Η ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
Ακόμα και σήμερα υπάρχει η αντίληψη ότι οι οσμές του σώματος οφείλονται στον ιδρώτα. Ωστόσο, η διαδικασία της εφίδρωσης είναι μια φυσιολογική λειτουργία του σώματος και ο ίδιος ο ιδρώτας είναι σχεδόν άοσμος. Αυτό που προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή είναι τα βακτήρια που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος. Η ποσότητα και η συχνότητα της εφίδρωσης, όπως και η οσμή της, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. αντιψυχωσικά, αντιβιοτικά, θυροξίνη), ορμονικοί λόγοι (εμμηνόπαυση, λοχεία), παθήσεις που δίνουν χαρακτηριστική μυρωδιά στον ιδρώτα (π.χ. διαβήτης, ηπατική δυσλειτουργία), μυκητιάσεις και δερματίτιδες. Φυσικά, η αυξημένη εφίδρωση μπορεί να είναι και αυτή παράγοντας ανάπτυξης κακοσμίας.Το πιο απλό βήμα για την καταπολέμηση της κακοσμίας είναι η σωματική υγιεινή. Το καθημερινό μπάνιο και η αλλαγή ρούχων και καλτσών είναι απαραίτητα. Το ίδιο και το καλό στέγνωμα του σώματος μετά το μπάνιο. Τα ρούχα που επιλέγετε πρέπει να είναι από φυσικά υλικά (βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, λινό) και όχι συνθετικά, ώστε να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Επιλέξτε, ακόμα, ένα πολύ καλό αποσμητικό. Μια καλή λύση είναι να αποφεύγετε τη γυμναστική τις πολύ ζεστές ημέρες. Συμπληρώματα μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ψευδαργύρου φαίνεται να βοηθούν κατά της κακοσμίας του σώματος. Η ΔΙΑΤΡΟΦΟΛOΓΟΣ
Οι διατροφικές σας συνήθειες φαίνεται πως μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την έκλυση δυσάρεστων σωματικών οσμών. Μάλιστα, γι’ αυτό ενοχοποιείται -μεταξύ άλλων- και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και συστατικών, όπως η καφεΐνη (καφές, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικά), οι τροφές με δυνατή μυρωδιά (σκόρδο, κρεμμύδι), όσες είναι πλούσιες σε λιπαρά (τηγανητά, σφολιάτες), το αυγό, το ψάρι, τα μπαχαρικά, το αλκοόλ, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια. Όμως, ακόμα και μια μη ισορροπημένη διατροφή, που πιθανώς οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών (π.χ. ψευδάργυρο, μαγνήσιο), μπορεί να ευθύνεται για την κακοσμία. Υπάρχουν, ωστόσο, διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για πιο ευχάριστη και πάνω απ’ όλα φυσική σωματική οσμή: * Αποφύγετε την υπερκατανάλωση και τον συνδυασμό στο ίδιο γεύμα τροφών που αποδεδειγμένα αλλοιώνουν δυσάρεστα τη σωματική σας οσμή. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο καταγραφής των τροφών που καταναλώνετε, ώστε να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. * Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης προϊόντα). Η
δίαιτα που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες προκαλεί δυσλειτουργίες του εντέρου και δυσκοιλιότητα, που μπορεί να συμβάλλουν στην κακή οσμή του σώματος. * Φροντίστε να έχετε μια πλήρη και σωστά σχεδιασμένη διατροφή, που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Έτσι, θα περιορίσετε το ενδεχόμενο να εμφανίσετε κάποια διατροφική έλλειψη που να έχει ως σύμπτωμα και τη δυσάρεστη σωματική οσμή.* Αποφύγετε τα καυτερά και τα φαγητά με πολλά μυρωδικά, που επιδεινώνουν την κακοσμία. * Καταναλώστε τροφές που συνδέονται με την έκλυση δροσερού σωματικού αρώματος, όπως είναι τα εσπεριδοειδή και γενικότερα οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη C (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, φράουλες). * Τα αρωματικά φυτά μπορούν να κάνουν θαύματα. Έτσι, η κατανάλωση μαϊντανού, σέλινου και δυόσμου μπορεί να σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε εν μέρει τις ισχυρές οσμές.

Ο ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Συχνά η κακοσμία του σώματος οφείλεται στην υπεριδρωσία, την αυξημένη παραγωγή ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Τα άτομα που παρουσιάζουν υπεριδρωσία αντιμετωπίζουν σωματικά προβλήματα, όπως μυκητιάσεις, μείωση της ικανότητας εκτέλεσης λεπτών χειρισμών, ενώ μεγαλύτερες ίσως είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις (άγχος, ντροπή).
Σήμερα, η υπεριδρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή τοπικά ενέσιμης θεραπείας με αλλαντοτοξίνη τύπου Α (Botox ή Dysport). Οι ειδικοί εκμεταλλεύονται τη χαλαρωτική δράση της τοξίνης για να αδρανοποιήσουν τις λείες μυϊκές ίνες που περιβάλλουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, περιορίζοντας έτσι την έκκριση ιδρώτα και επιτυγχάνοντας την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την έγχυση της παραπάνω ουσίας στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα (π.χ. παλάμες, μασχάλες), αφού προηγηθεί μούδιασμα με αναισθητική κρέμα στις προβληματικές περιοχές. Οι ενέσεις χορηγούνται ενδοδερμικά με πολύ λεπτή βελόνα. Συνήθως για τη θεραπεία απαιτείται μία συνεδρία και γίνονται αρκετές ενέσεις. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται στις πρώτες 5 ημέρες και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 μήνες. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη θεραπεία είναι σπάνιες και παροδικές. Η εγκυμοσύνη, κάποιες νευρολογικές παθήσεις (π.χ. η μυασθένεια), καθώς και η εξαιρετικά σπάνια αλλεργία σε συστατικά του σκευάσματος, αποτελούν αντενδείξεις για τη θεραπεία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, διδάκτορα Πανεπιστημίου Θράκης, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, τον κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΛΩΡΟ, πλαστικό χειρουργό, και την κ. ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΥΡΙΜΠΕΗ, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.