Τα τελευταία χρόνια οι αισθητικές επεμβάσεις δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών. Όλο και περισσότεροι άνδρες απευθύνονται στον πλαστικό χειρουργό για να διορθώσουν ατέλειες στο πρόσωπο ή το σώμα τους, είτε για λόγους αισθητικούς είτε γιατί τους δημιουργούν κάποιο λειτουργικό πρόβλημα. Η στραβή μύτη, για παράδειγμα, δεν χαλά μόνο την αρμονία των χαρακτηριστικών του προσώπου, αλλά προκαλεί και πρόβλημα στην αναπνοή. Το Vita σάς παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις αισθητικές επεμβάσεις που προτιμούν οι άνδρες.

Βλεφαροπλαστική
Απαλλάσσει τους άνδρες συνήθως από τις «σακούλες» (συσσώρευση υγρών και λίπους κάτω από τα μάτια) και από τη χαλάρωση στο άνω ή κάτω βλέφαρο που εμφανίζεται λόγω ηλικίας.
Πώς γίνεται Με τοπική αναισθησία ή και μέθη. Διαρκεί 1-2 ώρες. Είναι «λεπτή» επέμβαση, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.
Στα άνω βλέφαρα Γίνεται τομή στην πτυχή του βλεφάρου, αφαιρείται το χαλαρό δέρμα και τυχόν περιττό λίπος.
Στα κάτω βλέφαρα Γίνεται τομή κάτω από τις βλεφαρίδες, αφαιρείται το χαλαρό δέρμα και το συσσωρευμένο λίπος.
Μετά την επέμβαση Δεν απαιτείται νοσηλεία. Ίσως παρουσιάσετε ευαισθησία στα μάτια τις πρώτες 2-3 ημέρες, ενώ για 10-15 ημέρες θα έχετε πρηξίματα και μελανιές. Θα σας αφαιρέσουν τα ράμματα σε 4-6 ημέρες. Στην εργασία σας επιστρέφετε 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση.
Πιθανές επιπλοκές Ενδέχεται να εμφανιστεί φλεγμονή, αιμορραγία, ξηροφθαλμία και θολή όραση, τις οποίες θα αντιμετωπίσει ο χειρουργός. Σπανιότερα, από αδεξιότητα του χειρουργού, μπορεί να προκληθεί «κρέμασμα» του βλεφάρου. Επίσης, αν αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα δέρματος, προκαλείται δυσκολία στο κλείσιμο του ματιού.
Το αποτέλεσμα Ξεκούραστο και νεανικότερο βλέμμα για 8-10 χρόνια. Οι «σακούλες» μπορεί να φύγουν οριστικά ή να επανεμφανιστούν σε μικρότερη έκταση μετά την πάροδο δεκαετίας.
Πόσο κοστίζει* 3.000 €.

Κοιλιοπλαστική
Απαλλάσσει την κοιλιά από χαλάρωση που παρουσιάζεται μετά από απώλεια πολλών κιλών ή λόγω ηλικίας.
Πώς γίνεται Διαρκεί 1-3,5 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Εφαρμόζονται 2 τεχνικές, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:
Κλασική κοιλιοπλαστική Εφαρμόζεται στην έντονη χαλάρωση. Γίνεται μία μεγάλη τομή χαμηλά στην κοιλιά, τεντώνεται το χαλα­ρό δέρμα, αφαιρείται ό,τι περισσεύει (μαζί και λίπος) και, όταν κρίνεται απαραίτητο, τεντώνονται και οι χαλαροί μύες της περιοχής με ειδικά πλέγματα.
«Μίνι» κοιλιοπλαστική Γίνεται όταν η χαλάρωση είναι περιορισμένη. Μέσω μίας μικρής τομής, αφαιρείται το περιττό δέρμα και ορισμένες φορές ενισχύονται οι μύες. Συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση.
Προσοχή! Η επέμβαση δεν ενδείκνυται για άτομα με χρόνιες παθήσεις (π.χ. καρδιαγγειακά, νεφρικά νοσήματα, διαβήτη).
Μετά την επέμβαση Μένετε 1-2 ημέρες στο νοσοκομείο. Τις πρώτες 3-4 ημέρες θα νιώθετε «τράβηγμα» και πόνο στην κοιλιά. Για 1 μήνα φοράτε ειδική ελαστική ζώνη, δεν σηκώνετε βάρη και δεν κάνετε απότομες κινήσεις. Στην εργασία σας επιστρέφετε σε 10-12 ημέρες.
Πιθανές επιπλοκές Μπορεί να παρουσιαστεί πρήξιμο ή αιμάτωμα, που υποχωρούν σε 2-4 εβδομάδες, ή και λοίμωξη που αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Προκαλείται φυσιολογικά μόνιμο σημάδι και, στο 5% των περιπτώσεων, μπορεί να προκληθεί δύσμορφη ουλή που διορθώνεται με νέα επέμβαση μετά από 6 μήνες.
Το αποτέλεσμα Η περίμετρος της κοιλιάς μειώνεται σημαντικά, αν όμως παχύνετε, το πρόβλημα επανεμφανίζεται.
Πόσο κοστίζει* Η κλασική κοιλιοπλαστική: 4.000 €, η «μίνι»: 2.500-3.000 €.

