Μια καινοτόμος ιδέα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον κόσμο από μία startup εταιρία νανοϋλικών, με ιδρυτή τον Νίκο Κανόπουλο και έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία ερευνά και αναπτύσσει ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά γυαλιά της τεχνολογίας DSSC, με στόχο την κατασκευή ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων, τα οποία έχουν την δυνατότητα παράλληλης παραγωγής καθαρής ενέργειας.
Πώς λειτουργεί: Η τεχνολογία DSSC μπορεί να προσφέρει 70% διάφανα ηλιακά γυαλιά, κατάλληλα για υλικά κάλυψης θερμοκηπίων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, που καθιστά το θερμοκήπιο ενεργειακά αυτόνομο, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους καλλιεργητές. Eκτός από την παραγωγή ενέργειας, το γυαλί που χρησιμοποιείται προσφέρει 2,5 με 3 φορές καλύτερη θερμική μόνωση σε σχέση με το κανονικό γυαλί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται για την ψύξη / θέρμανση του θερμοκηπίου και συνεπώς προσφέρει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Τα πλεονεκτήματά του: Μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, τη χρήση αγροχημικών προϊόντων και την παραγωγή αποβλήτων, προς όφελος των παραγωγών και της κοινωνίας γενικότερα. Βελτιώνει την παραγωγή των φυτών που καλλιεργούνται, προσφέροντας υψηλότερη απόδοση και ποιότητα, καθώς και παράταση της συγκομιδής τους.
Τα επόμενα βήματα της ομάδας: «Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρισκόμαστε στην διαδικασία κατασκευής δύο ακόμη πιλοτικών θερμοκηπίων, 1.000 τ.μ. έκαστο, στην Ελλάδα και την Ολλανδία, αντίστοιχα. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την πρώτη γραμμή μαζικής παραγωγής, που αναμένουμε να είναι λειτουργική μέχρι το τέλος του χρόνου», τονίζουν οι δημιουργοί.
H πρόταση Brite Solar πήρε μέρος στον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και έλαβε το τρίτο χρηματικό βραβείο (€6.000).
Ο 9ος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορείτε να στείλετε και εσείς τη δική σας ατομική ή ομαδική πρωτότυπη επιχειρηματική πρόταση στο Διαγωνισμό μέχρι 8 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 15.00.
Για να δείτε τις θεματικές ενότητες και περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφτείτε το www.nbg.gr/competition