Όταν μια ελιά έχει τρίχες, επιτρέπεται να κάνουμε λέιζερ ή είναι καλύτερα να τις αφαιρέσουμε με τσιμπιδάκι; Είναι επικίνδυνες οι ελιές που εμφανίζονται ξαφνικά; Χρειάζεται να ανησυχούμε για τις «κρεατοελιές»; Έξι καθημερινές απορίες βρίσκουν τις απαντήσεις τους.

1. Να τραβάω με τσιμπιδάκι τις τρίχες από μια ελιά που έχω στο πρόσωπο;
Τραβώντας μια τρίχα με τσιμπιδάκι φρυδιών, είναι πιθανό να δημιουργηθεί κάποια φλεγμονή ή -σε εξαιρετικά σπάνια περίπτωση- να ερεθιστούν τα σπιλοκύτταρα και να παρουσιαστεί κάποια κακοήθεια. Προτιμήστε να ψαλιδίζετε τις τρίχες που βρίσκονται σε τέτοια σημεία.

2. Να κάνω λέιζερ πάνω σε μια ελιά για την αφαίρεση τριχών;
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία, το λέιζερ δεν φαίνεται να επηρεάζει τη «βιολογική» συμπεριφορά του σπίλου, επειδή δεν επεμβαίνει σε βάθος μεγαλύτερο από 4 χιλιοστά, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί κακοήθεια. Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει «υπέρχρωση» του σπίλου με το λέιζερ, να αποκτήσει δηλαδή η ελιά πιο σκούρο χρώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σπίλοι έχουν μεγάλη ποσότητα μελανίνης και η ενέργεια του λέιζερ απορροφάται από τη μελανίνη. Το λέιζερ, πάντως, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από γιατρούς. Άλλωστε, ο δερματολόγος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν υπάρχουν ύποπτοι σπίλοι (δυσπλαστικοί), στους οποίους δεν πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος.

3. Έχω παρατηρήσει ορισμένες καινούργιες ελιές. Να ανησυχήσω;
Νέες ελιές μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής. Μάλιστα, αρκετές φορές δεν πρόκειται για σπίλους, αλλά για φακίδες, που βγαίνουν από τον ήλιο. Σε κάθε περίπτωση, κάθε καινούργιο «εύρημα» καλό είναι να ελέγχεται από δερματολόγο.

4. Να αφαιρέσω μια ελιά μόνο για αισθητικούς λόγους;
Φυσικά. Οι σπίλοι μπορούν να αφαιρούνται τόσο για αισθητικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους (π.χ. μια ελιά στο βλέφαρο που εμποδίζει την κίνηση του ματιού). Πρέπει, πάντως, να γνωρίζετε πως οτιδήποτε αφαιρείται χειρουργικά, αφήνει ουλή. Ακόμα δηλαδή και αν καταφύγετε στη λύση της πλαστικής, είναι πιθανόν το αποτέλεσμα να μη σας ικανοποιεί απόλυτα. Το σημάδι εξαρτάται από το σημείο που βρίσκεται η ελιά, από τη φροντίδα μετά την αφαίρεσή της, αλλά και από τη δυνατότητα επούλωσης του δέρματος κάθε ασθενούς. Μόνο ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την καλύτερη λύση.

5. Να βάζω περισσότερο αντιηλιακό πάνω στις ελιές;
Δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι ελιές χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Μπορείτε να ανα­νεώ­νετε συχνότερα το αντιηλιακό στις περιοχές που έχετε σπίλους – οι δερματολόγοι πάντως είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η σωστή χρήση του αντιηλιακού σάς προστατεύει επαρκώς.

6. Οι «κρεατοελιές» είναι πιο επικίνδυνες από τις απλές ελιές;
Αν και ο όρος «κρεατοελιά» δεν υπάρχει στην ιατρική ορολογία, οι μη ειδικοί τείνουμε να ονομάζουμε έτσι τους σπίλους που «κρέμονται» από το δέρμα. Κατά κανόνα, αυτού του είδους οι ελιές δεν είναι ύποπτες, όπως δεν είναι και όσες έχουν τρίχες.
Tip: Αν έχετε πολλές ελιές, μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το δερματολόγο σας 1 φορά το χρόνο.



Στο δερματολόγο ολοταχώς

Επισκεφτείτε αμέσως το δερματολόγο σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποια από τις ελιές σας, όπως:
• Αύξηση μεγέθους
Αλλαγή χρώματος
Ασυμμετρία σχήματος
Αλλαγή της υφής της επι­φά­νειας
Δημιουργία φλεγμονής
Αιμορραγία



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Δημήτρη Ρηγόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπι­στη­μίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», και το δρ. Χαράλαμπο Αγγελακόπουλο, δερμα­το­λόγο-αφροδισιολόγο, διευθυντή στη Δερματολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείο