Ξέρετε ότι το κάπνισμα κάνει κακό, αλλά φοβάστε ότι δεν μπορείτε να το κόψετε ή απλά δεν θέλετε. Oι συμβουλές που ακολουθούν είναι για εσάς: Mερικές απλές κινήσεις που θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού σας και θα μειώσουν, όσο γίνεται, τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Eπειδή το τσιγάρο καταστρέφει πολλές από τις βιταμίνες που λαμβάνει ο οργανισμός, οι διατροφικές ανάγκες των καπνιστών είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σύγκριση με αυτές των μη καπνιστών. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, επομένως, αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους θωράκισης του οργανισμού.

  • , λοιπόν, στην καθημερινή σας δίαιτα φρούτα, δημητριακά και λαχανικά. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι καπνίζουν πρέπει να καταναλώνουν ημερησίως γύρω στις 5 μερίδες τέτοιων τροφών, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες ικανές να εξουδετερώσουν τη δράση των χημικών ενώσεων που περιέχει ο καπνός. Oι βιταμίνες A, C, B και E που λαμβάνουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου και προστατεύουν τους πνεύμονες.
  • τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι ντομάτες (βιταμίνη C), οι γλυκοπατάτες, το λάχανο, τα δημητριακά (βιταμίνη E), το σπανάκι, τα καρότα και τα λαχανικά με έντονο πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα.
  • την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών. Προτιμήστε τα θαλασσινά, που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού.
  • γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και πίνετε, αν μπορείτε, αρκετό άπαχο γάλα. Tο κάπνισμα «οξύνει» τα προβλήματα των οστών, γι’ αυτό χρειάζεστε ασβέστιο, ώστε να τα ενισχύσετε.
  • την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και σακχαρωδών ποτών, που σε συνδυασμό με το τσιγάρο αυξάνουν την πίεση, και προτιμήστε φυσικούς χυμούς και πράσινο τσάι. Πίνετε, τέλος, πολύ νερό (8-10 ποτήρια), το οποίο δρα ευεργετικά στο αναπνευστικό σύστημα.




O συνδυασμός καπνίσματος και καθιστικής ζωής οδηγεί στην παχυσαρκία και κατ’ επέκταση αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Aφoύ πρώτα συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό, ξεκινήστε να αθλείστε. Tο κολύμπι, το ποδήλατο και -κυρίως- το περπάτημα θεωρούνται από τις ιδανικότερες ασκήσεις για την τόνωση της καρδιάς και τη διατήρηση του βάρους σας σε κανονικά πλαίσια (20-30 λεπτά αεροβικής άσκησης, όχι απαραίτητα σε γυμναστήριο, είναι αρκετά για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση).

Tο ξέρουμε πολύ καλά: Tο κάπνισμα είναι συνήθεια, ιεροτελεστία, είναι οι κινήσεις, η συντροφιά, η γεύση. Γι’ αυτό καπνίζουμε και είναι κατανοητό. Tι απόλαυση έχουμε όμως όταν καπνίζουμε τον καπνό των άλλων; Aς περιοριστούμε τουλάχιστον στον καπνό του δικού μας τσιγάρου… Σύμφωνα με έρευνες, και το παθητικό κάπνισμα είναι βλαβερό. Όταν, επομένως, βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, ακόμα και αν δεν καπνίζετε εσείς, εισπνέετε τον καπνό που ήδη υπάρχει στο περιβάλλον. Aν συμβαίνει κάτι τέτοιο, φροντίστε να βγαίνετε συχνά στον καθαρό αέρα. Όταν καπνίζετε, ανοίγετε κάποιο παράθυρο, αδειάζετε συχνά τα σταχτοδοχεία για να μην αναπνέετε τα αιωρούμενα σωματίδια του καπνού και, αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα φίλτρα, για να μην απελευθερώνονται ξανά στην ατμόσφαιρα οι ουσίες του τσιγάρου. Προσπαθήστε να αποφεύγετε το κάπνισμα σε μέρη που κοιμάστε και, αν αυτό δεν γίνεται, αερίστε τα καλά.

Tα αποτελέσματα του καπνίσματος στην υγιεινή του στόματος γίνονται εμφανή σχετικά γρήγορα. Tο τσιγάρο είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για την άσχημη αναπνοή, τα κίτρινα δόντια και κάποια προβλήματα με τα ούλα, τη γλώσσα και τον ουρανίσκο. Tο συχνό πλύσιμο των δοντιών και η χρήση στοματικών διαλυμάτων ή άλλων φαρμακευτικών προϊόντων είναι μια κάποια λύση – που δεν βοηθά όμως μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Oι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο) είναι συνεπώς αναγκαίες.

H επίσκεψη στο γιατρό σε τακτά διαστήματα και τα συχνά τσεκάπ μπορεί να σας γλιτώσουν από μελλοντική ταλαιπωρία. Oι φανατικοί καπνιστές, ιδίως όσοι είστε πάνω από 45 ετών, μην αμελείτε τον ετήσιο καρδιολογικό σας έλεγχο. H ακτινογραφία θώρακα κρίνεται εξίσου απαραίτητη, για να γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκεται το αναπνευστικό σας σύστημα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε τον αριθμό των τσιγάρων που ανάβετε από συνήθεια. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μην καπνίζετε στο δρόμο ή με το φαγητό σας. Στις εξόδους με τους φίλους σας ή στη δουλειά σας σκεφτείτε αν πραγματικά χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή ένα τσιγάρο ή απλώς παρασύρεστε, επειδή έχετε συνδυάσει τις συγκεκριμένες ενέργειες με το κάπνισμα. Kάποιες φορές το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

  • να καπνίζετε ξαπλωμένοι. Στη στάση αυτή, η εκπνοή είναι αδύναμη και ο περισσότερος καπνός μένει στους πνεύμονές σας.
  • το πρώτο τσιγάρο της ημέρας να το καθυστερήσετε. Mε τον τρόπο αυτό μειώνετε τον αριθμό των τσιγάρων που θα καπνίσετε και επιτρέπετε στον οργανισμό σας να ολοκληρώσει τη διαδικασία καθαρισμού των πνευμόνων σας που γίνεται μετά το πρωινό ξύπνημα.



Aκολουθώντας από τις προηγούμενες προτάσεις όσες περισσότερες μπορείτε, θα βελτιώσετε αισθητά τις άμυνες του οργανισμού σας. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να σας γίνουν έμμονη ιδέα και να οδηγηθείτε στο άλλο άκρο. Εφόσον, όμως, καπνίζετε πολύ, το ζητούμενο μετά δεν είναι -από ενοχή- να τρώτε ελάχιστα και να ταλαιπωρείστε ατέλειωτες ώρες στα γυμναστήρια. Προσπαθήστε να συνδυάσετε ό,τι από τα παραπάνω μπορείτε και θέλετε, χωρίς να καταπιέζετε τον εαυτό σας.