Όταν η 50χρονη τότε σύζυγός του Έλσι ανέπτυξε μια ιδιαίτερη επιθυμία για μαρούλια, τρώγοντας ακόμα και πέντε την ημέρα, ο ιατροδικαστής Jim Campbell -αργότερα συγγραφέας του βιβλίου «The body language of health»- κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η γυναίκα του σίγουρα δεν ήταν έγκυος, αλλά παρ’ όλα αυτά φαινόταν ότι είχε πραγματικά μεγάλη όρεξη για μαρούλι. Λίγες εβδομάδες αργότερα ανακάλυψε ένα μικρό ογκίδιο στο στήθος της. Ήταν κακοήθεια. Ο Jim Campbell δεν αντιστάθηκε στο να ψάξει την πιθανή συσχέτιση των μαρουλιών (και ενός αντικαρκινικού συστατικού που εικάζεται ότι περιέχουν) με τον καρκίνο που είχε εμφανίσει η σύζυγός του. Για τον Jim Campbell η εξήγηση βρισκόταν στο ότι ο οργανισμός της Έλσι, θέλοντας να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα, την ωθούσε στο να τρώει μαρούλια. Ποιος ξέρει αν ήταν πράγματι έτσι; Η Έλσι έκανε εγχείρηση, θεραπεία και της πέρασε η «μανία» για τα μαρούλια…

Το σώμα κάτι θέλει να μας πει
Ο Jim Campbell δεν είναι γιατρός, είναι ιατροδικαστής. Έχει σπουδάσει Χημεία και Τοξικολογία και συμπληρώνει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας. «Λόγω του επαγγέλματός μου έχω μάθει ότι τίποτα -έστω κι αν έτσι φαίνεται στην αρχή- δεν είναι τυχαίο, ακόμα κι αν η σχέση αιτίου-αποτελέσματος δεν είναι πάντα προφανής. Έχω μάθει να ψάχνω παντού για κρυμμένα στοιχεία», εξηγεί. Και συνεχίζει: «Με αφορμή αυτό που συνέβη στην Έλσι, ανακάλυψα ότι τα περισσότερα προβλήματα υγείας αποκαλύπτονται πολύ νωρίς με σημάδια και συμπτώματα που, ενώ τα ίδια δεν είναι ανησυχητικά, πρέπει να ξέρουμε να τα ξεχωρίζουμε. Υπάρχουν προβλήματα που εμφανίζονται αρχικά ως αυξημένη όρεξη για κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, άλλα με προβλήματα στο δέρμα, την αδυναμία μας να θυμηθούμε τα όνειρά μας, ακόμα και με το να φτερνιζόμαστε όταν έχει περίλαμπρη λιακάδα».

Ο κ. Campbell μιλάει στο Vita
Βρήκαμε το συγγραφέα του «The body language of health» και του θέσαμε μερικά «δύσκολα» ερωτήματα: Αν παρατηρούμε διαρκώς το σώμα μας, μήπως κινδυνεύουμε να χάσουμε το νόημα της ζωής και να ασχολούμαστε μόνο με την υγεία μας;
Το βιβλίο μου είναι απλώς μία συλλογή αυτών των μικρών -«ασήμαντων»- σημαδιών και συμπτωμάτων που προσέχουμε ή θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να προσέχουμε και για τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται, ενώ θα μπορούσαν να υποκρύπτουν ακόμα και μία σοβαρή κατάσταση. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι ασήμαντα, όπως π.χ. οι άσπρες κηλίδες στα νύχια που υποδηλώνουν έλλειψη ψευδαργύρου και όχι ασβεστίου, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, ή και πιο σημαντικά, όπως το να τρώμε παγάκια, που πιθανώς υποδηλώνει αναιμία. Προς Θεού, όμως, δεν πρέπει να γίνουμε υποχόνδριοι. Γνωρίζοντας καλύτερα το σώμα μας και μαθαίνοντας τι χρειάζεται, θα είμαστε πιο υγιείς.Οι γιατροί συμφωνούν με τη μέθοδό σας για την εκτίμηση των διάφορων συμπτωμάτων;
Σίγουρα χρησιμοποιούν ως κάποιο βαθμό παρόμοιες μεθόδους για να εκτιμούν τα συμπτώματα και πιθανώς εμείς -οι ασθενείς- δεν το αντιλαμβανόμαστε όταν το κάνουν. Σίγουρα, επίσης, οι μέθοδοί τους έχουν πάντα μία σαφή επιστημονική βάση.

