Το πολύ τόφου σε βοηθάει να… ξεχάσεις! Αυτό δείχνει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς των βρετανικών Πανεπιστημίων του Loughborough και της Οξφόρδης σε 719 ινδονήσιους προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι ζούσαν τόσο σε αγροτικές όσο και αστικές περιοχές της νήσου Ιάβα. Τo τόφου -θυμίζουμε – προέρχεται από το γάλα σόγιας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση τόφου – τουλάχιστον μια φορά την ημέρα – συνδέονταν με χειροτέρευση της μνήμης, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 68 ετών.

Αυτό πιθανά οφείλεται στα φυτοοιστρογόνα τα οποία περιέχει η σόγια. Αν και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακριβή εικόνα για τη δράση των φυτοοιστρογόνων, αυτή η έρευνα όπως και μερικές προηγούμενες, δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση σόγιας από ηλικιωμένα άτομα (πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα) συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά άνοιας. Δεν μπορεί να υποστηριχτεί το ίδιο ωστόσο και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Dementias and Geriatric Cognitive Disorders».

Διαβάστε ακόμη:
Υπάρχει λόγος να τρώω τόφου;
http://www.vita.gr/html/ent/475/ent.2475.asp

Είναι η σόγια «μαγική» τροφή;
http://www.vita.gr/html/ent/986/ent.1986.asp

Όταν χάνεται η μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.6371.asp

Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp

Ύπνος 6′ για δυνατή μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.5015.asp

Οι κραιπάλες βλάπτουν τη μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/686/ent.5686.asp

Δείτε επίσης: