«Και αν έσπασε το προφυλακτικό;», «Λες να κινδυνεύω από τα προσπερματικά υγρά;». Μήπως τα παραπάνω ερωτήματα σας ταλαιπωρούν κάθε φορά που η περίοδος δεν είναι απολύτως… συνεπής στο ραντεβού της; Λίγες ημέρες καθυστέρησης και οι γυναίκες που δεν έχουν ένα παιδί στα άμεσα σχέδιά τους παθαίνουν πανικό στην υποψία και μόνο μιας πιθανής εγκυμοσύνης. Υπάρχει τρόπος να λύσετε μια ώρα αρχύτερα το γρίφο και να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει; Διαβάστε τις 10 απαντήσεις στις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις μιας… αγχωμένης γυναίκας και «βγείτε από την πρίζα»!

Ο «δεκάλογος της αγχωμένης»

1.Πόσες ημέρες καθυστέρησης θεωρούνται πραγματική καθυστέρηση;
Πάνω από 5 ημέρες, μετά την αναμενόμενη ημερομηνία. Αν έχετε, για παράδειγμα, κύκλο 33 ημερών, μιλάμε για καθυστέρηση όταν δεν έχετε αδιαθετήσει στις 38 ημέρες, ενώ στην περίπτωση μιας γυναίκας με κύκλο 24 ημερών, θεωρείται ότι υπάρχει καθυστέρηση από την 29η ημέρα.

2.Υπάρχουν συμπτώματα που μπορούν να με κάνουν να υποψιαστώ ότι είμαι έγκυος;
Η υπνηλία, το πρήξιμο στο στήθος, οι πόνοι χαμηλά στην κοιλιά ή στα νεφρά, ο πονοκέφαλος και η νευρικότητα οφείλονται στην ανεβασμένη προγεστερόνη και στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, που παρατηρούνται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από μια μικρή ορμονική διαταραχή, επομένως είναι δύσκολο για μια γυναίκα να υποψιαστεί ότι είναι έγκυος, βασισμένη μόνο στη συμπτωματολογία.

3.Πού μπορεί να οφείλεται η καθυστέρηση, αν δεν πρόκειται για εγκυμοσύνη;
Μπορεί να οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή, σε ψυχοσωματικούς παράγοντες (π.χ. έντονο άγχος), σε αλλαγή περιβάλλοντος (π.χ. ένα μακρινό ταξίδι), σε αλλαγές του καιρού (οι ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είναι φωτοευαίσθητες, γι’ αυτό και το καλοκαίρι αρκετές γυναίκες έχουν καθυστέρηση), σε απότομη αλλαγή βάρους (αύξηση ή μείωση) ή στη λήψη φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικών).

4.Πόσο έγκυρα είναι τα τεστ εγκυμοσύνης;
Τα τεστ εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στα φαρμακεία θεωρούνται αρκετά έγκυρα. Kάποια από αυτά, μάλιστα, έχουν ποσοστό ακρίβειας αποτελέσματος μεγαλύτερο από 99%.

5.Πρέπει να κάνω το τεστ συγκεκριμένη ώρα της ημέρας;
Προτιμήστε να κάνετε το τεστ μόλις ξυπνήσετε, επειδή τα πρώτα πρωινά ούρα (που συμπυκνώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ορμόνη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη (τη β χοριακή), στην περίπτωση που υπάρχει πράγματι σύλληψη. Αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, καλό είναι να μην έχετε ουρήσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν.

6.Χρειάζεται να επαναλάβω το τεστ, για σίγουρα αποτελέσματα;
Έχει συμβεί ένα τεστ να βγει αρνητικό, ενώ υπάρχει εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται στο ότι η ορμόνη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να μην έχει προλάβει να «περάσει» από τα νεφρά και να «κατέβει» στα ούρα. Αν θέλετε να σιγουρευτείτε για τα αποτελέσματα, μπορείτε να κάνετε ένα δεύτερο τεστ, μετά όμως από 48 ώρες, ώστε να έχει προλάβει να υπάρξει η απαραίτητη συγκέντρωση της ορμόνης στα ούρα, στην περίπτωση που είστε έγκυος.

7.Μπορεί το τεστ να είναι ψευδώς θετικό;
Αυτό δεν συμβαίνει, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις παθολογίας, όπως μια συγκεκριμένη κύστη στην ωοθήκη, η οποία αυξάνει την ορμόνη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη στα επίπεδα που βρίσκεται και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

8.Υπάρχει τρόπος να είμαι 100% σίγουρη αν είμαι ή δεν είμαι έγκυος;
Η εξέταση αίματος είναι απολύτως αξιόπιστη. Ονομάζεται «β χοριακή», μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο, διαρκεί όσο και μια απλή εξέταση αίματος και τα αποτελέσματά της βγαίνουν σε περίπου 1 ώρα.

9.Μετά από πόσες ημέρες καθυστέρησης μπορεί να δείξει η εξέταση αίματος αν είμαι έγκυος;
Από την πρώτη κιόλας ημέρα της καθυστέρησης μπορείτε να κάνετε την εξέταση αίματος και να έχετε ασφαλή συμπεράσματα, αφού η β χοριακή είναι σε θέση να δείξει την ύπαρξη ή μη εγκυμοσύνης ήδη 1 εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

10.Νιώθω έντονη δυσφορία λόγω της καθυστέρησης. Μπορώ να επισπεύσω με κάποιον τρόπο τον ερχομό της περιόδου;
Αρκετές γυναίκες μετά από πολλές ημέρες καθυστέρησης νιώθουν δυσάρεστα, έχουν έντονη δυσκοιλιότητα, εφιδρώσεις, νιώθουν φουσκωμένες ή έχουν συμπτώματα κατάθλιψης. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μεγάλη δόση προγεστερόνης για 4 ημέρες, ώστε να έρθει νωρίτερα η περίοδος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να αποκλειστεί πρώτα το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, γιατί η προγεστερόνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Το πρήξιμο στο στήθος και οι πόνοι χαμηλά στην κοιλιά μπορεί να οφείλονται στην εγκυμοσύνη ή απλώς σε μια ορμονική διαταραχή!


money,money,money


Τεστ εγκυμοσύνης (μονό): 11-16 ευρώ
Τεστ εγκυμοσύνης (διπλό): 19-21 ευρώ
Eξέταση αίματος (β χοριακή) σε δημόσιο νοσοκομείο: Περίπου 8 ευρώ
Eξέταση αίματος (β χοριακή) σε ιδιωτικό νοσοκομείο: Περίπου 20-30 ευρώ