Με την πολυπόθητη άδεια να βρίσκεται… προ των πυλών, η σκέψη σας έχει ήδη αρχίσει να ταξιδεύει σε παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά. Και ενώ ετοιμάζεστε να απολαύσετε μία γουλιά από το δροσιστικό σας κοκτέιλ, αρχίζουν να περνούν μπροστά από τα μάτια σας τιμές εισιτηρίων και άλλες λεπτομέρειες, και το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη! Πώς θα κλείσετε εισιτήρια και δωμάτια, εύκολα και με ασφάλεια; Κι αν ακυρωθεί η πτήση, αν το ξενοδοχείο δεν είναι αυτό που «υπόσχεται», αν στο εστιατόριο σας γδέρνουν… αν, αν, αν… Μην αγχώνεστε, γιατί υπάρχει λύση. Έχουμε ήδη ετοιμάσει για εσάς έναν περιεκτικό οδηγό με όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε για τον προορισμό σας, αλλά και για το ταξίδι σας και τα δικαιώματά σας. Από εμάς, λοιπόν, καλές διακοπές!

Πριν από το ταξίδι οι πιο έξυπνες επιλογές

Αναζητώντας εισιτήριο…
Περιηγηθείτε στις online ιστοσελίδες ταξιδιωτικών πρακτορείων, αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και low budget εταιρειών. Όσον αφορά τις low budget εταιρείες, όσο πιο νωρίς κλείσετε τα εισιτήρια, τόσο καλύτερες τιμές βρίσκετε. Ωστόσο, καλό είναι να ελέγχετε αν περιλαμβάνονται στην τιμή έξτρα χρεώσεις (φόροι) και να θυμάστε ότι συνήθως τα εισιτήρια αυτά δεν ακυρώνονται.
Τέλος, οι συμβατικές εταιρείες προσφέρουν κατά καιρούς φτηνούς ναύλους, αρκεί να κάνετε τις κρατήσεις νωρίς και μέσω Ίντερνετ.

Τι να θυμάστε!
• Οι προσφορές που βρίσκετε online ισχύουν για τη συγκεκριμένη στιγμή.
• Οι τιμές αλλάζουν συνεχώς. Έτσι, μπορεί να κλείσετε εισιτήρια και την επομένη να τα βρείτε στη μισή ή σε διπλάσια τιμή.

Η δική μας έρευνα
Θελήσαμε να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για Βαρκελώνη, για το διάστημα
17-24 Iουλίου, που θεωρείται high season. Έτσι, στις 10 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, κάναμε το εξής:
• Eπισκεφτήκαμε ένα πρακτορείο και βρήκαμε απευθείας πτήση με την «Aegean Airlines» (ώρα αναχώρησης από Αθήνα: 08.40 και από Βαρκελώνη: 11.30). Η τιμή των εισιτηρίων ανά άτομο ήταν 390 €.
• Δύο ώρες αργότερα, ψάξαμε στο Ίντερνετ, στην ιστοσελίδα: www.bravofly.com. Η πιο φτηνή επιλογή ήταν 234 € με 2 εταιρείες, αλλά λίγες ώρες μετά, η συγκεκριμένη προσφορά δεν υπήρχε. Η επόμενη ήταν της «Alitalia», με 235 € και ώρες αναχώρησης: 07.05 και 06.25.

Πού να μείνετε…
Αν και πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για ψάξιμο, η αναζήτηση δωματίου μέσω Διαδικτύου είναι καλή λύση. Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες που διαθέτουν πια πολλά ξενοδοχεία, αλλά και ειδικούς κόμβους διακοπών
(π.χ. www.booking.com, www.expedia.com, www.octopustravel.com).
Τip Αφήστε τις ντροπές και ρωτήστε τους υπεύθυνους των ξενοδοχείων για προσφορές. Για παράδειγμα, αρκετοί ξενοδόχοι στην Κρήτη είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στις 10 διανυκτερεύσεις τη μία δώρο, με εξαίρεση το μήνα Αύγουστο.

