Με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της κώφωσης. Πολύπλοκα «τριχωτά κύτταρα» και νευρώνες, που θεωρούνται απαραίτητοι για τη λειτουργία της ακοής, δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες με τη βοήθεια εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Η πρωτοποριακή μελέτη έρχεται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτιάξουν τα πολύτιμα τριχωτά κύτταρα από βλαστικά που προέρχονταν από τα αυτιά εμβρύων.

Επόμενος στόχος τους τώρα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Μαρσέλο Ριβόλτα, είναι η μεταμόσχευση των συγκεκριμένων κυττάρων σε ανθρώπους που πάσχουν από κώφωση και ειδικότερα από νευροαισθητήρια απώλεια ακοής – την πλέον κοινή μορφή της πάθησης που συνιστά το 90% των περιπτώσεων κώφωσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την ώρα η μόνη θεραπεία γι’ αυτές τις περιπτώσεις αποτελούν τα κοχλιακά μοσχεύματα, με τα οποία όμως οι ασθενείς δεν μπορούν να επανακτήσουν πλήρως την ακοή τους.

«Τα τριχωτά κύτταρα και οι νευρώνες που μας χαρίζουν την ικανότητα να ακούμε παράγονται μόνο κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης», αναφέρει ο δρ. Ριβόλτα.

«Σε περίπτωση που υποστούν κάποια βλάβη ή χαθούν, δεν αναπλάθονται», υπογραμμίζει ο ειδικός. «Υπάρχει λοιπόν καθαρή ανάγκη για μια θεραπεία που θα μπορεί να ανανεώνει και να υποκαθιστά τα τριχωτά κύτταρα και τους νευρώνες όταν αυτά υποστούν βλάβη», συμπληρώνει.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρ. Ριβόλτα ξεκαθάρισε ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια προτού η νέα ελπιδοφόρα θεραπεία εφαρμοστεί σε ασθενείς…

Διαβάστε ακόμη:
Βουίζουν τα αυτιά μου. Τι μπορεί να είναι;
http://www.vita.gr/html/ent/231/ent.1231.asp


Βιονικό μάτι και δονούμενο «αυτί»
http://www.vita.gr/html/ent/665/ent.8665.asp


Το αναπόσπαστο ακουστικό
http://www.vita.gr/html/ent/800/ent.5800.asp