Όλοι λίγο-πολύ κάθε μέρα μοιραζόμαστε την ίδια καθημερινότητα. Σηκωνόμαστε πρωί, φτιάχνουμε πρωινό, ξυπνάμε τα παιδιά, τα ετοιμάζουμε για το σχολείο, μαγειρεύουμε και φεύγουμε για τη δουλειά. Κουραστικό; Και είναι μόνο το πρωινό ξεκίνημα. Όλη μας η μέρα κυλάει σε ξέφρενο ρυθμό. Γι’ αυτό, με μεγάλη μας χαρά αναζητήσαμε απλές και γρήγορες λύσεις αντι-στρές που θα μας χαρίσουν εσωτερική γαλήνη και ηρεμία στη διάρκεια της τρελής καθημερινότητας.

1. Αφήστε με μόνο
Το να είμαστε συνεχώς μαζί με άλλους ανθρώπους, όσο ευχάριστα και αν περνάμε μαζί τους, μπορεί τελικά να μας αποσυντονίσει. Η αναζήτηση της εσωτερικής μας γαλήνης απαιτεί λίγες στιγμές μοναξιάς καθημερινά, π.χ. για έναν περίπατο, για να ακούσουμε το αγαπημένο μας μουσικό κομμάτι, για να διαβάσουμε έστω και δυο σελίδες από ένα καλό βιβλίο ή ακόμα και για να απολαύσουμε μια ταινία στο DVD.

2. Food boosters
Όταν νιώθουμε πολύ πιεσμένοι, μια καλή ιδέα είναι να φάμε μια χούφτα ηλιόσπορους ή πασατέμπο (κολοκυθόσπορο) ή ένα κουλούρι με άφθονο σουσάμι. Είναι πιθανό να συμβάλουν στην ηρεμία μας, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που έχει την ιδιότητα να ηρεμεί το νευρικό και το μυϊκό σύστημα. Επίσης, μαγνήσιο περιέχουν οι μπανάνες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

3. Relax
Οι σφιγμένοι μύες αποτελούν το χαρακτηριστικό σημάδι του άγχους. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να χαλαρώσουμε τους μυς μας, για να νιώσουμε πιο γαλήνιοι. Μια τεχνική που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι να σφίγγουμε και να χαλαρώνουμε διαδοχικά κάθε μυϊκή ομάδα του σώματός μας (χέρια, πόδια, κοιλιά, ώμοι, αυχένας). Μπορούμε, λόγου χάρη, να σφίξουμε πολύ δυνατά τη γροθιά μας και μετά να τη χαλαρώσουμε σταδιακά. Το ιδανικό, βέβαια, είναι να εφαρμόσουμε την τεχνική ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

4. 10΄΄ χαλάρωσης
Ένα χασμουρητό διαρκεί μόλις 10΄΄, αλλά φαίνεται ότι είναι αρκετά για να ηρεμήσει η αναπνοή μας και να χαλαρώσουμε. Μάλιστα, πολλοί νευροεπιστήμονες μελετούν ήδη τον τρόπο που το χασμουρητό επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και γενικότερα τη διάθεσή μας. Ίσως χρειαστεί να χασμουρηθούμε 1-2 φορές «ψεύτικα» προτού μας έρθει ένα αληθινό χασμουρητό. Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge εξηγούν ότι και το τεχνητό χασμουρητό είναι εξίσου αποτελεσματικό με το αληθινό.

5. Β happy
Το έντονο στρες μειώνει τα αποθέματα των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, λοιπόν, πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες (κρέας, κοτόπουλο, όσπρια, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης).

6. Τα 15΄ της ηρεμίας
Καθημερινά, κυριολεκτικά τρέχουμε για να προλάβουμε – έχει υπολογιστεί ότι ακόμη και ο ρυθμός που περπατάμε είναι 10% γρηγορότερος σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας και να νιώσουμε πιο ήρεμοι; Με 15΄ διαλογισμού την ημέρα, απαντούν οι ειδικοί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καθίσουμε σε μια καρέκλα σε ένα ήσυχο δωμάτιο, να κλείσουμε τα μάτια και να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας. Εάν στο μυαλό μας
εισβάλλουν και άλλες σκέψεις, ήρεμα τις διώχνουμε και στρέφουμε και πάλι την προσοχή μας στην εισπνοή και την εκπνοή του αέρα που αναπνέουμε. Σταδιακά, το μυαλό μας θα ηρεμήσει. Ίσως χρειαστούν 2-3 προσπάθειες μέχρι να το πετύχουμε, αλλά μετά θα μας φαίνεται πολύ πιο εύκολο.

7. Με τα μάτια της φαντασίας
Η δημιουργία μιας ευχάριστης εικόνας στο μυαλό μας έχει τη δύναμη να μας ηρεμήσει, εφόσον, βέβαια, εξασκηθούμε αρκετά. Μια εικόνα που συνήθως δρα χαλαρωτικά είναι αυτή της παραλίας. Ας κλείσουμε τα μάτια, λοιπόν, και ας σκεφτούμε πως είμαστε ξαπλωμένοι σε μια χνουδωτή πετσέτα πάνω στην άμμο, ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων και νιώθοντας τον ήλιο να ζεσταίνει το σώμα μας.