Τι μας προσφέρουν: Τα σύκα που ωριμάζουν τον Αύγουστο είναι τα βασιλικά μαύρα σύκα, τα οποία έχουν πράσινο φλοιό με μοβ ραβδώσεις και κόκκινη γλυκιά σάρκα. Γενικά, ελληνικά σύκα βρίσκουμε συνήθως στην αγορά από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για φρούτα εξαιρετικά πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σε βιταμίνες Α, Β και C. Θεωρούνται ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας, έχουν συνδεθεί με προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μείωση της χοληστερίνης. Επίσης, λόγω των σακχάρων που περιέχουν είναι πολύ θρεπτικά, αλλά και παχυντικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.

Τεστ φρεσκάδας: Αν τα σύκα που κόβετε από το δέντρο βγάζουν γάλα, σημαίνει ότι είναι ακόμα άγουρα και είναι προτιμότερο να μην καταναλωθούν.

Στην κουζίνα: Είναι γευστικότατα σκέτα, μπορούν να καταναλωθούν αποξηραμένα, αλλά φτιάχνουν και ωραία μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Ρίξτε τα σε πράσινες σαλάτες για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση ή συνδυάστε τα με άλλα υλικά (π.χ. μανιτάρια) στα ζυμαρικά σας.

Στο ψυγείο: Τα σύκα δεν μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό καλό είναι να τα καταναλώνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε (ιδανικά μέσα σε 1-2 μέρες).

Tip: Το γάλα που βγάζουν όταν είναι άγουρα θεωρείται ότι συνδέεται με καταπολέμηση της μυρμηγκιάς.