Η περίοδός σας είναι «ρολόι» ή δεν είναι πιστή στο μηνιαίο ραντεβού της; Μήπως διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο; Πονάτε τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως ή στη μέση του κύκλου; Οι ειδικοί εξηγούν ότι ορισμένα συμπτώματα στη διάρκεια του κύκλου μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος ή αντιθέτως να αποτελούν θετικές ενδείξεις, π.χ. ότι έχετε ωορρηξία. Μάθετε να διαβάζετε, λοιπόν, με το σωστό τρόπο τα πιο σημαντικά σημάδια του κύκλου σε σχέση με την υγεία και τη γονιμότητα.

1. Άστατες ημερομηνίες
Η φυσιολογική διάρκεια ενός κύκλου είναι 23-45 ημέρες. Εάν, λοιπόν, η περίοδός σας έρχεται σταθερά κάθε 23, 28 ή ακόμα και 40 ημέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Βέβαια, ο κύκλος μπορεί να αποσυντονιστεί περιστασιακά, εξαιτίας παραγόντων όπως το κρύο, ένα υπερατλαντικό ταξίδι, αλλά ακόμη και εξαιτίας του στρες, μιας στενοχώριας ή της μεγάλης αυξομείωσης του βάρους. Προσοχή, όμως. Αν η περίοδός σας είναι τελείως απρόβλεπτη, τότε μπορεί να υποκρύπτεται ένα παθολογικό πρόβλημα, όπως οι ενδοκρινολογικές διαταραχές (αυξημένη παραγωγή προλακτίνης, υπερέκκριση ινσουλίνης) ή οι πολυκυστικές ωοθήκες.
Τι να κάνετε Κατ’ αρχάς, πολύ σημαντικό είναι να περιορίσετε το στρες, γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνο για τον άστατο κύκλο. Αν, όμως, το πρόβλημα είναι παθολογικό, τότε αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Αν, για παράδειγμα, είναι αυξημένες οι τιμές της προλακτίνης, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, ενώ όταν υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες, μπορεί να δοθούν αντισυλληπτικά για τη ρύθμιση του κύκλου. Αν, από την άλλη, διαπιστωθεί διαταραχή στην έκκριση της ινσουλίνης, τότε καλό είναι να συζητήσετε με έναν ενδοκρινολόγο, για να σας καθοδηγήσει (π.χ. ρύθμιση της διατροφής με μικρά και συχνά γεύματα και ίσως και λήψη φαρμακευτικής αγωγής).

2. Μεγάλες απώλειες
Συνήθως, η διάρκεια της περιόδου είναι 4-7 ημέρες, ενώ η ποσότητα και η ροή του αίματος διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Εάν, όμως, παρατηρήσετε ότι η ροή του αίματος είναι πιο αυξημένη από το συνηθισμένο, τότε μπορεί να υπάρχει ένα παθολογικό πρόβλημα, όπως κάποιος πολύποδας (στον τράχηλο ή το ενδομήτριο), ινομυώματα, αδενομύωση (διείσδυση του ενδομήτριου ιστού στο τοίχωμα της μήτρας), ενδομητρίωση (ο ενδομήτριος ιστός αναπτύσσεται εκτός της μήτρας), φλεγμονή της πυέλου. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν είτε υπερβολική απώλεια αίματος στη διάρκεια όλης της περιόδου είτε μόνο τις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως.
Τι να κάνετε Η αντιμετώπιση που θα συστήσει ο γιατρός εξαρτάται από τη διάγνωση. Σε περίπτωση που εντοπιστούν πολύποδες λόγου χάρη, μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεσή τους. Εάν υπάρχει ενδομητρίωση ή αδενομύωση, χορηγούνται σκευάσματα που διακόπτουν την περίοδο ή αντισυλληπτικά, ώστε να ρυθμιστεί ο κύκλος και να μειωθεί η ροή του αίματος.

Οι απαραίτητες εξετάσεις
■ Κλινική εξέταση από το γυναικολόγο.
■ Υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων.
■ Ορμονικός έλεγχος (π.χ. FSH, LH, προλακτίνη, οιστραδιόλη, προγεστερόνη).
■ Εξέταση του θυρεοειδούς με αιματολογικές εξετάσεις (ορμόνες και αντισώματα) και υπερηχογράφημα.

