Παλαιότερα, για ένα σωστό βούρτσισμα των δοντιών, αρκούσε μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα. Αργότερα, οι οδοντόβουρτσες έγιναν ηλεκτρικές, ενώ στις καθημερινές μας συνήθειες προστέθηκε το στοματικό διάλυμα, το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Οι ευφάνταστοι κατασκευαστές, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Μια βόλτα στο φαρμακείο θα σας πείσει. Στα ράφια του παρελαύνουν συσκευές που εκτοξεύουν μικροφυσαλίδες στα δόντια σας, ειδικά προϊόντα για τον καθαρισμό της γλώσσας, κάψουλες που χρωματίζουν τα σημεία των δοντιών με οδοντική πλάκα, ακόμη και οδοντόβουρτσες μίας χρήσης που περιέχουν οδοντόκρεμα στο εσωτερικό τους!

Τεστ για σωστό βούρτσισμα
Πόσο καλά βουρτσίζετε τα δόντια σας; Τα δισκία GUM SunstarButler «αποκαλύπτουν» αν έχει παραμείνει οδοντική πλάκα μετά το βούρτσισμα. Αφού πλύνετε τα δόντια σας, βάζετε το δισκίο στο στόμα και το αφήνετε να λιώσει σαν καραμέλα. Μετά από 30΄΄, τα σημεία με οδοντική πλάκα χρωματίζονται. Ιδανικό και για παιδιά, ώστε να μυηθούν στη σωστή στοματική υγιεινή.
Κοστίζει: 4,30 € η συσκευασία των 12 δισκίων

Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα σε 1!
Η οδοντόβουρτσα Flashdent μίας χρή­σης με ενσωματωμένη οδοντόκρεμα σας δίνει τη δυνατότητα να βουρτσίζε­τε τα δόντια σας όπου κι αν ­βρίσκεστε. Πιέζετε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας, ώστε να βγει στην επιφάνεια η οδοντόκρεμα που βρίσκεται στο εσωτερικό της. Το προϊόν είναι ειδικά κατασκευασμένο ώστε η χρήση του να γίνεται χωρίς νερό. Η οδοντόκρεμα δεν περιέχει μέντα, οπότε είναι συμβατή και με ομοιοπαθητικές θεραπείες. Μπορείτε να προμηθευτείτε την οδοντόβουρτσα από τα φαρμακεία, αλλά και από επιλεγμένα καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κινηματογράφους σε όλη την Ελλάδα (π.χ. Hondos Center, Village Cinemas, ΙΚΕΑ, αεροδρόμιο «Ελευ­θέριος Βενιζέλος») μέσω αυτόματων μηχανη­μάτων, ενώ διατίθεται δωρεάν από οδοντιάτρους, ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και εταιρείες delivery.
Κοστίζει: 0,90 – 1 €

Το «εύκολο» νήμα
Ο συγκρατητήρας νήματος διευκολύνει όσους δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν το κοινό οδοντικό νήμα, ιδιαίτερα στα πίσω δόντια. Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματικός καθαρισμός στα ενδιάμεσα των δοντιών και σε όλο το μήκος της οδοντοστοιχίας. Το συγκεκριμένο προϊόν της ΤΕΧΝΟΦΑΡΜ ΕΛΛΑΣ καταλήγει σε οδοντογλυφίδα.
Κοστίζει: 2,60 € η συσκευασία των 36 τεμαχίων

Όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα
Η συσκευή καταιονισμού MD18 Oxy­Jet των εταιρειών Oral-B και Braun χρησιμοποιείται αντί για νήμα, καθαρίζοντας τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια όπου δεν «φτάνει» η οδοντόβουρτσα. Γεμίζετε τη φιάλη με νερό και βάζετε τη συσκευή στην πρίζα. Το νερό αναμειγνύεται με τον αέρα, δημιουργώντας μικροφυσαλίδες, οι οποίες εκτοξεύονται με δύναμη στο στόμα σας. Διαθέτει μονό πίδακα για τον καθαρισμό των δοντιών και των μεσοδόντιων διαστημάτων και την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων τροφών, αλλά και πολλαπλό πίδακα που κάνει απαλό μασάζ στα ούλα, διατηρώντας τα υγιή. Ιδανική συσκευή για ασθενείς με εμφυτεύματα, γέφυρες και ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια).
Κοστίζει: 120 € l

Καθαρίστε τη γλώσσα σας
Η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται συνήθως στα βακτήρια που δημιουργούνται από τα υπολείμματα των τρο­φών στη γλώσσα. Το Tongue Cleaner της TePe έχει τρεις ελαφρώς στρογγυλεμένες επιφάνειες, που προ­σφέρουν αποτελεσματικό καθαρισμό της γλώσ­σας με μία μόνο κίνηση. Ο ­σχεδιασμός του είναι ειδικά μελετημένος ώστε να ανταποκρίνεται στο σχήμα της γλώσσας και καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση στο πίσω μέρος της.
Κοστίζει: 5,80 €

Για τα «δύσκολα» σημεία
Η ειδική οδοντόβουρτσα Compact Tuft της TePe σχηματίζει γωνία και καταλήγει σε μια τούφα που αποτελείται από κοντές, πολύ μαλακές ίνες, καθαρίζοντας έτσι τις «δύσκολες» περιοχές (π.χ. την περιοχή γύρω από τα ούλα, τα σημεία όπου αναδύονται δόντια).
Κοστίζει: 3,60 €.

Νήμα που ανακουφίζει
Το οδοντικό νήμα Optima έχει επικάλυψη με φυσικό κερί μέλισσας για να διεισδύει εύκολα ανάμεσα στα δόντια, ενώ περιέχει και aloe vera για την ανακούφιση των ούλων.
Κοστίζει: 4,75 €

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το φαρμακείο της κ. Ζωής Μπανάβα και το φαρμακείο της κ. Ευγενίας Ρούσσου και κ. Άγγελου Παπασιδέρη.