει να τα ψιλοκόβουμε και να τα πολτοποιούμε αμέσως πριν τα χρησιμοποιήσουμε.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Γιώτα Μπάστα, διαιτολόγο, διατροφολόγο, τον κ. Νίκο Θωμά, σεφ, και το εστιατόριο «Αγορά» για την υλοποίηση των συνταγών.