Η Dukan, η δίαιτα που υπόσχεται θεαματική απώλεια βάρους χωρίς να νιώσουμε πείνα και έχει κερδίσει πάνω από 10 εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τον Φρ. Ολάντ και την Κέιτ Μίντλετον, κυκλοφορεί πλέον σε ελληνική έκδοση. Συναντήσαμε τον δημιουργό της, δρ. Pierre Dukan, στη σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα και του θέσαμε τις απορίες μας.

Πολλοί συνάδελφοί μου έκαναν τη δίαιτα Dukan πολύ πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο σας στα ελληνικά και έχουν ήδη χάσει βάρος.
Αλήθεια; Είμαι πολύ ευχαριστημένος και περήφανος που μπορώ να βοηθώ ανθρώπους σε άλλες χώρες. Είναι για μένα… μια δεύτερη ζωή! (γέλια)

Τι πιστεύετε για τις Ελληνίδες όσον αφορά το βάρος τους;
Δεν νομίζω ότι διαφέρουν πολύ από τις Ιταλίδες, τις Γαλλίδες, τις Ισπανίδες. Είμαστε μεσογειακοί λαοί με κοινό τρόπο διατροφής. Έχουμε ως βάση μας το ψάρι, το κρέας και τα λαχανικά, αλλά επηρεαζόμαστε και από την αμερικανική διατροφή.

Μπριζόλες και τηγανίτες! Ακούγεται απολαυστική η δίαιτά σας…
Όχι και τόσο! (γέλια). Είναι παγίδα!

Σας πήρε σχεδόν 20 χρόνια να την τελειοποιήσετε. Ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσετε;
Η γνωριμία μου με έναν παχύσαρκο εκδότη, έναν εξαιρετικά πρόσχαρο άνθρωπο που έπασχε από μια δύσκολη περίπτωση άσθματος, τον οποίο παρακολουθούσα ως ασθενή όταν εργαζόμουν ως ειδικευόμενος νευρολόγος. Μια μέρα μου είπε: «Γιατρέ, βοηθήστε με να αδυνατίσω. Απαγορεύστε μου όποια τροφή θέλετε, εκτός από το κρέας. Το λατρεύω!». «Εντάξει», του είπα, και τον προέτρεψα να τρώει μόνο κρέας, αποφεύγοντας τα λιπαρά κομμάτια και να πίνει νερό. Σε 5 μέρες είχε χάσει 5 κιλά. Μέχρι τότε ήθελα να γίνω νευρολόγος για παραπληγικά παιδιά. Συνειδητοποίησα όμως ότι ήταν πολύ ψυχοφθόρο για μένα. Ήθελα να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους, έτσι αποφάσισα να κάνω στροφή στην καριέρα μου. Σπούδασα διαιτολογία και άρχισα να δουλεύω την ιδέα μου για τη δίαιτα των εναλλασσόμενων πρωτεϊνών.

Το πίτουρο βρόμης έχει σημαντική θέση στη δίαιτά σας. Τι το κάνει τόσο πολύτιμο;
Οι ίνες που περιέχονται στο πίτουρο βρόμης έχουν δύο σημαντικές ιδιότητες. Πρώτον, είναι πολύ απορροφητικές και επομένως γεμίζουν το στομάχι και προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού. Δεύτερον, είναι εξαιρετικά κολλώδεις. Έτσι, όταν φτάνουν στο λεπτό έντερο, «παγιδεύουν» τις υπόλοιπες τροφές που περιβάλλουν το πίτουρο βρόμης, εμποδίζοντας το πέρασμά τους στο αίμα. Ουσιαστικά, δηλαδή, οδηγούν σε απώλεια θερμίδων στο έντερο που φτάνει το 30% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Επιπλέον, το πίτουρο βρόμης είναι και γευστικό. Μπορείς να κάνεις διάφορες συνταγές, όπως τηγανίτες, κρέπες, muffin. Εμένα μου αρέσει πολύ!

