Το Vita σας μεταφέρει τα ελπιδοφόρα μηνύματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διαβήτη, όπως παρουσιάστηκαν στο 45ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη.

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διαβήτη από το 45ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabettes-EASD) που έγινε στη Βιέννη και προσείλκυσε επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Το Vita παρακολούθησε το συνέδριο και σας μεταφέρει τις τελευταίες εξελίξεις.

Το μέλλον στις ινκρετίνες

Τα τελευταία χρόνια έρευνες έδειξαν ότι το έντερο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς αμέσως μετά την πρόσληψη τροφής απελευθερώνονται οι ορμόνες ινκρετίνες που αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης, διεγείροντας το β-κύτταρο στο πάγκρεας.

Στους ασθενείς, όμως, με διαβήτη τύπου 2 ο μηχανισμός δράσης των ινκρετινών «υπολειτουργεί». Με βάση αυτά τα δεδομένα προστέθηκε στα όπλα των γιατρών μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μιμείται τη δράση των ινκρετινών. Στο συνέδριο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ουσίες αυτές.

  • Σε μελέτες που παρουσιάστηκαν φάνηκε ότι η χορήγηση (όχι μόνο σε πειραματόζωα, αλλά αυτή τη φορά και σε ανθρώπους ) επί ένα έτος βιλνταγλιπτίνης (αναστολέας DPP-4), ουσίας που ενισχύει την ινκρετινική δράση, βελτιώνει τη λειτουργία του β-κυττάρου που παράγει ινσουλίνη. Επιπλέον, η χορήγηση των αναστολέων αυτών ανέκοψε και την προοδευτική εκφύλιση του β-κυττάρου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, όπως είναι γνωστό, σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2 το β-κύτταρο εκκρίνει λίγη ινσουλίνη, η οποία με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και τελικά σταματάει τελείως. Τότε ο ασθενής γίνεται πλέον ινσουλοεξαρτώμενος.

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων φάνηκε ότι έχει και άλλα πλεονεκτήματα:
  • Δεν αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, μια σημαντική παρενέργεια των περισσοτέρων αντιδιαβητικών φαρμάκων.
  • Επιβραδύνει την κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να παραμένει η τροφή περισσότερη ώρα στο στομάχι, να δημιουργείται αίσθημα κορεσμού και να μειώνεται η ανάγκη για πρόσληψη τροφής.
  • Δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, ενώ μπορεί σταδιακά να το μειώσει.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι ινκρετίνες στο μέλλον ίσως έχουν ευεργετικές δράσεις και σε βλάβες (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, αμφιβληστροπάθειες) που έχει ήδη προκαλέσει ο διαβήτης, καθώς σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα φάνηκε ότι όχι μόνο βελτιώνουν τις βλάβες, αλλά ότι είναι πιθανό να τις αναστρέψουν κιόλας.
Οι ινκρετίνες κυκλοφορούν σε δισκία και ενέσεις.

Νέα πένα ινσουλίνης
Στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη και τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών βοηθά και η νέα επαναχρησιμοποιούμενη πένα ινσουλίνης 24ωρης διάρκειας που θα είναι διαθέσιμη μέσα στο μήνα και στην Ελλάδα. Η πένα, που έλαβε πρόσφατα έγκριση για την Ευρώπη και τον Καναδά, κυκλοφορεί σε 2 χρώματα και είναι ιδιαίτερα εύχρηστη.