Ο νευρολόγος
Το «αυχενικό σύνδρομο» είναι ένας όρος που συχνά χρησιμοποιείται λανθασμένα ως διάγνωση για να περιγράψει οποιαδήποτε επώδυνη κατάσταση στην περιοχή του αυχένα, αλλά και επεισόδια ζάλης, πονοκεφάλου κλπ. Ωστόσο, ο όρος πρέπει να χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί μούδιασμα, πόνο ή και αδυναμία στα χέρια και τον αυχένα. Για να διερευνηθεί το πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία. Αν συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία ή πιθανή βλάβη του νωτιαίου μυελού, κρίνονται απαραίτητα το ηλεκτρομυογράφημα και η μαγνητική τομογραφία. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την περίπτωση:

  • Με συντηρητικό τρόπο, δηλαδή με κολάρο περιορισμού της κινητικότητας της περιοχής του αυχένα και φυσικοθεραπείες.
  • Με φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αλλά και αντιεπιληπτικά φάρμακα, τα οποία ελέγχουν αποτελεσματικά το νευρογενή πόνο που συνοδεύει τη διαταραχή.
  • Με χειρουργική παρέμβαση, που εκτιμάται από ορθοπεδικό ή νευροχειρουργό, η οποία όμως είναι σπάνια, δεν αφορά το αυχενικό σύνδρομο, αλλά σοβαρότερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις βλάβης του νωτιαίου μυελού ή σημαντικής μυϊκής αδυναμίας που προκαλείται από ριζιτική πίεση, η οποία δεν διορθώνεται διαφορετικά.

Ο φυσίατρος
Το αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων – κυρίως στην περιοχή του αυχένα, αν και μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές, όπως η υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο πόνος, που μπορεί να συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό, περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα και του κεφαλιού και μουδιάσματα στα χέρια. Επίσης, κλινικά μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως οπτικές ή ακουστικές διαταραχές, ίλιγγος, καθώς και με διαταραχές της ψυχοσύνθεσης ή και της συμπεριφοράς (άγχος, αντικοινωνικότητα). Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ιστορικού, ειδική κλινική εξέταση και εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει φάρμακα, ενώ παράλληλα μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως φυσικά μέσα (π.χ. θερμά επιθέματα), τεχνικές κινητοποίησης του αυχένα στο φυσιολογικό εύρος της κίνησης, εξειδικευμένη κινησιοθεραπεία (διατάσεις, έλξεις), ηλεκτροθεραπεία, μαγνητοθεραπεία, λέιζερ, επανεκπαίδευση του ασθενούς για διόρθωση της στάσης. Αν και η χρήση κολάρου αμφισβητείται, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του γιατρού.

Ο οστεοπαθητικός
Ο οστεοπαθητικός, πέρα από την κλινική εξέταση που κάνει, μελετά τις ακτινογραφίες και τις τομογραφίες του ασθενούς και παράλληλα επικοινωνεί με τους γιατρούς που έχει ήδη επισκεφτεί. Επίσης, εξετάζει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, των χεριών και των ποδιών και κάνει μια σειρά από νευρολογικά τεστ για τυχόν νευρολογικές ενδείξεις. Ο στόχος στην περίπτωση αυτή είναι να απεγκλωβιστεί κινητικά η θωρακική και οσφυϊκή μοίρα με ειδικούς «χειρισμούς απελευθέρωσης» σε όλους τους σπονδύλους, καθώς δεν ξεκινάμε αμέσως με την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα. Έτσι, αποφορτίζεται η αυχενική μοίρα από τις εντάσεις και στη συνέχεια ο ειδικός εφαρμόζει επιμηκυντικούς χειρισμούς στην περιοχή του αυχένα, για να αποκτήσει πάλι την ελαστικότητά του. Όλη η διαδικασία γίνεται με τα χέρια, ώστε να μπορεί ο ειδικευμένος οστεοπαθητικός να αισθανθεί τις συσπάσεις των μυών και να δράσει μαλακά και σε συνεργασία με τον ασθενή. Ήδη από την πρώτη θεραπεία ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα, ενώ μετά από 1-2 συνεδρίες ο ειδικός μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει τους άνω αυχενικούς σπονδύλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται ένας μέσος όρος 4-5 συνεδριών, ενώ αν χρειάζεται
γίνονται συμπληρωματικές. Παράλληλα, δίνονται στον ασθενή ασκήσεις για την αυχενική μοίρα, αλλά και για όλο το σώμα, ώστε να κρατήσουν την ελαστικότητά τους. Καλό είναι, τέλος, να γίνονται μερικές επισκέψεις για συντήρηση.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΠΟΝΑΚΗ, νευρολόγο, επιστημονικό συνεργάτη της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον κ. ΙΩΑΝΝΗ ΕΛ. ΔΙΟΝΥΣΙΩΤΗ, φυσίατρο-γιατρό Αποκατάστασης, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελητή Β΄ Μονάδας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Νοσοκομείο Ρόδου και την κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-BOULENGER, οστεοπαθητικό D.O., τέως πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Οστεοπαθητικών, ιδρυτικό μέλος της Oμοσπονδίας Oστεοπαθητικών Ευρώπης (έδρα Βρυξέλλες), καθηγήτρια Eφαρμοσμένης Aνατομίας στην Κρατική Σχολή Χορού.