Μας στηρίζουν, μας χαρίζουν την κίνηση, τη ζωντάνια και τους οφείλουμε κάθε μας δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι αρθρώσεις μας δέχονται και τις περισσότερες πιέσεις, γι’ αυτό και συχνά «αρρωσταίνουν». Οι χρόνιες κακές συνήθειες, οι τραυματισμοί, τα περιττά μας κιλά, η έλλειψη σωστής άσκησης, τα γονίδιά μας, αλλά και το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να τις κάνουν δύσκαμπτες, δυσκίνητες και ευάλωτες σε διάφορες παθήσεις ή κακώσεις. Ευτυχώς όμως οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τον πόνο και να αποκαταστήσουν την κίνηση. Η πρόοδος μάλιστα που έχει συντελεστεί στις ορθοπεδικές επεμβάσεις είναι τόσο μεγάλη, που επιτρέπει στον ασθενή να σταθεί στα πόδια του λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο. Θέλοντας, λοιπόν, να μάθουμε περισσότερα για όλα αυτά ,μιλήσαμε με τον Αθανάσιο Κουκάκη, χειρουργό ορθοπαιδικό, εξειδικευμένο σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, καθώς έχει σχεδιάσει εργαλεία εμφύτευσης και αρθροπλαστικής ελάχιστης επεμβατικότητας που εξοπλίζουν νοσοκομεία σε πολλά μέρη του κόσμου και πρωταγωνιστούν στις πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις.

Ποια μέρη του σώματός μας φθείρονται περισσότερο και συχνότερα;
Οι αρθρώσεις που φθείρονται περισσότερο είναι τα γόνατα, τα ισχία, οι ώμοι και λιγότερο η σπονδυλική στήλη.

Ποιες είναι οι αιτίες;
Οι αιτίες που προκαλούν φθορά στις αρθρώσεις μας είναι η οστεοαρθρίτιδα, οι τραυματικές κακώσεις και τα ρευματικά νοσήματα.

Οι άντρες ή οι γυναίκες έχουν πιο ευαίσθητες αρθρώσεις;
Συνήθως έχουν οι γυναίκες και οι λόγοι είναι γονιδιακοί. Το μυϊκό τους σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, είναι πιο αδύναμο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρούμε τις αρθρώσεις μας σε καλή κατάσταση;
Να κινούμαστε και να γυμναζόμαστε ώστε να διατηρούμε σε καλή κατάσταση το μυϊκό μας σύστημα. Είναι σημαντικό επίσης, είτε στην καθημερινότητά μας είτε κατά τις αθλητικές μας δραστηριότητες, να προσέχουμε, για να αποφεύγουμε συνεχόμενους μικροτραυματισμούς.

Ποια άσκηση είναι καλύτερη για το μυοσκελετικό μας σύστημα;
Το κολύμπι και το τρέξιμο σε ίσιο δρόμο.

Τι άλλο βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και να φροντίζουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής;
Όταν φθείρονται σημαντικά οι αρθρώσεις μας και χρειάζονται επέμβαση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό αντιμετωπίζεται με τις αρθροπλαστικές. Γίνεται, δηλαδή, αντικατάσταση των αρθρώσεων στα γόνατα, στα ισχία, στους ώμους, στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Το νέο όμως τρεντ είναι η αντικατάσταση αυτή να γίνεται με το ελάχιστο δυνατό τραύμα. Μιλάμε, δηλαδή, για επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας, οι οποίες προσβλέπουν στο μικρότερο μυϊκό τραύμα, στο να μην πειράξουν μυϊκές ομάδες, ιδιαίτερα στο ισχίο και στο γόνατο. Έτσι, με μια μικρή τομή πηγαίνουμε ανάμεσα από τους μυς, ώστε να μην τους κόβουμε. Οι επεμβάσεις αυτές ξεκίνησαν το 2001. Στην Ελλάδα γίνονται από το 2007-2009.

Μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις;
Ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνικές δεν μπορούν να εφαρμοστούν παντού, γι’ αυτό η κλασική τεχνική δεν θα αντικατασταθεί εντελώς ποτέ. Γίνονται στα γόνατα, τα ισχία, τη σπονδυλική στήλη.

Τι συμβάλλει στην επιτυχία τους;
Η εξειδίκευση και η πείρα του γιατρού σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, καθώς του γιατρού και η εξέλιξη και τελειοποίηση των εργαλείων.

Χάρη σε εσάς η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον σχεδιασμό τέτοιων εργαλείων, τα οποία από ό,τι μαθαίνουμε ταξιδεύουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μάλιστα και τεχνική που φέρει το όνομά σας;
Πράγματι, εγώ σχεδίασα τα εργαλεία εμφύτευσης και αρθροπλαστικής ελάχιστης επεμβατικότητας για λογαριασμό μιας μεγάλης γαλλικής εταιρείας αρθροπλαστικών προθέσεων γονάτου που είναι νούμερο 1 στην Ευρώπη. Αυτά, λοιπόν, έχουν βγει στο εμπόριο και τα εξάγουν αυτοί σε 21 χώρες. Πάνε σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και επιπλέον έρχονται γιατροί από διάφορα μέρη του κόσμου και τους εκπαιδεύουμε. Μαθαίνουν, δηλαδή, πάνω σε αυτά τα εργαλεία.

Πώς φτάσατε στο σημείο να τα σχεδιάσετε εσείς;
Ειδικεύτηκα στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στη Γαλλία. Αργότερα, το 2009, ξεκίνησαν και στην Ελλάδα να εφαρμόζουν τις τεχνικές αυτές χρησιμοποιώντας εργαλεία ελάχιστης επεμβατικότητας αμερικάνικης εταιρείας. Όμως, και η Ευρώπη σιγά – σιγά ήθελε να εξελιχθεί σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, δεδομένου ότι είχα την ειδίκευση και την πείρα από πολλά χειρουργικά περιστατικά στο ενεργητικό μου, με συνέστησαν στη γαλλική αυτή εταιρεία προκειμένου να τους βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Μπήκα, λοιπόν, σε ένα project που κράτησε 3-4 χρόνια. Κάπως έτσι έγιναν και προχώρησαν τα πράγματα, καταλήγοντας να υπάρχει τεχνική σφραγισμένη με το όνομά μου.