Τι μας προσφέρουν: Θεωρούνται λαχανικά πολυτελείας, ενώ συχνά τους αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες. Τα σπαράγγια είναι ταυτόχρονα πλούσια σε κάλιο και φυλλικό οξύ, περιέχουν μέτρια ποσότητα β-καροτένιων και βιταμίνης Ε και είναι γνωστά για τη διουρητική τους δράση. Τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα: πράσινα, λευκά και μοβ. Στην αγορά, όμως, υπάρχουν και άγρια σπαράγγια, τα οποία είναι πιο λεπτά και έχουν εντονότερη γεύση.

Τεστ φρεσκάδας: Τα φρέσκα σπαράγγια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και σπάνε εύκολα.

Στην κουζίνα: Μπορούμε να φάμε τα σπαράγγια βραστά (σκέτα ή με μια σάλτσα π.χ. από λάδι και λεμόνι), να τα βάλουμε στην ομελέτα μας, να τα μαγειρέψουμε ογκρατέν, σοτέ ή να τα χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό σε ένα πιάτο με κρέας. Ένας εύκολος τρόπος να μαγειρέψετε τα σπαράγγια είναι ο εξής: τα σοτάρετε για 2’ σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα αφήνετε να σιγοβράσετε μέχρι να ροδίσουν. Ραντίζετε με λίγο λεμόνι και σερβίρετε.

Στο ψυγείο: Διατηρούνται στο ψυγείο τυλιγμένα μέσα σε μια υγρή πετσέτα, όχι περισσότερο από 2 μέρες. Στην κατάψυξη μπορούν να μπουν μόνο αν είναι πολύ φρέσκα, ενώ αν τα έχετε βράσει, πρέπει να καταναλωθούν άμεσα, γιατί διαφορετικά χάνουν τη γεύση τους.

Tip: Τα σπαράγγια ανεβάζουν το ουρικό οξύ, γι’ αυτό και πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.

Στην εποχή τους είναι ακόμα τα εξής λαχανικά: Αγκινάρες, καρότα, μαρούλια, πράσα, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, ξερά κρεμμύδια, παντζάρια, σέλινο.