Η δική μας έρευνα
• Στο ίδιο πρακτορείο ζητήσαμε και δωμάτιο στην πόλη και μας πρό­τειναν για το διάστημα αυτό τα πιο φτηνά διαθέσιμα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, με 61 € και 80 € το άτομο μαζί με πρωινό, αντίστοιχα. Η προσφορά ήταν αρκετά καλή.
• Στο Ίντερνετ, ωστόσο, επειδή θέ­λαμε περισσότερες επιλογές, ρίξα­με μια ματιά στο site: www.hotels.com και βρήκαμε, περίπου 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, ξενοδοχείο 4 αστέρων με 52 € χωρίς πρωινό και 74 € με πρωινό.



Που να ψάξετε

Για αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες:
• www. expedia.com
• www.orbitz.com
• www.cheaptickets.com
• www.booking.com
• www.airtickets.gr
• www.travelocity.gr
• www.octopustravel.gr
• www.hotels.com
• www.bravofly.com



Οnline κρατήσεις:
Γιατί να τις προτιμάτε;
•Γλιτώνετε χρόνο, ταλαιπωρία και σε αρκετές περιπτώσεις και χρήματα.
•Μπορείτε να γραφτείτε στο newsletter εταιρειών και να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές.
•Τα διεθνή πρακτορεία σάς δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάζετε πτήσεις από διαφορετικές εταιρείες και να εξοικονομείτε χρήματα.
•Αντί για 5 επιλογές, έχετε… 105!
•Μπορείτε να συγκρίνετε ήσυχα όλες τις επιλογές που σας δίνονται και να βρείτε αυτήν που σας ταιριάζει.
•Στα ξενοδοχεία, εκτός από προσφορές, μπορείτε να διαβάσετε και σχόλια επισκεπτών.

Δείτε το κι αλλιώς…
Για καλύτερες τιμές και εναλλακτικό τουρισμό, επιλέξτε καλοκαίρι στο βουνό. Έτσι, στην Αράχοβα, το καλοκαίρι οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων που απέχει με αυτοκίνητο μόλις 20΄ από τη θάλασσα κυμαίνονται από 30- 90 €, ενώ το χειμώνα από 70-250 €. Αλλά και στο Πήλιο, ανάλογα με την απόσταση του ξενοδοχείου από τη θάλασσα (5-20΄ με αυτοκίνητο), οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σε ξενοδοχείο 2 ή 3 αστέρων κυμαίνονται από 30-60 €, ενώ το χειμώνα είναι μεταξύ 65-100 €.



Που να ψάξετε

Οδηγούς για τα κάμπινγκ της Ελλάδας, με αναλυτικές πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας, θα βρείτε
στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
• www.e-camping.gr/portal/
• www.camping-in-greece.gr/
• www.campingreece.gr



Επιστροφή στη φύση!
Η κατασκήνωση είναι μία μοναδική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Μάλιστα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, επιλέξτε ένα απομακρυσμένο κάμπινγκ (π.χ. στη Φολέγανδρο) ή ένα πιο «κοσμικό» (π.χ. στη Μύκονο). Έτσι, Ιούλιο και Αύγουστο, μία 4μελής οικογένεια μπορεί να μείνει σε κάμπινγκ της Χαλκιδικής με 18-28 €, με δική της σκηνή και αυτοκίνητο, ανάλογα φυσικά με την τοποθεσία και την κατηγορία της επιχείρησης. Αν πάλι πάρετε το αυτοκίνητό σας και νοικιάσετε σκηνή ή τροχόσπιτο, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 35-80 €. Από την άλλη, κάθε ημέρα στην κα- τασκήνωση της Σερίφου θα σας στοιχίσει 7 € το άτομο, ενώ για παιδιά κάτω των 10 ετών η τιμή πέφτει στο μισό, αλλά πρέπει να έχετε δική σας σκηνή και αυτοκίνητο.

… και χωρίς αυτοκίνητο!
Αφήστε το αυτοκίνητο στο γκαράζ και προτιμήστε για τις μικρές αποδράσεις λεωφορεία και τρένα. Έτσι, γλιτώνετε τα χρήματα της βενζίνης και των διοδίων.

Η δική μας έρευνα
Αθήνα-Θεσσαλονίκη με επιστροφή. Τι σας συμφέρει;
• Με τρένο Το απλό στοιχίζει 24,10 € το άτομο και το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες, ενώ το Intercity φτάνει τα 64,5 € και κάνει περίπου 5 ώρες.
• Mε το ΚΤΕΛ Το ταξίδι διαρκεί 6 ώρες περίπου και το εισιτήριο κοστίζει 55 € το άτομο.
• Με αυτοκίνητο Το ταξίδι διαρκεί 4-5 ώρες και μπορεί να κοστίσει μετ’ επιστροφής 80-140 €. Με μία μέση κατανάλωση από 6-12 λίτρα/100 χλμ., θα χρειαστείτε περίπου 60-120 λίτρα βενζίνη, δηλαδή 60-120 €, ενώ τα διόδια θα είναι συνολικά περίπου 20,15 €.



Χρήσιμα τηλέφωνα

Γραμμή πληροφοριών δρομολογίων ΚΤΕΛ
14505
site: www.ktel.org.
Κάθε ΚΤΕΛ αποτελεί ξεχωριστή ανώνυμη εταιρεία. Ανάλογα με τον προορισμό, πρέπει να επικοινωνήσετε και με το αντίστοιχο ΚΤΕΛ.
Σταθμός Κηφισού
210-51.24.910-1
Σταθμός Λιοσίων
210-83.17.059
Σταθμός «Μακεδονία»
2310-595.408
Τηλέφωνο για αναχωρήσεις και δρομολόγια πλοίων (Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου)
14541
Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών ΟΣΕ
1115
site: www.ose.gr



Νέες τάσεις στον τουρισμό!
Ανταλλαγή σπιτιών Η νέα αυτή μόδα έρχεται να καλύψει την ανάγκη για οικονομικές και πρωτότυπες διακοπές, αφού παραχωρείτε το σπίτι σας σε έναν άλλον, ο οποίος για το ίδιο διάστημα σας διαθέτει το δικό του. Επισκεφτείτε, λοιπόν, sites όπως το www.intervac.com, και ζήστε μία μοναδική εμπειρία. Ωστόσο, πριν συμπληρώσετε την αίτηση, διαβάστε τους όρους συμμετοχής, επικοινωνήστε με τον Εθνικό Διοργανωτή σας (Ελλάδα: κ. Στάθης Μίχος και κ. Μαρία Καράκιζα, Περικλέους 34, Μαρούσι, τηλ.: 210-80.61.943, e-mail: stamar@hol.gr) και ζητήστε τον τιμοκατάλογο για τη χώρα σας, καθώς κάθε μέλος πληρώνει ετήσια συνδρομή. Τουρίστες του… καναπέ! Γνωρίστε ολόκληρο τον κόσμο γυρνώντας από καναπέ σε καναπέ. Μέσω διαδικτυακών τόπων, όπως ο www.couchsurfing.com, έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενηθείτε σε όλο τον κόσμο χωρίς να πληρώσετε, να ζήσετε σαν ντόπιος και να προσφέρετε με τη σειρά σας τον… καναπέ σας σε έναν ταξιδιώτη. Για λόγους ασφαλείας, ωστόσο, πρέπει να σας προτείνει κάποιο άλλο μέλος, ενώ οι φιλοξενούμενοι «ανεβάζουν» σχόλια στην ιστοσελίδα.
Στο εργοτάξιο των διακοπών Εργαστείτε εθελοντικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνδυάστε την ψυχαγωγία με τη συμμετοχή σε προγράμματα δασοπροστασίας, συντήρησης παραδοσιακών κτιρίων, στήριξης φεστιβάλ και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Για παράδειγμα, αν είστε άνω των 18 ετών και μιλάτε αγγλικά, μπορείτε να συμμετάσχετε σε προγράμματα του «Elix». Οι εθελοντές πληρώνουν συμμετοχή 100 €, καλύπτουν τα μεταφορικά τους έξοδα, ενώ ο υπεύθυνος φορέας καλύπτει το κόστος διαμονής και διατροφής.