Συλλογή συμπτωμάτων
Ο φιλοπερίεργος ιατροδικαστής συνέλεξε περισσότερα από 100 «απίθανα συμπτώματα», που θα μπορούσαμε να τα συσχετίσουμε με μια πιθανή πηγή κινδύνου για την υγεία μας. Σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα:

Το δέρμα στα μπράτσα σας θυμίζει… το δέρμα της κότας;
Ίσως σας λείπουν λιπαρά οξέα.
Η εξήγηση Αυτά τα χαρακτηριστικά μικρά εξογκώματα οφείλονται σε υπερσυγκέντρωση κερατίνης εξαιτίας της έλλειψης του «φυσικού λαδιού» που λιπαίνει ενδογενώς την επιδερμίδα και συντίθεται από τα λιπαρά οξέα της τροφής μας. Μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματός σας και δεν φεύγουν εύκολα.
Τι να κάνετε Τρώτε λιπαρά ψάρια, αυγά, λάδι και ξηρούς καρπούς.

Κάθεστε σταυροπόδι;
Ίσως έχετε υπόταση.
Η εξήγηση Όταν κάθεστε πάνω στο ένα σας πόδι ή σταυροπόδι, αποτρέπετε το αίμα να κατέβει στα πόδια σας, άρα και να πάθετε υπόταση.
Τι να κάνετε Παρακολουθήστε την πίεσή σας και, αν είναι χαμηλή, τρώτε περισσότερο αλάτι.

Εμφανίσατε ξαφνικά ραγάδες;
Ίσως σας λείπει ψευδάργυρος.
Η εξήγηση Ο ψευδάργυρος βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος, οπότε και η έλλειψή του μπορεί να κάνει τις ραγάδες να είναι ακόμα πιο εμφανείς.
Τι να κάνετε Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο: Θαλασσινά, συκώτι, ξηρούς καρπούς.

Το δέρμα σας είναι ελαφρώς κίτρινο;
Ίσως έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή σας.
Η εξήγηση Υπολειτουργεί πιθανά ο θυρεοειδής σας. Τότε σας λείπει η ορμόνη θυροξίνη, που ευθύνεται και για το κίτρινο χρώμα στο δέρμα σας. Άλλα συμπτώματα: Κρυώνετε, νιώθετε κουρασμένοι, έχετε ξηρό δέρμα, θαμπά μαλλιά και αδύναμα νύχια. Μία σπάνια και σοβαρή αιτία για το κίτρινο δέρμα ίσως είναι ένα πρόβλημα στο συκώτι.
Τι να κάνετε Εξετάστε το θυρεοειδή σας.

Συνηθίζετε να μασάτε παγάκια;
Ίσως έχετε αναιμία (σας λείπει σίδηρος).
Η εξήγηση Η εξήγηση βρίσκεται πιθανώς στο ότι, καθώς η αναιμία προκαλεί συχνά μια αίσθηση καψίματος στο στόμα, τα παγάκια λειτουργούν ανακουφιστικά.
Τι να κάνετε Tρώτε κόκκινο κρέας, ειδικά σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Επίσης, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Ματώνουν η μύτη ή τα ούλα σας;
Ίσως σας λείπει βιταμίνη Κ ή C.
Η εξήγηση H αιμορραγία αργεί να σταματήσει, ίσως επειδή σας λείπει η προθρομβίνη, που βοηθά στην πήξη του αίματος. Αν τα ούλα ματώνουν, ίσως φταίει η έλλειψη βιταμίνης C.
Τι να κάνετε Τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που δίνουν βιταμίνη Κ, ουσιαστική για την πήξη του αίματος. Παίρνετε αρκετή βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, τις φράουλες, τα ακτινίδια κ.ά.
Μάθετε περισσότερα

• Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.mybodylanguage.co.uk
• Από τα sites: www.a1tests.com ή www.amazon.com, παραγγείλετε το βιβλίο «The body language of health» (ISBN: 978-0-9557909-0-4). Ο συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Hamish Mac Gregor.