Τι μας προσφέρει: Το καρπούζι, πέρα από απολαυστικό, είναι και ένα εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο, αφού περιέχει νερό σε ποσοστό πάνω από 90%. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία χαρακτηρίζεται ως «βιταμίνη των ματιών» και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη Β6, η οποία εμπλέκεται στις περισσότερες σωματικές λειτουργίες, και βιταμίνη C, η οποία προφυλάσσει από μολύνσεις και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι από διάφορες μορφές καρκίνου. Η περιεκτικότητά του σε κάλιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και της πίεσης του αίματος και οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν το έντερο, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται και για το λυκοπένιο του καρπουζιού, μια ουσία υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα του, αλλά και την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.

Τεστ φρεσκάδας: Η φράση που φωνάζουν στη λαϊκή αγορά οι μανάβηδες «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» έχει να κάνει με την ποιότητα του φρούτου. Ο μόνος τρόπος να σιγουρευτεί κανείς ότι το καρπούζι είναι φρέσκο είναι να το κόψει και να βεβαιωθεί ότι έχει έντονο κόκκινο χρώμα, γι’ αυτό και οι πωλητές του δηλώνουν φωναχτά ότι προτίθενται να κόψουν κομμάτι του, ώστε να δει ο αγοραστής την ποιότητά του.

Στην κουζίνα: Τρώγεται σκέτο, είναι ιδανικό για δροσιστικές καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες, ενώ αν χτυπηθεί στο μπλέντερ μαζί με γάλα και λίγη ζάχαρη δημιουργεί μοναδική γρανίτα.

Στο ψυγείο: Όσο δεν κόβεται, το καρπούζι διατηρεί τη φρεσκάδα του. Μόλις, όμως, το κόψετε, αν δεν το καταναλώσετε αμέσως, θα πρέπει να το αποθηκεύσετε σε τάπερ ή να το καλύψετε με διάφανη μεμβράνη και να το βάλετε στο ψυγείο, οπότε και διατηρείται για λίγες ημέρες.