Που να ψάξετε

Για να ανταλλάξετε σπίτι, να φιλοξενηθείτε, ή για εναλλακτικές διακοπές:
• www.intervac.com
• www.couchsurfing.com
• www.anthropos.gr
• www.europa.eu/youth



τo ταξίδι άρχισε… ανάποδα; μάθετε τα δικαιώματα σας
Επισκέπτεστε ένα site ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο και κλείνετε αεροπορικά εισιτήρια για παραδεισένιο προορισμό και ξενοδοχείο 4 αστέρων με δωμάτιο που «βλέπει» στη θάλασσα. Όλα καλά, μέχρι που… η πτήση ακυρώνεται ή, όταν τελικά φτάνετε στον «παράδεισο», το δωμάτιο έχει δοθεί και πρέπει να βολευτείτε σε ένα υπόγειο με… θέα! Τι να κάνετε; Το να γυρίσετε άρον-άρον στο σπίτι δεν είναι καλό, ούτε για την τσέπη ούτε για τα νεύρα σας. Μάθετε ποια είναι τα δικαιώματά σας, αλλά και πώς να αντιμετωπίσετε κάθε αναποδιά.

Το πρακτορείο «μασάει τα λόγια του»;
• Αν, πριν φύγετε, αλλάξει ένα από τα στοιχεία της σύμβασης που συνυπογράψατε με το πρακτορείο (π.χ. η τιμή), πρέπει να ενημερωθείτε έγκαιρα και μπορείτε είτε να την καταγγείλετε είτε να αποδεχτείτε μία τροποποιητική πράξη. • Αν την καταγγείλετε, αλλά και αν ματαιωθεί το ταξίδι, μπορείτε να ζητήσετε τα χρήματά σας πίσω. • Αν, πάλι, το πρακτορείο δεν σας προσφέρει τις υπηρεσίες που έχετε συμφωνήσει, πρέπει να λύσει όποιο πρόβλημα προκύψει χωρίς να πληρώσετε. Διαφορετικά, οφείλει να σας παραχωρήσει μεταφορικό μέσο για να γυρίσετε ή να σας αποζημιώσει. Μάλιστα, ο πράκτορας ευθύνεται και για τις υπηρεσίες των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων (π.χ. ξενοδοχεία).
Συμβουλές •Κρατήστε το αντίγραφο της σύμβασης. •Ζητήστε απόδειξη για την προκαταβολή και την αποπληρωμή του ταξιδιού. •Οι τιμές με βάση τη σύμβαση δεν μπορούν να αυξηθούν, εκτός αν αλλάξουν το κόστος μεταφοράς, τα τέλη, οι φόροι ή οι τιμές συναλλάγματος. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει 20 ημέρες πριν από την αναχώρηση. •Αν, τελικά, δεν συμμετάσχετε στο ταξίδι, μπορείτε να εκχωρήσετε την κράτησή σας σε άλλον 5 εργάσιμες ημέρες πριν από την αναχώρηση. •Η σύμβαση σας προστατεύει σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης του γραφείου, αλλά όχι αν πάθετε ατύχημα ή σας κλέψουν. •Υποδείγματα συμβάσεων και γενικούς όρους ταξιδιού θα βρείτε στο site του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ): www.hatta.gr