Η φάση της «συντήρησης» πρέπει να διαρκεί εφ’ όρου ζωής;
Για τους ανθρώπους που έχασαν 5-6 κιλά δεν είναι απαραίτητο. Για άτομα, όμως, που έχασαν περισσότερα από 7 κιλά, πρέπει να αποτελεί διατροφικό πλάνο ζωής, επειδή είναι πολύ πιθανό να πάρουν πίσω τα κιλά λόγω της τάσης τους να παχαίνουν. Πρόκειται συνήθως για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής τρώγοντας.

Μια δίαιτα που βασίζεται κυρίως στις πρωτεΐνες μπορεί να είναι υγιεινή;
Ασφαλώς. Άλλωστε, δεν πρόκειται για αυστηρά πρωτεϊνική δίαιτα. Η πρώτη φάση της «επίθεσης», που περιλαμβάνει καθαρά πρωτεϊνούχες τροφές, είναι πολύ σύντομη. Διαρκεί συνήθως 2-5 μέρες και δεν ξεπερνάει τις 7. Στη δεύτερη φάση της «πλεύσης» προστίθενται και 28 λαχανικά, τα οποία τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Επιπλέον, παρ’ όλο που στη δίαιτα δεν περιλαμβάνονται τροφές με λίπος, συστήνεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών ψαριών, ώστε το σώμα μας να μη στερείται τα απαραίτητα λιπαρά.

Πάντως απέχει πολύ από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.
Η μεσογειακή δίαιτα είναι ιδανική αν θέλουμε να διατηρηθούμε στα κιλά μας. Όταν, όμως, πρέπει να χάσουμε βάρος, χρειαζόμαστε κάτι δραστικό. Εκεί μπαίνει η δίαιτα των εναλλασσόμενων πρωτεϊνών.

Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος, είναι πιθανό να αυξηθούν τα επίπεδα της χοληστερίνης;
Όχι, ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη δίαιτα είναι εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά. Όλες οι πρωτεϊνούχες τροφές που συστήνονται είναι χαμηλές σε λιπαρά. Για παράδειγμα, απαγορεύεται η κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, συστήνεται η αφαίρεση της πέτσας από τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να έχουν μηδενική ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Το ουρικό οξύ μπορεί να αυξηθεί;
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ουρικό οξύ θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να παρακολουθούνται από γιατρό και να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, γιατί ακόμα και αν δεν τρώνε κρέας, το ουρικό οξύ θα ανεβαίνει. Πάντως, το ουρικό οξύ δεν είναι δηλητήριο. Είναι το φυσικό υποπροϊόν της διάσπασης των πρωτεϊνών και μπορούμε να το διατηρήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα αυξάνοντας την κατανάλωση νερού.

Κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα;
Κατά τη φάση της «επίθεσης», λόγω έλλειψης φυτικών ινών και λιπών, είναι πιθανό να παρουσιαστεί δυσκοιλιότητα. Για να περιορίσουμε το πρόβλημα, πρέπει να πίνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα και να αυξήσουμε την ποσότητα του πίτουρου βρόμης.

Ποια η διαφορά της δίαιτας Dukan από τις υπόλοιπες πρωτεϊνικές δίαιτες; Τι την κάνει τόσο πετυχημένη;
Οι πρωτεϊνικές δίαιτες βασίζονται σε σκόνες και όχι σε φυσικές τροφές. Είμαστε, όμως, άνθρωποι και δεν είμαστε «κατασκευασμένοι» να τρώμε σκόνες. Εκτός των άλλων, στις δίαιτες με σκόνες ξαναπαίρνουμε τα κιλά μόλις σταματήσουμε την κατανάλωσή τους. Από τέτοιου είδους δίαιτες ο οργανισμός δεν «μαθαίνει» τίποτα. Αντίθετα, από τη Dukan «μαθαίνει». Τα σημεία-«κλειδιά» της είναι οι φυσικές τροφές, οι ποσότητες που μπορεί να φάει κανείς και φυσικά η δομή της, η οποία είναι σαν ένας σιδηρόδρομος, όπου η αμαξοστοιχία δεν μπορεί να βγει από τις ράγες.

Σε ποιους απευθύνεται;
Είναι ιδανική για παχύσαρκους, αλλά και για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, όχι όμως λιγότερα από 5.

Υποστηρίζετε στο βιβλίο σας ότι ακόμα και ένας φυτοφάγος μπορεί να ακολουθήσει τη δίαιτα Dukan. Πώς γίνεται αυτό;
Το κρέας και το ψάρι μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως είναι το τόφου και άλλα παράγωγα σόγιας.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να την ακολουθήσουν;
Γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και παιδιά έως 17 ετών.

Μπορεί να καταπολεμηθεί η κυτταρίτιδα με τη δίαιτα Dukan;
Η εξάλειψη της κυτταρίτιδας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι πρωτεΐνες σε συνδυασμό με το νερό, χωρίς να είναι πανάκεια, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο -τρώγοντας- να βελτιωθεί η κυτταρίτιδα.

Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκειά της;
Στην πρώτη φάση δεν χρειάζονται, γιατί έχει πολύ μικρή διάρκεια. Αν κάποιος θέλει να χάσει πολλά κιλά, π.χ. 20 ή 30, και επομένως έχει πολύ δρόμο μπροστά του, τότε μετά από μερικούς μήνες θα μπορούσε να πάρει ένα συμπλήρωμα διατροφής, χωρίς όμως αυτό να είναι αναγκαίο.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στο πλαίσιο της δίαιτας Dukan;
Ένας από τους τρεις αδιαπραγμάτευτους κανόνες που ορίζεται στην τελευταία φάση της δίαιτας και επομένως πρέπει να τηρείται εφ’ όρου ζωής συνοψίζεται στην εξής φράση: «Μάθετε να ζείτε σαν να μην υπήρχαν ασανσέρ». Ουσιαστικά, η άσκηση είναι απαραίτητη, και η ελάχιστη δυνατή άσκηση που πρέπει να κάνει κανείς καθημερινά είναι 20΄ περπάτημα.

Στην περίπτωση που η παχυσαρκία δεν οφείλεται στον τρόπο διατροφής, αλλά σε γονιδιακούς παράγοντες, μπορούμε να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, αλλά και να το διατηρήσουμε;
Φυσικά. Για να κρατήσουμε, όμως, το νέο μας βάρος, θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό, να κάνουμε ό,τι ακριβώς ορίζει η δίαιτα. Η παχυσαρκία είναι μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι πιστοί στους κανόνες των 4 φάσεων, γι’ αυτό και ξαναπαίρνουν βάρος. Πρέπει να πάει κανείς μέχρι τέλους για να έχει αποτέλεσμα.

Είχατε ποτέ πρόβλημα βάρους; Έχετε ακολουθήσει ο ίδιος τη δίαιτά σας;
Όχι, δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Είμαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους. Παίρνω κατά περιόδους λίγα κιλά, π.χ. μετά τα Χριστούγεννα, ακολουθώ για 2-3 μέρες τη δίαιτα και τα χάνω.

Τελικά, προτιμάτε τις αδύνατες ή τις στρουμπουλές;
Προτιμώ τις καλοσχηματισμένες γυναίκες. Μπορεί μια γυναίκα να είναι υπέρβαρη, αλλά να έχει καλοσχηματισμένο σώμα. Αντίθετα, υπάρχουν αδύνατες γυναίκες που δεν έχουν καλλίγραμμο σώμα. Μου αρέσει ο σωματότυπος «κιθάρα», γιατί οι καμπύλες είναι το φυσικό. Το στήθος, οι γλουτοί. Ακούς συνέχεια γύρω σου να λένε «Αδύνατη, αδύνατη, αδύνατη» και λες: «Εντάξει, να κάνω μια γυναίκα αδύνατη. Αλλά… ποιος θα κοιμηθεί μαζί της;». (γέλια)

* «Η δίαιτα Ντουκάν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

*Από την 1η Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «Out of the Blue Capsis Elite Resort» στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα παρέχονται σε αποκλειστική συνεργασία με τον δρ. Pierre Dukan δύο ολοκληρωμένα πακέτα αδυνατίσματος: Το «Πρόγραμμα αδυνατίσματος Dukan» και το «Πρόγραμμα αδυνατίσματος και ευεξίας Dukan».