Ο δερματολόγος
Τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν σε βάθος χρόνου πρόωρη γήρανση του δέρματος (π.χ. ρυτίδες) και ενέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών του δέρματος ή δυσπλασιών σε μετέπειτα ηλικίες. Μάλιστα, η ανάπτυξη ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος. Η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητη, καθώς και η συχνή ανανέωσή του ανά 2 ώρες, αλλά και κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε τη χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου με κατάλληλα φίλτρα και ανοιχτόχρωμων ρούχων. Ο χρυσός κανόνας είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεσή μας στον ήλιο, κυρίως τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρότερη (11.30-16.30). Ένα ηλιακό έγκαυμα συνοδεύεται συνήθως από κοκκίνισμα της περιοχής, φαγούρα και πόνο. Τα ψυχρά επιθέματα (π.χ. παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα) και στη συνέχεια η χρήση λοσιόν, τζελ ή κρέμας για ηλιακά εγκαύματα (με βιταμίνες Α και Β) θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, περιορίζοντας τον πόνο και τη φαγούρα. Αν πρόκειται για μεγάλη επιφάνεια εγκαύματος και τα συμπτώματα είναι έντονα, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό, ο οποίος πιθανόν να μας χορηγήσει μια ήπια κορτιζονούχο κρέμα και κάποιο παυσίπονο.

Η φαρμακοποιός
Τα φίλτρα που περιέχουν τα αντιηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι φυσικά και συνθετικά. Τα συνθετικά, ανάλογα με τις ουσίες που περιέχουν, πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (όταν απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες), να ερεθίσουν το δέρμα και τους βλεννογόνους, προκαλώντας δερματίτιδες ή ξηροδερμίες, ενώ η αλόγιστη χρήση τους εμποδίζει το φυσικό μηχανισμό αυτοπροστασίας του δέρματος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας. Όσο για τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα, συνήθως το αποτέλεσμα δεν είναι απολύτως προσδιορίσιμο (δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο δείκτης προστασίας των αντιηλιακών). Ιδανικά μπορούμε να επιλέξουμε συνθετικά αντιηλιακά στην αρχή του καλοκαιριού (καλό είναι να περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, δύο κύριες ουσίες που θεωρούνται φυσικά φίλτρα αλλά περιέχονται και στα κλασικά καλλυντικά, οι οποίες αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία) και όσο το δέρμα προσαρμόζεται στον ήλιο να τα αντικαταστήσουμε με ήπια φυσικά αντιηλιακά φίλτρα. Στην περίπτωση εγκαύματος που δεν χρειάζεται θεραπευτική αγωγή, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα καταπραϋντικό μείγμα. Ανακατεύουμε σε μπεν μαρί 20 ml βαλσαμέλαιο, 50 γρ. κερί μέλισσας και 50 γρ. βούτυρο κακάο. Προσθέτουμε 10 ml εκχύλισμα πρόπολης και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού. Το μείγμα διατηρείται στο ψυγείο και χρησιμοποείται και στα παιδιά.

Ο πλαστικός χειρουργός
Παλαιότερα οι πλαστικοί χειρουργοί αντιμετώπιζαν πολύ συχνότερα περιστατικά ατόμων με εκτεταμένα εγκαύματα, ορισμένα εκ των οποίων έχρηζαν νοσηλείας. Σήμερα, λόγω επαρκούς ενημέρωσης, οι περισσότεροι γνωρίζουμε την επικινδυνότητα του ήλιου και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Πάντως, στην περίπτωση που εμφανίσουμε φυσαλίδες στην περιοχή του εγκαύματος, θα πρέπει να πάμε στα εξωτερικά ιατρεία του κοντινότερου νοσοκομείου, ώστε να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία. Ο πλαστικός χειρουργός θα καλύψει με ειδικά επιθέματα την περιοχή, ενώ αν το κρίνει απαραίτητο θα κάνει παρακέντηση στις μεγάλες φυσαλίδες. Στο νοσοκομείο πρέπει επίσης να πάμε αν παρουσιάσουμε νέο έγκαυμα στην ίδια περιοχή σε σύντομο χρονικό διάστημα ή σε περίπτωση μόλυνσης, οπότε και υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να πάρουμε αντιβίωση. Για την πλήρη επούλωση του δέρματος χρειάζονται περίπου 7 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο πρέπει να ενυδατώνουμε πολύ καλά τον οργανισμό μας, και επιπλέον να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για 15 ημέρες ή σε εκτεταμένα εγκαύματα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΡΙΓΓΛΗ, πλαστικό χειρουργό, επιμελητή Α’ στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «ΚΑΤ», τον κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, διευθυντή Δερματολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, και την κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό.