H αξία όμως του τσεκάπ που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι ακόμα μεγαλύτερη και αδιαμφισβήτητη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που χρήζει τακτικού ελέγχου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκετε, αν πάσχετε από διαβήτη και, τηρώντας πιστά το είδος και τους χρόνους των εξετάσεων που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας, μπορείτε να προλάβετε τις επιπλοκές που ίσως παρουσιαστούν. Άλλωστε, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσετε προβλήματα εξαιτίας της ασθένειάς σας, και ότι είναι στο χέρι σας να προλάβετε τις όποιες επιπλοκές, αν είστε σχολαστικοί όσον αφορά στις προληπτικές σας εξετάσεις. Διαβάστε ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις, πόσο συχνά και γιατί πρέπει να γίνονται, , που κυκλοφορεί στα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία.









Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τι μπορείτε να κερδίσετε κάνοντας αυτές τις προληπτικές εξετάσεις:

μόνοι σας στο σπίτι θα γνωρίζετε τις όποιες διακυμάνσεις του, αποφεύγοντας έτσι τις πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές τιμές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και επιπλοκές.

κάθε τρεις μήνες, όπως είναι προφανές, είναι το σημαντικότερο κομμάτι για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του διαβήτη.

μία φορά το χρόνο (ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση των αγγείων και του βυθού του ματιού σας), μειώνεται ο κίνδυνος να σας απασχολήσει η λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή η φθορά των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην όραση. Είναι γνωστό, επίσης, ότι το κάπνισμα φθείρει τα αγγεία, επομένως είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της πάθησης και γι’ αυτό θα πρέπει να το αποφεύγετε.

που σας έχει συστήσει ο γιατρός και σχετίζονται με την κατάσταση των νεφρών σας, μπορείτε να προλάβετε σοβαρές επιπλοκές. Όπως τα μάτια έτσι και τα νεφρά έχουν μικρά αγγεία που μπορεί να επηρεαστούν από το διαβήτη αν δεν τον ρυθμίζετε καλά. Επιπλέον αν καπνίζετε, έχετε υπέρταση, καταναλώνετε πολύ αλάτι και πρωτεΐνες, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα που ξεκινούν από την ύπαρξη λευκώματος στα ούρα και να φθάσουν, αν δεν αντιμετωπιστούν, έως τη διαβητική νεφροπάθεια.

(ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς, καθημερινό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, έλεγχο των τιμών των λιπιδίων στο αίμα) δύο φορές το χρόνο, μειώνετε τον κίνδυνο να σας απασχολήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Είναι σημαντικό άλλωστε να γνωρίζετε ότι η εκδήλωση στεφανιαίας νόσου είναι τέσσερις φορές συχνότερη στους διαβητικούς άντρες απ’ ό,τι στους υπόλοιπους – για τις γυναίκες τα ποσοστά πλησιάζουν αυτά των αντρών.

μία φορά το χρόνο, μειώνετε τις πιθανότητες να περάσει απαρατήρητη μια περιφερική αγγειοπάθεια, που μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα πόδια.





Ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε και έναν ουρολόγο (ουρολόγο-ανδρολόγο ή γυναικολόγο, ανάλογα με το φύλο σας), επειδή ο διαβήτης μπορεί να σας δημιουργήσει και άλλα προβλήματα:

•Οι ουρολοιμώξεις είναι 2-3 φορές συχνότερες στους διαβητικούς, κυρίως επειδή προσβάλλονται τα νεύρα της κύστης προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση και φλεγμονές.

•Μια άλλη επιπλοκή του διαβήτη σε άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία (αδυναμία να επιτευχθεί ή και να διατηρηθεί ικανοποιητική στύση), που οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης, όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεύρα και τα αγγεία που σχετίζονται με την εκσπερμάτιση, τη στύση και τη διατήρησή της. Χαρακτηριστικά μπορούμε να πούμε ότι 1 στους 10 διαβητικούς άνδρες ανακαλύπτει ότι πάσχει από διαβήτη επειδή έχει προβλήματα στύσης. Όταν όμως ο διαβήτης ρυθμίζεται καλά, μπορεί να υποχωρήσει η δυσλειτουργία αυτή ή και να αποφευχθεί η εμφάνισή της.

•Αν παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, ένας ουρολόγος-ανδρολόγος σε συνεργασία με το διαβητολόγο σας θα μπορέσουν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής του.

•Αλλά και οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν σεξουαλικά προβλήματα εξαιτίας ενός διαβήτη που δεν είναι καλά ρυθμισμένος. Οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, οι βλάβες στα νεύρα της περιοχής, η ξηρότητα του κόλπου (λόγω της ανεπαρκούς συσσώρευσης αίματος) είναι όλα προβλήματα που οφείλονται στο διαβήτη και δημιουργούν δυσκολία στη σεξουαλική επαφή, όπως είναι ο πόνος, η μειωμένη ερωτική επιθυμία κλπ.





Χρησιμοποιήστε μια συσκευή μέτρησης σακχάρου – στα φαρμακεία υπάρχουν πολλές. Οι περισσότερες από αυτές λειτουργούν απλά και απαιτούν μόνο το τρύπημα στην άκρη του δαχτύλου, κοντά στο νύχι. Στη συνέχεια ακουμπάτε μια ειδική ταινία στο σημείο αυτό, την οποία κατόπιν τοποθετείτε στο μετρητή και μαθαίνετε την ακριβή τιμή του σακχάρου σας. Καθώς οι συσκευές έχουν πλέον βελτιωθεί, η απαιτούμενη ποσότητα αίματος για την εξέταση είναι ελάχιστη, οπότε δεν χρειάζεται να τρυπηθείτε δυνατά. Προσέξτε μόνο κάθε φορά που πρόκειται να μετρήσετε το σάκχαρο να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας.





















Είδος εξέτασης Πόσο συχνά
Μέτρηση του σακχάρου στο σπίτι Καθημερινά
Επίσκεψη στο διαβητολόγο ή το διαβητολογικό ιατρείο Κάθε τρεις μήνες
Βυθοσκόπηση Μία φορά το χρόνο
Εξετάσεις αίματος για σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, χοληστερόλη τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, HDL, LDL και λευκώματα ορού Κάθε έξι μήνες
Εξετάσεις ούρων (αλβουμίνη ούρων 24ώρου) Μία φορά το χρόνο
Τακτική καρδιολογική παρακολούθηση (ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς) Μία φορά το χρόνο
Επίσκεψη σε ουρολόγο-ανδρολόγο ή γυναικολόγο Όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο
Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης Αν είναι φυσιολογική, κάθε φορά που επισκέπτεστε το διαβητολόγο
Επίσκεψη σε διατροφολόγο-διαιτολόγο Μία φορά με την έναρξη του προβλήματος, αν χρειαστεί και συχνότερα
Εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης Κάθε τέσσερις μήνες
Επίσκεψη σε ειδικό ιατρείο ποδιού Μία φορά το χρόνο