1. Γιαούρτι με προβιοτικά
Λίγες ώρες μετά τη γέννησή μας, ο γαστρεντερικός σωλήνας αποικείται από διάφορα «καλά» μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν τη λεγόμενη εντερική χλωρίδα, με σκοπό να διευκολύνεται η πέψη, να απορροφώνται οι θρεπτικές ουσίες και να αποβάλλονται οι άχρηστες. Ταυτόχρονα, η χλωρίδα προστατεύει τον οργανισμό από τα παθογόνα βακτήρια. Τα προβιοτικά δεν είναι παρά ζωντανοί μικροοργανισμοί που «αντέχουν» στη διαδικασία της πέψης, περνούν στο έντερο και μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία της χλωρίδας του. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας συνιστά την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές προβιοτικών.

2.Ακτινίδια
Διάσημα για την αντιμετώπιση των εντερικών προβλημάτων, τα ακτινίδια, και ιδιαίτερα τα ώριμα που έχουν και περισσότερο νερό, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες του a βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την απομάκρυνση των τοξινών του εντέρου από τον οργανισμό.

3.Κόκκινα μούρα (αγριοφράουλες)
Αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνοντας την κινητικότητά του και μαλακώνοντας τα κόπρανα (όταν παράλληλα πίνουμε και αρκετά υγρά). Έτσι, σωστά θεωρούνται «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, περιέχουν ισχυρότατα αντιοξειδωτικά συστατικά, τις ανθοκυανίνες, που έχουν αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Μελέτες συσχετίζουν την αυξημένη πρόσληψη κόκκινων μούρων με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, διαταραχής που προκαλεί φουσκώματα και δυσκοιλιότητα σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν τα κόκκινα μούρα έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.



Προβιο­τικά και πρεβιοτικά. Ποια η διαφορά;

Πέρα από τα προβιοτικά, στην αγορά κυκλο­φορούν σήμερα και προϊόντα (γιαούρτια, όξινα γάλατα κλπ.) που περιέχουν τα λεγόμενα πρε­βιοτικά. Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα πρεβιοτικά δεν είναι τα ίδια μικροοοργανισμοί, αλλά ευνοούν τη διατήρηση και την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας. Τα προϊόντα που περιέχουν πρε­βιοτικά έχουν αντίστοιχη δράση με εκείνα που περιέχουν προβιοτικά, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα.Η κακή διατροφή, η ελλιπής ενυδάτωση, η έλλειψη άσκησης, το άγχος, τα φάρμακα, τα ταξίδια ερεθίζουν το έντερό μας.




4.Κριθαρένιο ψωμί ή παξιμάδι
Όλα τα προϊόντα από κριθάρι (ψωμί, παξιμάδι, κριθαροκουλούρα) είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Η κατανάλωσή τους βοηθά αποδεδειγμένα στην καλή λειτουργία του εντέρου. Για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, προτιμάτε τα ολικής άλεσης κρι­θαρένια προϊόντα. Επιπλέον, οι μη διαλυτές ίνες του κριθαριού έχουν έντονη πρεβιοτική δράση, μεγιστοποιώντας τους ωφέλιμους εντερικούς μικροοργανισμούς και ενισχύοντας την εντερική μας χλωρίδα. Οι ίνες του κριθαριού σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ προστα­τεύουν και τη χολή από τις πέτρες.

5.Δαμάσκηνα
Τα ακολουθεί η φήμη ότι κατα­πο­λεμούν τη δυσκοιλιότητα και όχι άδικα, επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό. Παράλληλα, περιέχουν φυσικά πρεβιοτικά, που «αναγκάζουν» τα ωφέλιμα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας να παράγουν ουσίες (προπιονικό, βουτυρικό και ακετικό οξύ) απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν, επίσης, συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και έχουν θεραπευτική δράση στις αιμορροΐδες.

6.Βρόμη
Ίσως το «κορυφαίο» δημητριακό για την καλή υγεία του εντέρου. Περιέχει, όπως και όλα τα άλλα δημητριακά, υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, που δρουν σαν φυσικά πρεβιοτικά. Ωστόσο, η βρόμη έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα δημητριακά -με εξαίρεση τα ολικής άλεσης-, κατά την επεξεργασία της δεν αφαιρείται ο φλοιός της και, επομένως, δεν χάνονται οι φυτικές της ίνες. Η βρόμη είναι πραγματικά μια «βόμβα» φυτικών ινών.



Μην ξεχνάτε

• Να ασκείστε Περπατήστε τουλάχιστον 25΄ την ημέρα.
• Να πίνετε νερό Τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα.
• Να χαλαρώνετε Τουλάχιστον για μισή ώρα την ημέρα.
• Να «επισκέπτεστε» τακτικα την τουα­λέτα Μην παραμελείτε τις «ανάγκες» σας.





7.Φακές
Όπως τα περισσότερα όσπρια, οι φακές περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων. Το γεγονός αυτό καθιστά τη δράση τους στην καλή εντερική λειτουργία άμεση και αποτελεσματική. Σύμφωνα με μελέτες, η αυξημένη κατανάλωση φακή βοηθά στην κα­ταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα προστατεύει από διάφορες, γαστρεντερικές διαταραχές, όπως αυτή του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατρο