Το έγκλημα που διαπράττει ο φοιτητής Ρασκόλνικοφ είναι έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία. Ο προμελετημένος φόνος της γριάς τοκογλύφου και ο παράπλευρος -εξ’ αμελείας- της αδερφής της, είναι μια διαμαρτυρία για την κοινωνική αδικία και προβληματίζει τον θύτη αν είναι αυτός ο εγκληματίας ή το θύμα. Οσο για την τιμωρία, θα τη βρείτε -δίκαιη ή άδικη- στις σελίδες του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα.
Ο Ντοστογιέφσκι με το «Εγκλημα και τιμωρία» θέτει απροκάλυπτα μπροστά μας το υπαρξιακό πρόβλημα, μέσα από το πρόσωπο ενός θύτη που έγινε δολοφόνος, διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία της τότε ρωσικής κοινωνίας, που δεν διαφέρει και πολύ από τις κοινωνίες του παρόντος.
Αυτός ο προβληματισμός του ήρωα καθιστά το έργο διαχρονικό, με ιδιαίτερο βάθος και δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Μαζί,

Γευσιγνώστης Ιουλίου

Τα μυστικά για το τέλειο μπαρμπούνι και αφιέρωμα στις καλοκαιρινές μακαρονάδες!

Στο τεύχος που κυκλοφορεί την Κυριακή 15 Ιουλίου με το «ΒΗΜΑ»:

  • Μαθαίνουμε τα μυστικά για το τέλειο μπαρμπούνι! Ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης μάς αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του μπαρμπουνιού, από το φιλετάρισμα μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα – βήμα:

* πώς κάνουμε το φιλετάρισμα

* πώς ετοιμάζουμε το ταρτάρ

* όλα τα μυστικά του τηγανιού

  • Μαγειρεύουμε καλοκαιρινές μακαρονάδες, γρήγορες και νόστιμες. Με χταποδάκια, ντομάτες και βασιλικό, με θαλασσινά, αρωματικά και λαχανικά, βγαίνουν από τα συνηθισμένα, ενθουσιάζουν τους πάντες και γίνονται εύκολα και γρήγορα.
  • Ταξιδεύουμε στην Κάσο με τους φιλόξενους κατοίκους. Δοκιμάζουμε μακαρούνες με σιτάκα, μαθαίνουμε τι είναι η δρύλλα, πασπαλίζουμε το πιλάφι μας με κανέλα και αλλάζουμε για πάντα τον τρόπο που φτιάχνουμε τις φακές.
  • Ανοίγουμε φύλλο για την θρυλική κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου. Στο εστιατόριο «Bakalo» ο Γιάννης Γαβαλάς μας δείχνει πώς γίνεται το πιο εμβληματικό φαγητό του πιο κοσμοπολίτικου νησιού της Ελλάδας.
  • Ετοιμάζουμε γλυκά και παγωτά με κεράσι. Δροσερές, εύκολες και νόστιμες προτάσεις με το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Από παγωτό, γλυκό του κουταλιού, μέχρι εύκολο κέικ χωρίς μίξερ και γιαουρτοζελέ.
  • Σερβίρουμε θαλασσινές σαλάτες. Oταν ο γαύρος, οι γαρίδες, η πέστροφα και το χταπόδι συναντούν τη γλιστρίδα, την αλμύρα και τις «πρασινάδες».
  • Ψήνουμε ψωμάκια στο τηγάνι. Εύκολες και νόστιμες πίτες που τις τρώμε όπως το ψωμί και είναι έτοιμες μέσα σε ένα τέταρτο.

Και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φαγητό

Ο Γευσιγνώστης ξέρει, γιατί το ‛χει ψάξει