Μη βιαστείτε να απορρίψετε την ιδέα, πριν ενημερωθείτε. Το ότι δεν απαιτείται να καταθέσετε τον οβολό σας για να επιμορφωθείτε δεν σημαίνει ότι θα είναι και χαμηλή η ποιότητα των προσφερόμενων μαθημάτων. Το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, προσφέρει δωρεάν μαθήματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Προσφέρει μια ευρεία γκάμα θεματικών ενοτήτων και, με την ολοκλήρωση του κύκλου των μαθημάτων, παίρνετε και πιστοποιητικό παρακολούθησης. Αν εργάζεστε, θα ενισχύσετε τα επαγγελματικά σας ατού και, αν ψάχνετε να βρείτε δουλειά, θα εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας και -ποιος ξέρει;- μπορεί να αυξήσετε και τις πιθανότητες να σας προσλάβουν…

Μίνι οδηγός… σπουδών
• Προσφέρονται μαθήματα διάρκειας ενός, τριών, έξι μηνών και ενός χρόνου. Τα μαθήματα ξένων γλωσσών, όπως ορισμένα μαθήματα πληροφορι­κής, γίνονται τέσσερις φορές το χρόνο (Οκτώβριος, Δεκέμβριος, Φεβρουά­ριος, Μάρτιος) και διαρκούν 50 ώρες.
• Μπορείτε να παρακολουθείτε συγχρόνως περισσότερες από μία θεματικές ενότητες.
•Συγκροτούνται τμήματα: α) Δύο μαθημάτων την εβδομάδα (το λιγότερο δίωρα). β) Εντατικών μαθημάτων (τρίωρα, τρεις φορές την εβδομάδα). γ) Υπερεντατικών μαθημάτων (τρίωρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα).
• Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση σε ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Θα σας ζητηθούν αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, κάρτα ανεργίας, βεβαίωση εργοδότη (εάν χρειάζεται).

Ο πιο καλός ο μαθητής!
Προς το παρόν, τα πιστοποιητικά που παρέχονται δεν αναγνωρίζονται ως δικαιολογητικά για προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά είναι υπό εξέταση η αναγνώρισή τους.
1. Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Το αποκτάτε όταν παρακολουθήσετε μαθήματα συνολικής διάρκειας 60 περίπου ωρών.
2. Πιστοποιητικό Διά Βίου Εκπαίδευσης
Σας το χορηγούν αφού παρακολουθήσετε μαθήματα διάρκειας άνω των 75 ωρών. Μετά, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να δώσετε εξετάσεις στον επίσημο αρμόδιο φορέα πιστοποίησης και, πληρώνοντας μόνο τα εξέταστρα, να αποκτήσετε τον αντίστοιχο τίτλο. Αν, λόγου χάρη, μάθατε αγγλικά επιπέδου Lower, να πάρετε
μέρος στις σχετικές εξετάσεις και να αποκτήσετε το αντίστοιχο ­δίπλωμα.

Προτεραιότητα στους ανέργους
Τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων απευθύνονται σε εργαζομένους, σε ανέργους που έχουν τελειώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση, σε άτομα από «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες και αγρότες. Προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι, τα μέλη πολύτεκνων ­οικογενειών και τα άτομα με αναπηρία.



Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Ξένες Γλώσσες
Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά & ιταλικά, επιπέδων Ι,ΙΙ, ειδικά μαθήματα για χρήση σε εργασιακό περιβάλλον και στο χώρο του τουρισμού.

Χρηματοοικονομικά – Επιχειρηματικότητα
Οικονομική θεωρία, Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ, Λογιστική, Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα.

ΙΝFO
Φορέας υλοποίησης: Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ).
Τόπος διεξαγωγής: Όπου υπάρχει Κέντρο και στην ευρύτερη περιφέρεια ευθύνης του σε κάθε νομό. Προθεσμίες Υποβολής Αιτήσεων: Ποικίλλουν ανάλογα με το πρόγραμμα. Επικοινωνήστε με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων του νομού σας. Sites: http://new.enet.gr, http://kee.ideke.edu.gr?p=courses

Πληροφορική
• Για αρχάριους, το πρόγραμμα ΗΡΩΝ2 (βασικές αρχές λειτουργίας του Η/Υ, χρήση λειτουργικού συστήματος Windows, του κειμενογράφου MS Word, των λογιστικών φύλλων Excel, του Power Point, χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλπ.). • Για εξοικειωμένους με τους Η/Υ (θεωρία, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, βάσεις δεδομένων, πολυμέσα, Web Publishing).

ΙΝFO
Φορέας υλοποίησης:
Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης.
Tόπος διεξαγωγής: Στα εργαστήρια πληροφορικής των περιφερειακών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και των σχολείων.
Προθεσμίες Υποβολής Αιτήσεων: Καλέστε στα τηλ.: 210-25.88.673 και 213-13.11.669. Site: http//www.ideke.edu.gr