Τινάχτηκαν όλα στον αέρα;
Όταν αγοράζετε αεροπορικά εισιτήρια έχετε υπόψη σας ότι:
•Αν σας αρνηθούν την επιβίβαση λόγω υπερκράτησης, η εταιρεία οφείλει να ζητήσει εθελοντές για να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, προσφέροντάς τους το αντίτιμο του εισιτηρίου και επιστροφή στον τόπο αναχώρησης. Αν δεν παραιτηθείτε, δικαιούστε: Α) Αποζημίωση από 250-600 €, ανάλογα με τον προορισμό σας. Β) Επιστροφή της αξίας του εισιτηρίου και δωρεάν μεταφορά στο σημείο αναχώρησης ή εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς στον προορισμό. Γ) Γεύματα, αναψυκτικά, επικοινωνιακές διευκολύνσεις ή και διαμονή σε ξενοδοχείο.
•Αν δεν πετάξετε, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ επιστροφής χρημάτων, αποζημίωσης ή προώθησης με άλλη πτήση. Ωστόσο, δεν αποζημιώνεστε: Α) Αν αποδειχτεί ότι η ματαίωση οφείλεται σε «έκτακτες περιστάσεις». Β) Αν ενημερωθείτε 2 εβδομάδες νωρίτερα. Γ) Αν ενημερωθείτε 1-2 εβδομάδες πριν και μεταφερθείτε με άλλη πτήση στον προορισμό σας (εφόσον πετάτε μέσα στις επόμενες 2 ώρες από την καθορισμένη αναχώρηση και φτάνετε μέσα στις επόμενες 4 ώρες από την κανονική ώρα άφιξης). Δ) Αν ενημερωθείτε την τελευταία εβδομάδα και η διαφορά της εναλλακτικής πτήσης δεν ξεπερνά τη 1 ώρα για την αναχώρηση και τις 2 ώρες για την άφιξη. •Αν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, μπορείτε να αλλάξετε πτήση ή να πάρετε πίσω την αξία του εισιτηρίου, ενώ, όσο περιμένετε, πρέπει να σας δοθεί κάθε είδος βοήθειας.

«Το πλοίο δεν σαλπάρει το βραδάκι;»
•Αν η αναχώρηση καθυστερήσει με ευθύνη του μεταφορέα, μπορείτε να μην ταξιδέψετε και να πάρετε το αντίτιμο του εισιτηρίου, να παραμείνετε στο πλοίο ή να μεταφερθείτε με άλλο στον προορισμό σας.
•Αν η καθυστέρηση ξεπεράσει τις 4 ώρες, πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα διατροφής.
•Αν η καθυστέρηση ξεπεράσει τις 6 ώρες ή η αναχώρηση πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα ή ο απόπλους ήταν προγραμματισμένος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.00 το πρωί, τότε η εταιρεία, εκτός από το φαγητό, οφείλει να καλύψει και τα έξοδα διαμονής σας.
•Σε περίπτωση που καθυστερήσετε 3-6 ώρες, δικαιούστε το 25% των ναύλων, ενώ για πάνω από 6 ώρες το 50% και προώθηση στον προορισμό σας με δαπάνη του μεταφορέα. Αν το ταξίδι ματαιωθεί, δικαιούστε όλη την αξία του εισιτηρίου ή -αν συμφωνήσετε- την προώθηση στον προορισμό σας εντός 24 ωρών. Αν ούτε και αυτό συμβεί, δικαιούστε αποζημίωση διπλάσια των ναύλων.

Στο δωμάτιό σας μένει άλλος;
Ο ξενοδόχος πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες που διαφημίζει και δεν μπορεί να ζητήσει προκαταβολή για κράτηση που ξεπερνά το 25% του συνολικού κόστους διαμονής.
•Αν το δωμάτιο που κλείσατε δεν είναι διαθέσιμο, οφείλει να σας μεταφέρει σε άλλο ξενοδοχείο ίδιας κατηγορίας, στην ίδια πόλη, αναλαμβάνοντας τα έξοδα μεταφοράς και την τυχόν διαφορά στην τιμή. Διαφορετικά, οφείλει να σας καταβάλει αποζημίωση ίση με το κόστος διαμονής.
•Αν ακυρώσετε την κράτηση μέχρι και 21 ημέρες πριν από τη συμφωνημένη άφιξη (εκτός αν υπάρχει άλλη γραπτή συμφωνία), η προκαταβολή πρέπει να επιστραφεί.



Για να βρείτε το δίκιο σας

Στην Ελλάδα
• Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή, τηλ.: 2310-233.333, 2310-269.449, 801-11.17.200, site: www.kepka.org
• Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γραμμή Καταναλωτή: 1520, site: www.efpolis.gr
• Συνήγορος του Καταναλωτή, τηλ.: 210-64.60.862, 210-64.60.814, 210-64.60.612, 210-64.60.734, 210-64.60.458,
site: www.synigoroskatanaloti.gr
• ΕΟΤ (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και οργανωμένα ταξίδια, κατασκηνώσεις, hostels), τηλ.: 210-87.07.000, 1572, site: www.eot.gr

Στο εξωτερικό
• Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, τηλ.: 210-38.47.253.
• Ελληνική πρεσβεία ή προξενείο της χώρας όπου βρίσκεστε.



Να ‘χουμε την υγειά μας, να ταξιδεύουμε!
Προστατέψτε τη δική σας, αλλά και τη δημόσια υγεία, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας
Πρόκειται για επίσημο έγγραφο που σας δίνει το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας που έχετε επισκεφτεί.
Ποιες χώρες καλύπτει; Τις 27 της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, τις 3 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία) και την Ελβετία.
Πώς την αποκτάτε; Υποβάλλετε αίτηση στο Ταμείο σας και συνήθως χορηγείται αυθημερόν. Στην επαρχία αποστέλλεται μέσα σε 5 εργάσιμες, αλλά αν δεν προλαβαίνετε, σας χορηγείται Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης της Κάρτας. Εκδίδεται, όμως, και από άλλους φορείς, όπως τα πανεπιστήμια.

Πριν πάτε στους τροπικούς!
Αν πρόκειται να επισκεφτείτε χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, επισκεφτείτε την Υπηρεσία Ταξιδιωτικής Ιατρικής 4-6 εβδομάδες πριν από το ταξίδι. Έτσι έχετε χρόνο για να σας χορηγηθούν τα απαραίτητα εμβόλια και ανθελονοσιακή αγωγή, αν χρειαστεί.

Το τρένο… δεν φεύγει στις 8;
Για καθυστέρηση μέχρι 3 ώρες ή κατάργηση δρομολογίου (καθυστέρηση πάνω από 3 ώρες), μπορείτε:
• Να διακόψετε το ταξίδι σας και να ζητήσετε επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου.
• Να ταξιδέψετε με άλλη αμαξοστοιχία με το ίδιο εισιτήριο, ακόμη κι αν είναι ανώτερης κατηγορίας.
• Να αλλάξετε το εισιτήριο για άλλη στιγμή ή να το αφήσετε «ανοιχτό» για 6 μήνες.

«‘Οχι άλλο κουβέρ!»
Κι όμως, το κουβέρ που πληρώνουμε έχει απαγορευτεί, όπως και η επιβολή ελάχιστης κατανάλωσης κατ’ άτομο. Επιπλέον, τα εστιατόρια υποχρεούνται να διαθέτουν τιμοκαταλόγους, όπου αναγράφονται ο υπεύθυνος του καταστή­ματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή κάθε είδους, η σχετική ένδειξη για τα «κατεψυγμένα» τρόφιμα, τα «προμαγειρεμένα» ή «προτηγανισμένα» φαγητά, καθώς και το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή. Δικαιούστε νερό βρύσης, ενώ αν θέλετε εμφιαλωμένο, αυτό θα πρέπει να ανοίγεται μπροστά σας. Τέλος, μην ξεχνάτε να ζητάτε θεωρημένες αποδείξεις και μην τις μπερδεύετε με το δελτίο παραγγελίας.



Ενημερωθείτε!

Μια δροσερή συνταγή με λίγες θερμίδες που μπορείτε να απολαύσετε ακόμη και αν κάνετε δίαιτα. Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) και Υπηρεσία Ταξιδιωτικής Ιατρικής τηλ.: 210-52.12.000, site: www.keel.org.gr
• Διευθύνσεις Υγείας των κατά τόπους Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων
• Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, site: http://www.who.int/ith/
• Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, site: http://www.cdc.gov/travel/



Πηγές: «Γενική Γραμματεία Καταναλωτή», «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού», «Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης» της Διεύθυνσης Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.