1.
 Μυαλό
Η ερωτική επαφή μάς προκαλεί χαρά, αφού κατά τη διάρκειά της (αλλά και μετά) απελευθερώνονται πολυπεπτίδια, όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, που ενεργοποιούν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Επίσης, το σεξ διατηρεί το μυαλό μας πιο δραστήριο και βελτιώνει μια πληθώρα νοητικών λειτουργιών, όπως η συγκέντρωση.

2. Δέρµα
Θα μπορούσε να αποτελέσει και θεραπεία ομορφιάς. Στη διάρκεια της ερωτικής επαφής τα επίπεδα των οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο λαμπερά και το δέρμα πιο απαλό. Επιπλέον, μέσω της εφίδρωσης, το δέρμα καθαρίζει και μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουμε δερματίτιδα.

3. Μύτη
Το σεξ ξεβουλώνει τη μύτη. Αυτή ίσως είναι από τις λιγότερο γνωστές «επιδράσεις» του στον οργανισμό μας, η οποία οφείλεται στο ότι μετά την κορύφωση τα αγγεία της μύτης διαστέλλονται. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα είμαστε μπουκωμένοι, ξέρουμε τι να κάνουμε.

4. Πίεση
Η ερωτική επαφή δρα αγχολυτικά, ρίχνοντας έτσι την πίεση του αίματος. Αυτό δείχνει έρευνα, όπου μετρήθηκε η πίεση των ομιλητών στη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας ομιλίας, αλλά και όταν τους έβαλαν να εκτελέσουν γρήγορα μαθηματικές πράξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι είχαν έρθει σε «παραδοσιακή» ερωτική επαφή μέσα στις 14 ημέρες που προηγήθηκαν είχαν χαμηλότερη αύξηση της πίεσης και επανήλθε γρηγορότερα στα φυσιολογικά επίπεδά της συγκριτικά με όσους είχαν άλλου τύπου ερωτική επαφή ή δεν είχαν καθόλου.

5. Καρδιά
Το σεξ κάνει καλό και στην καρδιά, πιθανότατα γιατί ο οργασμός ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ορμόνης DHEA, που βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην αρτηριακή διαστολή. Μάλιστα, όσοι κάνουν σεξ 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό. Όσο για την πεποίθηση ότι στους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι αιτία θανάτου, αυτό δεν ισχύει, εκτός αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα.

6. Οστά & µύες
Η τεστοστερόνη συνδέεται με την υγεία του μυϊκού συστήματος και τα οιστρογόνα με την υγεία των οστών. Στη διάρκεια της ερωτικής επαφής, αλλά και μετά από αυτήν, τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται, γεγονός που δρα ευεργετικά στο ανδρικό σώμα. Από την άλλη, η άνοδος των επιπέδων των οιστρογόνων συμβάλλει στην προστασία των οστών της γυναίκας.

7. Κύστη
Η σύσφιγξη των μυών της λεκάνης αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων στη διάρκεια του σεξ. Όμως, η ίδια μυϊκή δραστηριότητα απαιτείται και για τον σωστό έλεγχο της διούρησης και της ουροδόχου κύστης. Εξασκώντας λοιπόν τους μυς αυτούς, το σεξ μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των μυών της περιοχής και με κάποιον τρόπο στην καθυστέρηση εμφάνισης ακράτειας, ειδικά στις γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά.

8. Προστάτης
Τι άλλο κερδίζουν οι άνδρες από το σεξ; Η αύξηση της συχνότητας εκσπερμάτισης ίσως να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αργότερα στη ζωή. Μία πιθανή εξήγηση της μείωσης αυτής ίσως είναι ότι ο αδένας αποβάλλει τις εκκρίσεις του και παραμένει λειτουργικός.

9. Γονιµότητα
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που αφορούν τη γονιμότητα είναι ότι η αποχή από την εκσπερμάτιση «δυναμώνει» το σπέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο συχνά εκσπερματίζει ένας άνδρας τόσο οι όρχεις διατηρούν τη λειτουργικότητά τους. Όταν ο οργανισμός δεν αποβάλλει τη μεγάλη παραγωγή σπερματοζωαρίων, ίσως ρίχνει τους ρυθμούς παραγωγικότητάς του. Παράλληλα, μελέτη υποστηρίζει πως αν και δεν είναι απαραίτητος, ο οργασμός βοηθάει όταν μια γυναίκα θέλει να συλλάβει, πιθανότατα μέσω των μικροκινήσεων στο εσωτερικό της μήτρας της, αλλά και της χαλάρωσης από το στρες τού «πρέπει να μείνω έγκυος».

Σεξ κατά του πόνου
Το σεξ είναι επίσης παυσίπονο.
Λίγο πριν από τον οργασμό, τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης ανεβαίνουν, οδηγώντας στην απελευθέρωση μιας μεγάλης ποσότητας ενδορφινών. Αυτές οι χημικές ουσίες καταπραΰνουν τον πόνο είτε πρόκειται για απλό πονοκέφαλο είτε για αρθρίτιδα ή ημικρανίες, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον, οι ημικρανίες εξαφανίζονται και εξαιτίας της μείωσης της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία. Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις, τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου αμβλύνονται όταν υπάρχει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή εκείνη την περίοδο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΑΠΑΧΑΡΙΤΟΥ, βιολόγο αναπαραγωγής.