3. Πονάω!
Ο πόνος λίγο πριν έρθει η περίοδος ή την πρώτη ημέρα της περιόδου είναι αναμενόμενος. Εάν, όμως, είναι πολύ έντονος και σας εμποδίζει από τις καθημερινές σας δραστηριότητες, τότε μπορεί να οφείλεται σε κάποιο παθολογικό πρόβλημα (π.χ. ενδομητρίωση, αδενομύωση, φλεγμονές της πυέλου ή ανατομικά προβλήματα της μήτρας). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν υπάρχουν παθολογικά προβλήματα, τότε μπορεί να υπάρχει και πόνος στη σεξουαλική επαφή.
Τι να κάνετε Για την άμεση ανακούφισή σας, μπορείτε να πάρετε αντιφλεγμονώδη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, ούτως ώστε να διαπιστώσει το αίτιο του πόνου και να σας προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

4. Περίοδος στη μέση του κύκλου;
Εάν έχετε συστηματικά πολύ αίμα μεταξύ των περιόδων ή η διάρκεια της περιόδου σας είναι πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, τότε μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο πρόβλημα (π.χ. ορμονικές διαταραχές, πολύποδες, ινομυώματα, πυελικές φλεγμονές) που πρέπει να διερευνηθεί.
Τι να κάνετε Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος του προβλήματος -όπως και στην περίπτωση του ασταθούς κύκλου- και μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε φαρμακευτική.

5. Έχω τα νεύρα μου!
Καθώς πλησιάζουν οι «δύσκολες» ημέρες -ακόμη και 1 εβδομάδα με 10 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου σας-, μήπως αισθάνεστε τη διάθεσή σας να αλλάζει; Έχετε περισσότερα νεύρα, ξεσπάτε ευκολότερα ή η διάθεσή σας είναι μελαγχολική; Παράλληλα, αισθάνεστε ότι έχει «ανοίξει» η όρεξή σας, ιδιαίτερα για γλυκά, και τα βράδια δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Επιπλέον, μήπως παρουσιάζετε συμπτώματα όπως πρήξιμο και πόνο στο στήθος, σπυράκια στο πρόσωπο, ενοχλήσεις στη μέση, πονοκέφαλο, ακόμη και διάρροια ή δυσκοιλιότητα; Τα παραπάνω συμπτώματα ανήκουν στο λεγόμενο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και περιλαμβάνουν τις σωματικές και τις ψυχικές αλλαγές που παρατηρούνται στο δεύτερο μισό του μηνιαίου κύκλου. Να σημειώσουμε ότι δεν παρουσιάζονται πάντα, καθώς και ότι μια γυναίκα δεν εμφανίζει πάντοτε τα ίδια συμπτώματα. Επιπλέον, η βαρύτητά τους ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Για την εμφάνισή τους υπεύθυνες θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι ορμονικές διακυμάνσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που παρατηρούνται στη δεύτερη φάση του μηνιαίου κύκλου.
Τι να κάνετε Εάν τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και δεν διαταράσσουν την καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να τα καταπολεμήσετε με μερικούς απλούς τρόπους, όπως είναι ο περιορισμός του καφέ και του αλατιού στο διαιτολόγιό σας, δεδομένου ότι ο πρώτος μπορεί να επιτείνει τον εκνευρισμό σας και το δεύτερο συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών (με αποτέλεσμα το γενικότερο πρήξιμο στο σώμα). Επίσης, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό και να προσπαθείτε να περπατάτε καθημερινά, έστω και για 15-20 λεπτά. Ωστόσο, εάν οι ενοχλήσεις σας είναι έντονες, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας, ο οποίος ενδέχεται να σας συστήσει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. αντισυλληπτικών, αντικαταθλιπτικών).

Δύο σημάδια γονιμότητας
1 Η παρουσία της τραχηλικής βλέννας είναι καλό σημάδι και δείχνει ότι βρίσκεστε στις γόνιμες ημέρες σας. Η βλέννα εκκρίνεται για 4-5 ημέρες, στη μέση του κύκλου.
2 Ο παροδικός πόνος χαμηλά στην κοιλιά, στη μέση του μηνιαίου κύκλου, είναι ενδεικτικός της ωορρηξίας. Προκαλείται από τη διάταση της ωοθήκης και είναι σημάδι ότι βρίσκεστε στις γόνιμες ημέρες σας.

Όρεξη για σεξ
Η επιθυμία για ερωτική επαφή ενδέχεται να παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ορμονικές αυξομειώσεις που παρατηρούνται στον οργανισμό της γυναίκας. Έχει παρατηρηθεί ότι στη μέση του κύκλου, δηλαδή τις ημέρες της ωορρηξίας, η λίμπιντο αυξάνεται, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των οιστρογόνων, αλλά και της τεστοστερόνης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, έχει φανεί ότι στη διάρκεια των γόνιμων ημερών ακόμη και η φωνή των γυναικών εκλαμβάνεται ως πιο σαγηνευτική και σέξι από τους άνδρες! Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι η ερωτική επιθυμία της γυναίκας μπορεί να είναι εντονότερη ακόμη και λίγο πριν από την έμμηνο ρύση, γεγονός που εικάζεται ότι οφείλεται στην πρόσκαιρη αύξηση των οιστρογόνων λίγο πριν έρθει η επόμενη περίοδος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ, μαιευτήρα-γυναικολόγο.