Η σημασία του για τον οργανισμό μεγάλη, γι’ αυτό και το ονομάζουν «δεύτερο εγκέφαλο». Όσο σημαντικό είναι όμως, άλλο τόσο είναι και ευαίσθητο και δεν είναι απίθανο να σας απασχολήσει με πόνους, καούρες ή άλλες ενοχλήσεις. Ειδικά αν δεν το προσέχετε, έχετε πολύ στρες ή κάποια ευαισθησία. Επιπλέον, δεν είναι απίθανο ενοχλήσεις που προέρχονται από άλλα όργανα να αντανακλώνται στο στομάχι ή να νομίζετε ότι εντοπίζονται εκεί. Έτσι, πριν βιαστείτε να το ενοχοποιήσετε, διερευνήστε την κατάσταση με τη βοήθεια του γιατρού σας. Για να πάρετε όμως μία πρώτη ιδέα, μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω.

1. Είστε στο λεωφορείο και ταξιδεύετε και ξαφνικά σας λούζει κρύος ιδρώτας, νιώθετε ζαλάδα, πονοκέφαλο, ανακάτεμα και τάση για εμετό

Πιθανή αιτία: Ναυτία των ταξιδιωτών

Η ναυτία στη διάρκεια ενός ταξιδιού οφείλεται στα αντικρουόμενα μηνύματα που παίρνει ο εγκέφαλος από τα διάφορα αισθητήρια όργανα στα μάτια, το εσωτερικό αφτί, τους μυς, τις αρθρώσεις και το δέρμα σε σχέση με τη θέση που έχει το σώμα στον χώρο.

Λύσεις
◗ Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι τα χάπια διφαινυδρινάτης (η γνωστή δραμαμίνη), που παίρνετε πριν από το ταξίδι. Πρόκειται για ανταγωνιστή των μουσκαρινικών υποδοχέων ακετυλοχολίνης και δρα αποκλείοντας τους υποδοχείς αυτούς τόσο στο κεντρικό όσο και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.

◗ Μπορείτε να περιορίσετε τα συμπτώματα λαμβάνοντας κάποιο φάρμακο που θα ελαττώσει τις γαστρικές εκκρίσεις και αποφεύγοντας το αλκοόλ και το κάπνισμα. Μη μένετε σε μέρη που δεν αερίζονται καλά, καθώς η έλλειψη οξυγόνου επιδεινώνει τα συμπτώματα. Τέλος, προτιμήστε να κάθεστε από το να είστε ξαπλωμένοι και επικεντρώστε το βλέμμα σας στον ορίζοντα.

◗ Χρησιμοποιήστε τζίντζερ, το πιο αποτελεσματικό βότανο για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμετού. Καταναλώστε 1 ώρα πριν από το ταξίδι μισό κουτάλι σκόνη τζίντζερ με λίγο μέλι ή 2 κάψουλες τζίντζερ ή μασήστε μικρή ποσότητα φρέσκιας ρίζας 2 ώρες πριν από το ταξίδι.

2. Νιώθετε πόνο και δυσφορία στο πάνω μέρος της κοιλιάς, φούσκωμα, ανορεξία, ναυτία, «βαρύ» στομάχι μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά και ζάχαρη

Πιθανή αιτία: Δυσπεψία
Λύσεις
◗ Μασήστε μαστίχα, ώστε να προκαλέσετε έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.

◗ Η μέντα χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας από τον τυμπανισμό και τις καούρες. Φτιάξτε έγχυμα, ρίχνοντας 1 κουταλάκι ξηρό βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10΄ και πιείτε το μετά το φαγητό.

◗ Αποφύγετε τη σόδα, γιατί η κατανάλωσή της προκαλεί αραίωση των γαστρικών υγρών, καθυστερώντας την πέψη. Επιπλέον, συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας την πέψη, για την οποία απαιτείται όξινο περιβάλλον.

3. Το στομάχι σας καίει και ο οισοφάγος ερεθίζεται, προκαλώντας μια καυστική γεύση. Τα συμπτώματα εμφανιζονται μετά το φαγητό και μπορεί να ειναι ρεψίμο, πόνος στον λαιμό, βήχας, δυσπεψία

Πιθανή αιτία: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόµηση

Λύσεις
◗ Τα αλγινικά δρουν άμεσα, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό «φράγμα» στο στομάχι, ώστε να συγκρατούνται τα οξέα μέσα σε αυτό και να εμποδίζεται η παλινδρόμησή τους προς τον οισοφάγο.

◗ Η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια κιλών, η αποφυγή ερεθιστικών φαγητών (π.χ. πορτοκαλιών) και ποτών (π.χ. αλκοόλ) θα σας βοηθήσουν. Επίσης, φροντίστε να τρώτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο και να ανασηκώνετε την πάνω πλευρά του στρώματος.

◗ Επειδή πρόκειται για νόσο με δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο σας για να σας συστήσει, εάν χρειάζεται, έλεγχο με γαστροσκόπηση.

4. Τον τελευταίο καιρό υποφέρετε από δυσπεψία, καυστικό πόνο στο στομάχι, ρέψιμο, ανορεξία, ναυτία, εμετούς, έχετε έντονο αίσθημα κορεσμού και έχετε παρατηρήσει ότι χάνετε βάρος

Πιθανή αιτία: Έλκος

Λύσεις
◗ Για την επούλωση των πεπτικών ελκών συνιστάται η λήψη αναστολέων αντλίας πρωτονίων. Τα φάρμακα αυτά δρουν προστατευτικά στον βλεννογόνο του στομάχου, μειώνοντας την παραγωγή οξέος. Επειδή στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα πεπτικά έλκη προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, συνιστάται η θεραπεία εκρίζωσης του μικροβίου αυτού με αντιβιοτικά, προκειμένου να προληφθούν οι υποτροπές.

◗ Σύμφωνα με μελέτη, ακόμη και μικρές ποσότητες μαστίχας είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην επούλωση των ελκών. Μπορείτε να μουλιάσετε 2-3 κόκκους σε ένα ποτήρι νερό από το προηγούμενο βράδυ και να το πιείτε σε τρεις δόσεις, μεταξύ των γευμάτων.

◗ Η γλυκόριζα έχει επουλωτική δράση και βοηθά στην αποκατάσταση του διαβρωμένου βλεννογόνου του στομάχου. Φτιάξτε, λοιπόν, έγχυμα χρησιμοποιώντας 1 κουταλάκι ρίζα για ένα ποτήρι νερό και πιείτε το 2-3 φορές την ημέρα πριν από το φαγητό.
5. Νιώθετε το στομάχι σας να «παίρνει φωτιά» όταν καταναλώνετε τηγανητά, κοκκινιστά, πίτες και αλκοόλ, ενώ συχνά υποφέρετε από δυσπεψία

Πιθανή αιτία: Καούρες
Αποτελούν σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Λύσεις
◗ Τα αντιόξινα περιορίζουν τη δράση των οξέων του στομάχου και προκαλούν ανακούφιση από τις καούρες.

◗ Το αφέψημα δυόσμου δρα επίσης χαλαρωτικά, απαλύνοντας το αίσθημα καύσου. Bράστε 2-4 κουταλάκια σε 1 λίτρο νερό και πίνετε 2-3 ποτήρια την ημέρα πριν από το φαγητό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΗΛΙΑ ΝΑΣΤΟ, γαστρεντερολόγο, και την κ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΑΣΤΟΥ, γαστρεντερολόγο.