Για πολλούς από εμάς, το διάβασμα βιβλίων είναι μία δραστηριότητα συνυφασμένη με τις διακοπές μας. Στην ξαπλώστρα ή στο ταξίδι, ένα βιβλίο είναι ο ιδανικός σύντροφος στις διακοπές. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και, μάλιστα, τεκμηριωμένα με επιστημονικές έρευνες. Το διάβασμα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, να αποβάλλουμε το στρες ή ακόμη και να προλάβουμε το Αλτσχάιμερ. Διαβάστε πώς και… καλή σας ανάγνωση!

Αποτελεί ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου από τοξικές ουσίες
Σύμφωνα με επιστήμονες από το Κέντρο Νευρολογίας της Βαλτιμόρης, το διάβασμα προστατεύει τον εγκέφαλο από τους κινδύνους που τον απειλούν, όπως οι τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος ή οι επαγγελματικές ασθένειες. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 112 εργάτες ενός εργοστασίου στον Καναδά που είχαν υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους λόγω της παρατεταμένης έκθεσής τους στη συγκεκριμένη ουσία, που προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου. Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι πιο διαβασμένοι από τους εργάτες είχαν υποστεί τη μικρότερη βλάβη στη νοητική τους υγεία και αντεπεξήλθαν με μεγαλύτερη επιτυχία στα διανοητικά τεστ στα οποία τους υπέβαλαν οι ερευνητές.

Μας βοηθά να χαλαρώσουμε
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, έστω και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα είναι αρκετά για να αποβάλλουμε τα 2/3 του καθημερινού στρες που αντιμετωπίζουμε. Όπως υποστηρίζουν οι βρετανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, το διάβασμα όχι μόνο είναι αποτελεσματικότερο, αλλά έχει και πιο άμεσα οφέλη σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους χαλάρωσης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή, όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας συγκεντρώνεται στην ανάγνωση και αυτό μας βοηθά να ξεχάσουμε τις έγνοιες και να μεταφερθούμε σε ένα φανταστικό κόσμο μακριά από το στρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν παίζει ρόλο το είδος του βιβλίου που έχουμε επιλέξει να διαβάσουμε. Όπως τονίζει ο ειδικός, επικεφαλής της έρευνας, το να «χάνεσαι» μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου οδηγεί στην απόλυτη χαλάρωση.

Καταπολεμά την παχυσαρκία
Είναι δυνατόν το διάβασμα να βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να χάσουν βάρος; Κι όμως, είναι! Οι ειδικοί από το Νοσοκομείο Παίδων του Duke διαπίστωσαν ότι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων μπορεί να βοηθήσει τα παχύσαρκα παιδιά να αδυνατίσουν. Οι επιστήμονες έδωσαν σε παχύσαρκα κορίτσια ηλικίας 9 με 13 ετών -που ακολουθούσαν ήδη κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος- να διαβάσουν μία νουβέλα με τίτλο «Lake Rescue», που στα ελληνικά σημαίνει «η διάσωση στη λίμνη». Η νουβέλα επελέγη προσεκτικά από παιδίατρους για αυτόν το σκοπό ειδικά. Ηρωίδα του βιβλίου ήταν ένα παχύσαρκο κορίτσι με πολύ δυνατή προσωπικότητα. Μετά το διάβασμα του βιβλίου, τα κορίτσια υιοθέτησαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κατάφεραν μετά από 6 μήνες να χάσουν βάρος και να μειώσουν το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Σε αντίθεση με την τηλεόραση, με το διάβασμα χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας και έτσι γινόμαστε πιο οξυδερκείς



Μία σελίδα, πολλά οφέλη

Το διάβασμα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου (ινιακός, βρεγματικός, μετωπιαίος λοβός κτλ.). Είναι μια δραστηριότητα κατά την οποία χρησιμοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και, για το λόγο αυτόν, ενεργοποιείται και το μεσολόβιο, δηλαδή ο ιστός που συνδέει τα δύο ημισφαίρια, επομένως συμβάλλει και στην καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους. Επειδή το διάβασμα ενεργοποιεί και το μετωπιαίο λοβό, από τον οποίο εξαρτώνται -έστω και με έμμεσο τρόπο- όλες οι αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναπνοή ή η καρδιακή λειτουργία, μπορεί να είναι ευεργετικό ακόμη και για το αναπνευστικό σύστημα ή την καρδιά μας!



Ενισχύει τη μνήμη μας και προφυλάσσει από άνοια
Ένα βιβλίο «ακονίζει» και κρατά σε φόρμα το μυαλό μας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές από την Κλινική «Μayo» στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις καθημερινές συνήθειες 200 ανθρώπων από 70 έως 89 ετών με ήπια προβλήματα μνήμης, σε διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής τους. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι μεσήλικοι που αφιέρωναν χρόνο στο διάβασμα και σε άλλες δημιουργικές ασχολίες, όπως χειροτεχνίες, αντιμετώπιζαν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν περαιτέρω εξασθένηση της μνήμης τους ή Αλτσχάιμερ. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, διαβάζοντας αναγκαζόμαστε συχνά να θυμηθούμε ιστορίες, γεγονότα, ημερομηνίες, και όλα αυτά οξύνουν τη μνήμη μας. Επιπλέον, σε αντίθεση με την τηλεόραση, με το διάβασμα χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας και έτσι γινόμαστε πιο οξυδερκείς.

Συμβάλλει στη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όσοι «βιβλιοφάγοι» έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, παρουσιάζουν πιο γρήγορη και θεαματική βελτίωση σε σχέση με όσους δεν είναι ιδιαίτερα… μελετηροί. Γιατί; Το διάβασμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθιστά τον εγκέφαλο ικανό να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε βλάβη -ακόμη και στο εγκεφαλικό-, επειδή μας «υποχρεώνει» να χρησιμοποιούμε εναλλακτικές συνάψεις, δηλαδή συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.



Οδηγίες για καλή ανάγνωση

• Προϋπόθεση για εποικοδομητικό διάβασμα είναι να σας ευχαριστεί το βιβλίο που έχετε επιλέξει. Αν, για παράδειγμα, δεν σας αρέσει η ποίηση, προτιμήστε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.
• Μπορείτε να εναλλάσσετε, ανάλογα με τη διάθεσή σας, τις κατηγορίες βιβλίων που διαβάζετε. Όπως δεν έχετε κάθε μέρα την επιθυμία για το ίδιο φαγητό, έτσι συμβαίνει και με το διάβασμα. Προσαρμόστε, λοιπόν, τα γούστα σας ανάλογα με τη διάθεση που έχετε τη δεδομένη στιγμή.
• Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος με καλό φωτισμό, όπου νιώθετε άνετα.
• Κρατήστε το βιβλίο στη σωστή απόσταση από τα μάτια σας, ώστε να μη σας κουράσει η ανάγνωση. Η ιδανική απόσταση είναι 25-30 εκ.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χρυσόστομο Εμμ. Καρπαθίου, νευρογλωσσολόγο-νευροψυχολόγο.