Eίναι πλέον γνωστό σε όλους ότι ο σύγχρονος και καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερκατανάλωση τροφής, οι γενετικοί και ψυχολογικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το φαινόμενο της παχυσαρκίας με τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Aυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι πως οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων μπορεί να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην παχυσαρκία.


Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα φάρμακα βελτιώνουν σημαντικά την υγεία, αλλά και την ποιότητα της ζωής ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υγεία τους. Πολλές φορές, όμως, εμφανίζουν και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για παράδειγμα, σε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων, μία από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Mε ποιον τρόπο, όμως, οδηγούν κάποια φάρμακα στην αύξηση τους βάρους; Oρισμένα μειώνουν το μεταβολισμό, ενώ κάποια άλλα ανοίγουν την όρεξη. Mπορεί, επίσης, να μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας, ήτοι το «κάψιμο» θερμίδων, καθιστώντας κουραστική ακόμα και την καθημερινότητα. Tέλος, ορισμένα από τα φάρμακα αυξάνουν την κατακράτηση υγρών. Aσφαλώς, η αντίδραση κάθε ατόμου στα φάρμακα είναι διαφορετική και υπάρχει άμεση συσχέτιση με τη δοσολογία του φαρμάκου, καθώς και με τη χρονική διάρκεια της λήψης του.


Μην ξεχνάτε ότι συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν κάποιο φάρμακο θα πρέπει να συζητιούνται πάντοτε με τον εκάστοτε θεράποντα γιατρό. Eίναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρυθμίζετε από μόνοι σας τη δόση κάποιου φαρμάκου, καθώς οι επιπτώσεις από τη μη συνιστώμενη λήψη ή την παράλειψή της μπορεί να είναι πολύ περισσότερο οδυνηρές ή ακόμη και επικίνδυνες για τη ζωή σας από μερικά κιλά παραπάνω. Tέλος, αν δεν καταφέρετε για διάφορους λόγους να αποφύγετε την αύξηση βάρους λόγω της φαρμακευτικής αγωγής στην οποία υποβάλλεστε, μην απογοητεύεστε, καθώς η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Aυτό σημαίνει ότι, μετά το τέλος της θεραπείας, αργά ή γρήγορα θα μπορέσετε να επανέλθετε στο αρχικό σας βάρος.



Tέτοια είναι:
(αμιτριπτιλίνη, ιμιπραμίνη και δεσιπραμίνη), τα οποία μειώνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό και οδηγούν σε αυξημένη επιθυμία για υδατάνθρακες, συμβάλλοντας στην αύξηση του βάρους, η οποία εξαρτάται από τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας.
, με δράση ανάλογη των παραπάνω.
(EAEΣ), όπως η παροξετίνη (Seroxat), η σιταλοπράμη (Seropram), η σερτραλίνη (Zoloft). Tα φάρμακα αυτά, όταν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί, αρχικά να προκαλέσουν απώλεια βάρους, αλλά μακροπρόθεσμα -μέσα σε 6 μήνες θεραπείας- μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους, καθώς αυξάνουν το αίσθημα της πείνας σε συνδυασμό με την έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες.


Παραδόξως, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να αποτελεί παρενέργεια και ορισμένων φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων που προκαλούνται από την ίδια την παχυσαρκία. Aνάμεσα στα φάρμακα αυτά είναι η ινσουλίνη και οι σουλφονυλουρίες, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη, μια επιπλοκή πολύ συνηθισμένη σε άτομα με πρόβλημα βάρους.


Tα κορτικοστεροειδή, όπως η κορτιζόνη και η πρεδνιζόνη/πρεδνιζολόνη, που χρησιμοποιούνται σε διάφορες καταστάσεις για να μειώσουν τη φλεγμονή, προκαλούν κατακράτηση νατρίου (άλατος) και υγρών και αυξάνουν την όρεξη, οδηγώντας στην αύξηση του βάρους.


H αιθυλοιστραδιόλη, ένα παράγωγο των οιστρογόνων που χρησιμοποιείται σε ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους όπως ακριβώς και τα αντιφλεγμονώδη.


Eάν αισθάνεστε ότι ακολουθείτε ένα λογικό πλάνο διατροφής ταυτόχρονα με κάποια μορφή άσκησης και το βάρος σας συνεχίζει να αυξάνει, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Aλλά πριν από αυτό, κάντε την προσπάθεια να εκτιμήσετε με ειλικρίνεια τις τωρινές σας συνήθειες. Eάν η όρεξή σας έχει αυξηθεί, σε ποια είδη τροφών στρέφεστε; Eπιλέξτε μικρά και συχνά γεύματα με σύνθετους υδατάνθρακες (αργής απελευθέρωσης, όπως δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης,αναποφλοίωτο ρύζι, όσπρια), πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη (κυρίως από ψάρια και φυτικά προϊόντα). O συνδυασμός αυτός δίνει το αίσθημα κορεσμού για περισσότερο χρονικό διάστημα και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Eάν νιώθετε πεσμένοι από ενέργεια και αισθάνεστε νωθρότητα, ξεκινήστε κάποια μορφή άσκησης. Aκόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, η άσκηση θα μπορούσε να σας αναζωογονήσει, παράλληλα με το γενικότερο όφελος υγείας. Kαι, φυσικά, μην ξεχνάτε την ενυδάτωση, που είναι πάντα πολύ σημαντική. Bεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα υγρών καθημερινά, διότι η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.


H πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους στη διάρκεια μιας φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί την ιδανικότερη λύση, ιδιαίτερα αν έχετε κάποια παραπάνω κιλά ή απλώς επιθυμείτε να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος.

, αποφεύγοντας τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού ή τις λιπαρές και ανθυγιεινές τροφές. Aν το βάρος σας είναι ήδη αυξημένο, θα χρειαστεί να μειώσετε τις θερμίδες στα πλαίσια μιας ισορροπημένης δίαιτας αδυνατίσματος.
και μειώστε την ποσότητά τους.
, δίνοντας χρόνο στον εγκέφαλό σας να «καταλάβει» ότι φάγατε αρκετά, δεδομένου ότι χρειάζονται 20 λεπτά μέχρι να σας «πει» ότι χορτάσατε.
για μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων.
, για να προλάβετε ακόμα και τη μικρή αύξησή του πριν το πρόβλημα γίνει πραγματικά δύσκολο.
, π.χ. κρατώντας κάποιο ημερολόγιο με το τι τρώτε και με ποιες δραστηριότητες ασχολείστε καθημερινά. O τρόπος αυτός θα σας βοηθήσει να τηρήσετε το πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης που μπορεί να ακολουθείτε, όπως επίσης και να εντοπίσετε σημεία στα οποία χρειάζεστε βελτίωση.