Πλαστική Γυναικομαστίας
Όταν ο ανδρικός μαστός παρουσιάζει διόγκωση τέτοια ώστε να θυμίζει γυναικείο, τότε μιλάμε για γυναικομαστία, η οποία σπάνια οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Όταν εμφανίζεται στην εφηβεία, συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Σε μεγαλύτερη ηλικία, οφείλεται κυρίως σε συσσώρευση λίπους και σε αύξηση του μαζικού αδένα, και αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.
Πώς γίνεται Με 2 τρόπους, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, και πάντα με ολική αναισθησία:
• Με λιποαναρρόφηση Όταν υπάρχει κυρίως συσσώρευση λίπους. Διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Με αφαίρεση μέρους του μαζικού αδένα Όταν το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφαιρείται τμήμα του μαζικού αδένα και το λίπος γύρω του. Όταν υπάρχει και χαλάρωση, αφαιρείται το περιττό δέρμα. Διαρκεί 1-2 ώρες.
Προσοχή! Πριν κάνετε την επέμβαση, είναι σημαντικό να διερευνηθούν όλα τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν το διογκωμένο στήθος. Είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος (επίπεδο οιστρογόνων, δηλαδή των γυναικείων ορμονών στον οργανισμό) και, αν είναι αρνητικός (φυσιολογικά επίπεδα), τότε προχωράτε στη χειρουργική αντιμετώπισή του.
Μετά την επέμβαση Φεύγετε από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Για 1 μήνα φοράτε ελαστική ζώνη ή ειδική μπλούζα, ώστε να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα. Μετά τη λιποαναρρόφηση μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 2-3 ημέρες, και σε 1 εβδομάδα αν έχετε κάνει και αφαίρεση μαζικού αδένα.
Πιθανές επιπλοκές Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα, συλλογή υγρού ή μόλυνση του τραύματος, ωστόσο όλα αντιμετωπίζονται.
Το αποτέλεσμα Ένα φυσιολογικό ανδρικό στήθος. Το πρόβλημα επανεμφανίζεται αν παχύνετε αρκετά.
Πόσο κοστίζει* 3.000 €.

Ρινοπλαστική
Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός ή ωτορινολαρυγγολόγος διορθώνει μια στραβή, πλατιά, γαμψή, μεγάλη ή μικρή μύτη ή αποκαθιστά προβλήματα όπως π.χ. η σκολίωση διαφράγματος, που δυσκολεύει την αναπνοή, προκαλεί ροχαλητό ή και υπνική άπνοια.
Πώς γίνεται Με «κλειστή» ρινοπλαστική, όπου όλα τα ράμματα γίνονται εσωτερικά. Αν κριθεί απαραίτητο από το χειρουργό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική της «ανοιχτής» ρινοπλαστικής, όπου η τομή πιθανώς να φαίνεται επειδή γίνεται στο μπροστινό κάτω μέρος της μύτης. Γίνονται και οι δύο με ολική αναισθησία και διαρκούν 1-2 ώρες. Μετά την επέμβαση, τοποθετούνται ειδικά ταμπόν στα ρουθούνια, που αφαιρούνται σε 3-4 ημέρες, και γύψινος νάρθηκας στη μύτη. Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε κλείσει τα 18, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σκελετού του προσώπου.
Μετά την επέμβαση Συνήθως μένετε 1 βράδυ στο νοσοκομείο. Για 1-2 εβδομάδες θα έχετε μελανιές και πρήξιμο στα κάτω βλέφαρα και για 1 εβδομάδα θα πρέπει να απέχετε από οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα. Το νάρθηκα θα σας τον αφαιρέσουν 6 ημέρες μετά την επέμβαση και σε 10-15 ημέρες θα επιστρέψετε στην εργασία σας. Για 1 μήνα απαγορεύονται τα βάρη, η έντονη γυμναστική και η χρήση γυαλιών. Πιθανές επιπλοκές Σπάνια, μπορεί να παρουσιαστεί τοπική αιμορραγία, που όμως αντιμετωπίζεται εύκολα. Επίσης, αν δεν έχει προηγηθεί σωστή προεγχειρητική εκτίμηση της ανατομίας της περιοχής και του τρόπου αναπνοής, ενδέχεται να δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή και την όσφρηση).
Το αποτέλεσμα Καινούργια… μύτη, χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.
Πόσο κοστίζει* 3.500-4.000 €.

Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Συνδέσμου Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών (BAAPS), οι πλαστικές επεμβάσεις σε άνδρες αυξήθηκαν κατά 20% την περυσινή χρονιά, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες να διαμορφώνεται μόλις στο 2%. Τη μεγαλύτερη αύξηση (80%) παρουσίασαν οι επεμβάσεις γυναικομαστίας.



Τι λένε τα νούμερα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, στη χώρα μας σήμερα σχεδόν το 20% των αισθητικών πλαστικών επεμβάσεων γίνεται σε άνδρες, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Στις ηλικίες 30-50 ετών, το 40% των επεμβάσεων που διενεργούνται είναι κοιλιοπλαστικές, ενώ οι πλαστικές γυναικομαστίας καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις τους. Μετά την ηλικία των 50 ετών, «τα σκήπτρα κρατά» η βλεφαροπλαστική και ακολουθεί η κοιλιοπλαστική. Σύμφωνα με έρευνα που σχεδίασαν τα Τμήματα Πλαστικής Χειρουργικής της ιδιωτικής κλινικής παχυσαρκίας «Doctor’s Hospital» και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Κάπα Research», στη χώρα μας υποβάλλονται σε εγχείρηση αισθητικής 1 στους 40 άνδρες, με πιο δημοφιλείς επεμβάσεις τη ρινοπλαστική, την ωτοπλαστική, τη γυναικομαστία και τη βλεφαροπλαστική.



Ωτοπλαστική
«Μαζεύει» τα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα) προς τα πίσω και κοντά στο κεφάλι ή διορθώνει το σχήμα ή το μέγεθός τους. Είναι προτιμότερο να γίνεται μετά την ηλικία των 16-17 ετών, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών. Μπορεί όμως να γίνει και σε πολύ μικρή ηλικία (5-6 ετών), αν η εικόνα των αυτιών δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί.
Πώς γίνεται Είναι μια απλή επέμβαση, γίνεται με τοπική αναισθη-σία και διαρκεί 30-40 λεπτά για το κάθε αυτί. Ο χόνδρος του πτε­ρυγίου διορθώνεται μέσω μικρής τομής στο πίσω μέρος του αυτιού, κοντά στη βάση του. Μετά συρρά­πτεται η τομή και τοποθετείται ελαστική κορδέλα ή σκουφάκι, για να ακινητοποιηθούν τα αυτιά και να παραμείνουν στη νέα τους θέση.
Μετά την επέμβαση Επιστρέφετε σπίτι την ίδια ημέρα και φοράτε την ελαστική κορδέλα ή το σκουφάκι για 2-4 εβδομάδες.
Πιθανές επιπλοκές Σπάνια προκαλείται τοπικό αιμάτωμα, που όμως υποχωρεί σύντομα, ή λοίμωξη του χόνδρου, που αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.
Το αποτέλεσμα Συνήθως είναι επιτυχημένο και δίνει οριστική λύση σε αυτιά που παρουσιάζουν δυσμορφίες.
Πόσο κοστίζει* 2.000-2.500 €.



Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, στις ΗΠΑ από το σύνολο των πλαστικών επεμβάσεων, σε άνδρες γίνεται:
Το 25% των ρινοπλαστικών.
Το 15-20% των κοιλιο­πλαστικών.



* Σημείωση: Αναφέρονται οι ενδεικτικές τιμές των πλαστικών επεμβάσεων που γίνονται ιδιωτικά. Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν υπό προϋποθέσεις την κοιλιοπλαστική, τη γυναικομαστία και τη σκολίωση του διαφράγματος της μύτης.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χρήστο Στριγγλή, πλαστικό χειρουργό, επιμελητή Α’ του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου «ΚΑΤ» και την κ. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, πλαστική χειρουργό.