Σφίγγουν τα πόδια, περιορίζουν την κίνηση, είναι κουραστικά, ευνοούν το στραμπούληγμα, βυθίζονται στο γκαζόν, πιάνονται στις σιδερένιες σχάρες, κι όμως… τα ανεχόμαστε. Η Μέρλιν Μονρόε δεν τα αποχωριζόταν ποτέ. Η Κάρι Μπράντσο, η δημοσιογράφος της δημοφιλούς σειράς «Sex and the city», δεν διανύει δρόμο χωρίς τα Manolo Blahnik. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια πρωταγωνιστούν στην γκαρνταρόμπα μας. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι σύμβολο του σεξ, της εξουσίας και ότι τονώνουν την αυτοπεποίθηση. Oι στυλίστες τα προτείνουν γιατί προσθέτουν… πόντους στην εμφάνισή μας. «Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά», λέει ο διάσημος σχεδιαστής ψηλοτάκουνων παπουτσιών Manolo Blahnik. Oι ορθοπεδικοί, όμως, εφιστούν προσοχή! Τα θεωρούν υπεύθυνα για βλάβες των πελμάτων και για το 80%, περίπου, των διαστρεμμάτων.


Η καθημερινή και πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πόδια και μέση. Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό κ. Γεώργιο Αδαμόπουλο, για να έχει το βήμα ελαστικότητα και σταθερότητα και το σώμα μας σωστή στήριξη, πρέπει το πόδι μας να στηρίζεται σε τρία σημεία: στη φτέρνα, στο μεγάλο και στο μικρό δάχτυλο. Τι μπορεί να συμβεί στην αντίθετη περίπτωση;
• Η ανύψωση της φτέρνας, που συνεπάγεται η χρήση ενός ψηλοτάκουνου υποδήματος, μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των δαχτύλων και δυσμορφίες των αστραγάλων.
• Η μεταφορά του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα ακροδάχτυλα έχει επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, κυρίως στα γόνατα.
• Η καθημερινή, πολύωρη χρήση μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία -λόγω καταπόνησης των μυών της μέσης-, πρόβλημα που γίνεται εντονότερο στις παχύσαρκες γυναίκες.
• Με τα ψηλά τακούνια περιορίζεται το εμβαδόν στήριξης του ποδιού στο μισό, με αποτέλεσμα αστάθεια στο βάδισμα και κατά συνέπεια αύξηση του κινδύνου πρόκλησης διαστρεμμάτων και καταγμάτων.
• Τα ψηλοτάκουνα και ταυτόχρονα μυτερά παπούτσια πιέζουν τα δάχτυλα, δημιουργούν κάλους και επώδυνες καταστάσεις, που κάποιες φορές, μάλιστα, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.
• Oι γυναίκες που φορούν συνεχώς ψηλά τακούνια δυσκολεύονται να συνηθίσουν τα χαμηλά και τα επίπεδα παπούτσια και αυτό γιατί συρρικνώνεται ο αχίλλειος τένοντας με αποτέλεσμα να νιώθουν καθώς περπατούν πόνο στη γάμπα και γρήγορη κόπωση.
• Τα ψηλά τακούνια δυσχεραίνουν την επιστροφή του φλεβικού αίματος, αφού δεν επιτρέπουν στους μυς της κνήμης να λειτουργήσουν σωστά την ώρα της βάδισης.
Τα ψηλά τακούνια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί αρθρίτιδα στα γόνατα, καταλήγει έρευνα βρετανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes. Για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν τα τακούνια σχετίζονται με την αρθρίτιδα, ρώτησαν γυναίκες που επρόκειτο να χειρουργηθούν στα γόνατα. Oι ασθενείς περιέγραψαν τον τρόπο ζωής τους: εάν κάπνιζαν, εάν είχαν παλιότερους τραυματισμούς στο γόνατο και εάν έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια. Παρατηρήθηκε ότι το αυξημένο σωματικό βάρος ήταν τελικά ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη δημιουργία αρθρίτιδας και όχι τα ψηλά τακούνια. Στις γυναίκες που εμφάνισαν παχυσαρκία πριν τα 40, η συχνότητα της πάθησης ήταν 36 φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε γυναίκες που δεν επιβάρυναν τα γόνατά τους με επιπλέον κιλά.

Τα τακούνια μέτριου ύψους βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών. Η Μαρία Τσερούτο, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, σε έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι τα τακούνια έχουν ευεργετική δράση στους μυς της πυέλου, επειδή διευκολύνουν τη σύσφιγξή τους. Όπως παρατήρησε η ιταλίδα ερευνήτρια, με δεδομένο ότι οι μύες της πυέλου είναι οι λιγότερο γυμνασμένοι, ίσως τα μετρίου ύψους τακούνια να βοηθούν στην ενδυνάμωσή τους. Κατά αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι τα τακούνια ενδέχεται να συμβάλλουν και στη βελτίωση της ερωτικής ζωής, σημαντική παράμετρος της οποίας είναι και οι γυμνασμένοι πυελικοί μύες.


Πριν βιαστείτε να θυσιάσετε το στυλ σας μόνο και μόνο από φόβο, υιοθετήστε τις συμβουλές που ακολουθούν:
• Μη φοράτε ψηλά τακούνια σε καθημερινή βάση και για πολλή ώρα.
• Μην ξεπερνάτε τους 4 πόντους ύψος.
• Η μύτη του παπουτσιού να είναι στρογγυλεμένη.
• Τα ψηλοτάκουνα βραδινά παπούτσια γίνονται πιο άνετα αν τα φορέσετε με ειδικούς πάτους που εμποδίζουν την ολίσθηση του πέλματος και ανακουφίζουν από τους πόνους στα δάχτυλα για όση ώρα τα φοράτε.
• Κάνετε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια όταν γυρίζετε στο σπίτι. Προτιμήστε αιθέριο έλαιο μέντας, που ξεκουράζει και δροσίζει, λεμονιού, που τονώνει, και tea tree, που είναι αποσμητικό και αντισηπτικό.
• Κάντε μασάζ στα πέλματα και στα δάχτυλα για να εξασφαλίσετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.