* Φροντίστε να προσθέτετε το ελαιόλαδο προς το τέλος του μαγειρέματος, ιδίως όταν μαγειρεύετε όσπρια, γιατί έτσι το λάδι διατηρεί τις βιταμίνες, τα αρώματα και τη γεύση του. 
* Τηγανίζετε ιδανικά με ελαιόλαδο, γιατί είναι το μόνο που σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να συγκρατήσει τα θρεπτικά συστατικά του. 
* Με ωμό ελαιόλαδο σερβίρετε πολλά πιάτα, από θαλασσινά μέχρι σούπες και ζυμαρικά. Επίσης, ραντίζετε με ωμό ελαιόλαδο τις σαλάτες και τα μαγειρεμένα λαχανικά.