Τι μας προσφέρουν: Τα κουκιά είναι πλούσια σε απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, όπως φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και Κ και σίδηρο, ενώ παραμένουν εξαιρετικά φτωχά σε θερμίδες και λίπος. Παράλληλα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, που ευνοούν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αποτελούν καλή πηγή θειαμίνης, η οποία συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί επίσης με μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης, αλλά και με αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Τεστ φρεσκάδας: Τα φρέσκα κουκιά θα πρέπει να είναι τρυφερά και χωρίς σκουρόχρωμες κηλίδες.

Στην κουζίνα: Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς, όπως κουκιά με ντομάτα και σπανάκι, με σάλτσα σκόρδου ή απλώς με λαδορίγανη. Ωστόσο, ταιριάζουν ιδανικά με αγκινάρες.

Στο ψυγείο: Τα φρέσκα κουκιά πρέπει να μαγειρεύονται μέσα σε μια εβδομάδα και να καταναλώνονται εντός 2 ημερών από το μαγείρεμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ζεματίσουμε για 3’ και αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν, να τα τοποθετήσουμε σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.



Προσοχή! Η κατανάλωση κουκιών μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως κυάμωση, η οποία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου G6PD. Μια εξέταση αίματος αρκεί για να μάθουμε αν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία.