Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στα κατοικίδια τα ποσοστά του διαβήτη αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που αποδίδεται στα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στις γάτες και τους σκύλους.

Κατά 32% αυξήθηκαν τα κρούσματα διαβήτη στους σκύλους και κατά 16% στις γάτες από το 2006, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Κτηνιατρικής Κλινικής Banfield σε 2,5 εκατομμύρια γάτες και σκύλους ανά τις Η.Π.Α. Οι χοντρές γάτες έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι σκύλοι συνήθως προσβάλλονται από διαβήτη τύπου 1 όπως και τα παιδιά (νεανικός διαβήτης), γεγονός που σημαίνει ότι για όλη τους ζωή χρειάζονται ειδική διατροφή και καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Εάν, όμως, οι ιδιοκτήτες τους τούς φροντίσουν σωστά, τότε ζουν πολλά χρόνια, κάτι που ισχύει και για τους διαβητικούς που φροντίζουν να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους.

Όσο για τις γάτες, συνήθως παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 2, για την αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να χάσουν βάρος – όπως συμβαίνει και με τους παχύσαρκους ανθρώπους που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.