Παιδικό δωμάτιο
• Περιορίστε όσο μπορείτε τα χνουδωτά παιχνίδια, μια και είναι τα αγαπημένα των ακάρεων. Να πλένετε τακτικά στο πλυντήριο, σε υψηλές θερμοκρασίες, εκείνα που χρησιμοποιούν συχνότερα τα παιδιά σας. Προσπαθήστε να φυλάτε τα παιχνίδια τους σε αποθηκευτικά μέσα που κλείνουν καλά.

Living Room
• Προτιμήστε δερμάτινους καναπέδες και πολυθρόνες ή από συνθετικό υλικό που πλένεται. Ειδάλλως, καλύψτε τους με ένα «ριχτάρι» από συνθετικό ύφασμα, το οποίο θα πλένετε τακτικά.
• Προτιμήστε κουρτίνες από ελαφρύ συνθετικό ύφασμα, που πλένονται στο πλυντήριο. Διαφορετικά, φροντίζετε να τις δίνετε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για στεγνό καθάρισμα…
• Αντικαταστήστε τις ανοιχτές βιβλιοθήκες με κλειστές. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να τις ξεσκονίζετε συχνά.
• Σφουγγαρίζετε το πάτωμα συχνά και βάζετε ηλεκτρική σκούπα κάτω από τα έπιπλα. Αφήνετε όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πατώματος ακάλυπτο από χαλιά και μοκέτες, τα οποία επιβάλλεται να ξεστρώνετε την άνοιξη.

Κρεβατοκάμαρα
• Προτιμήστε κλινοσκεπάσματα από υλικά που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία κατά των ακάρεων. Πρέπει να τα αερίζετε συχνά και να τα πλένετε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. «Φορέστε» ειδικό κάλυμμα στο στρώμα, που πρέπει να αερίζετε επίσης καθημερινά και να αλλάζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μπάνιο
• Καθαρίζετε συχνά την κουρτίνα και το σκαμπό της μπανιέρας με ζεστό νερό και απλό απορ-ρυπαντικό ή χλωρίνη. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορ­ρυπαντικό με αντιμυ-κητιασική δράση.
• Να πλένετε συχνά το χαλάκι του μπάνιου στο πλυντήριο.
• Όταν καθαρίζετε το μπάνιο, να επιμένετε στους αρμούς και στα πλακάκια στις γωνίες και να τα στεγνώνετε με καθαρό πανί ή σφουγγάρι.
• Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα, αν δεν υπάρχει παράθυρο στο μπάνιο. Το σύστημα εξαερισμού δεν στεγνώνει την υγρασία.

Κουζίνα
• Στεγνώνετε καλά τα μαγειρικά σκεύη.
• Κλείνετε καλά τις ανοιγμένες συσκευασίες τροφίμων, πριν τις βάλετε στο ντουλάπι.
• Διατηρείτε στεγνά τα ντουλάπια αποθήκευσης τροφίμων και φροντίζετε να κλείνουν ερμητικά.
• Στεγνώνετε τους πάγκους και τα πλακάκια της κουζίνας, επιμένοντας στους αρμούς. Στη συνέχεια, περάστε τους με χλωρίνη ή ξίδι.

Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη
Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι ή τα κλινοσκεπάσματα και να απλώνετε τα ρούχα 9 με 12 το πρωί και 4 με 8 το απόγευμα, που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές.
Βάλτε το αρκουδάκι του στην κατάψυξη!
Αν δεν προλαβαίνετε να πλύνετε το αγαπημένο λούτρινο αρκουδάκι του «μικρού» σας, βάλτε το στην κατάψυξη για 2 ώρες. Τα ακάρεα «σκοτώνονται» στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Προσοχή στο λάτεξ
…το οποίο περιέχουν πολλά μαξιλάρια και στρώματα. Είναι ένα είδος φυσικού λάστιχου που τελευταία ενοχοποιείται για αλλεργίες. Πριν αγοράσετε στρώμα ή μαξιλάρια, ρωτήστε από τι είναι κατασκευασμένα.



οι 8 εντολές

1. Αερίζετε το σπίτι κάθε μέρα και για αρκετές ώρες. Ο φρέσκος αέρας «βάζει φρένο» στην εγκατάσταση των αλλεργιογόνων.
2. Διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία του σπιτιού στους 18-20 βαθμούς Κελσίου, όπου μύκητες και ακάρεα δεν «ευδοκιμούν» εύκολα.
3. Διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας στο 40-60%. Διαφορετικά, χωρίς να το θέλετε, προσκαλείτε κυριολεκτικά σε πάρτι τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
4. Χρησιμοποιείτε συνθετικά υλικά παντού (υφάσματα επιπλώσεων, κουρτίνες, χαλιά, κλινοσκεπάσματα) και πλένετέ τα τουλάχιστον σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου. Μαζεύουν λιγότερα ακάρεα, τα οποία «σκοτώνονται» στις υψηλές θερμοκρασίες.
5. Επισκευάστε ό,τι αυξάνει την υγρασία στο σπίτι, όπως ρωγμές στους τοίχους, χαλασμένες υδρορροές, τη μόνωση της ταράτσας.
6. Μη βάζετε ταπετσαρίες στους τοίχους και μοκέτα από τοίχο σε τοίχο. Πιάνουν εύκολα μούχλα.
7. Καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα του air condition και του απορροφητήρα της κουζίνας.
8. Απομακρύνετε φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται συχνό πότισμα.



Who is who
Aκάρεα
Πρόκειται για αόρατους μικροοργανισμούς που υπάρχουν σε αφθονία στην οικιακή σκόνη. Δεν μεταφέρουν ασθένειες, αλλά πυροδοτούν συχνά αλλεργίες. Τρέφονται με οργανικές ουσίες, όπως τρίχες ανθρώπων ή ζώων, και φυτικές ίνες (μαλλί, βαμβάκι, πούπουλο).
Μούχλα
Είναι μύκητες που αναπτύσσονται σε τοίχους, μπάνια, κουζίνες, υπόγεια, χαλιά, τρόφιμα. Ευνοούνται ιδιαίτερα από την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία, γι’ αυτό την άνοιξη και το καλοκαίρι κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους.