Η κρυογλυπτική coolsculpting, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μια πρωτοποριακή μη επεμβατική μέθοδος που αντιμετωπίζει οριστικά το επίμονο τοπικό πάχος, επιδεικνύοντας αποτελέσματα ταυτόσημα της κλασικής λιποαναρρόφησης. Η μέθοδος ήδη έχει προκαλέσει επανάσταση και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία που γίνεται στο ιατρείο με τη συσκευή Coolsculpting (by Zeltiq). Η κρυογλυπτική coolsculpting αξιοποιεί τη μέθοδο της κρυολιπόλυσης, η οποία κρυσταλλοποιεί τα λιποκύτταρα με τη βοήθεια του ψύχους και τα απομακρύνει μόνιμα με έναν φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να βλάπτει τους παρακείμενους ιστούς.

Πώς λειτουργεί
Το μηχάνημα Coolsculpting διαθέτει πέντε διαφορετικές κεφαλές, καθεμιά κατάλληλη για την αντίστοιχη περιοχή του σώματος. Κάθε κεφαλή εκθέτει τα λιποκύτταρα σε απόλυτα ελεγχόμενη ψύξη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των λιποκυττάρων ελαττώνεται σημαντικά μέσω της επίσπευσης του κυτταρικού θανάτου και της επακόλουθης απομάκρυνσής τους από τα φαγοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μηχάνημα Coolsculpting κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2005 στις Η.Π.Α. και ήρθε στην Ελλάδα το 2013. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει με το Coolsculpting πάνω από 1.500.000 θεραπείες παγκοσμίως. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 30 κλινικές μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης συσκευής. Επιστέγασμα όλων αυτών είναι το γεγονός πως η κρυολιπόλυση με τη συσκευή Coolsculpting έχει πάρει την έγκριση του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.).

Πού απευθύνεται
Η εν λόγω μέθοδος απευθύνεται σε όσους έχουν κανονικό βάρος με τοπικές εναποθέσεις λίπους στην κοιλιά, οι οποίες επιμένουν παρά την άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Πότε θα φανεί το αποτέλεσμα
Η μείωση του λίπους αρχίζει να γίνεται ορατή περίπου 3-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία και ολοκληρώνεται σε 2-3 μήνες. Σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων, μία συνεδρία μερικών ωρών είναι αρκετή για ένα άριστο αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι ορατό στον καθρέφτη αλλά και στο ντύσιμό σας. Σε λιγότερο από το 20% των ασθενών (που μπορεί να έχουν πιο μεγάλη ποσότητα τοπικού πάχους), μία μόνο συνεδρία θα επιφέρει σημαντική βελτίωση, αλλά για τέλειο αποτέλεσμα ίσως απαιτηθεί και δεύτερη συνεδρία σε 2-3 μήνες. Η διάρκεια της θεραπείας, δηλαδή το πόσες ώρες θα εφαρμόσουμε τις κεφαλές στο σώμα μας, εξαρτάται από τις ατομικές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, μια θεραπεία που αφορά τα πλαϊνά της κοιλιάς ολοκληρώνεται σε 2 ώρες, ενώ για ολόκληρη την κοιλιά μπορεί να απαιτηθούν 4-6 ώρες κ.ο.κ. l


Από τον κ. Γεώργιο Αραβανή, πλαστικό χειρουργό, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Αισθητικής Χειρουργικής. (www.cryoesthetics.gr, www.aravanisplasticsurgery.gr)