Ποιος είναι πιο υγιής; Εκείνος που έχει ροδαλά μάγουλα ή εκείνος που μοιάζει χλωμός; Μαντέψτε την απάντηση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου St. Andrews το επιβεβαιώνουν: η πίστη ότι η ροδαλή επιδερμίδα αντανακλά υγεία, ενώ η «κιτρινίλα» παραπέμπει σε αρρώστια έχει καθολική αποδοχή. Και όχι αβάσιμα!

Όπως εξηγούν μέσα από τις σελίδες της επιστημονικής επιθεώρησης «PLoS ONE», η καλή υγεία και η σωματική άσκηση έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη αιμάτωση του δέρματος, ενώ αντίθετα η έλλειψη οξυγόνωσης του αίματος κάνει το δέρμα να φαίνεται μελανιασμένο και χλωμό.

Στη διάρκεια πειράματος, οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές να αλλοιώσουν φωτογραφίες προσώπων με βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή έτσι ώστε να φαίνονται όσο το δυνατό πιο υγιή. Έτειναν να προσθέτουν περισσότερο χρώμα στα πρόσωπα!

«Γονείς και γιατροί γνωρίζουν ότι όταν κάποιος αρρωσταίνει, χλομιάζει. Η μελέτη μας πάει πιο πέρα δείχνοντας ότι ακόμα και νέοι, υγιείς φοιτητές μπορούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη μιας ροδαλής επιδερμίδας, που αντανακλά περισσότερη αιμάτωση και οξυγόνωση του δέρματος», εξηγεί ο επικεφαλής και ψυχολόγος κ. Ίαν Στέφεν.

«Το δέρμα μας αποτελείται από πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία τα οποία μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα στα δερματικά κύτταρα, επιτρέποντάς τους να “αναπνέουν” και να αποβάλλουν την θερμότητα του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όσοι έχουν καλή φυσική κατάσταση ή υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών έχουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία και κοκκινίζουν ευκολότερα συγκριτικά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή καπνιστές που δεν είναι υγιείς και δεν διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση», λέει ο ειδικός.

«Από τη στιγμή που η ελκυστικότητα εξαρτάται από το πόσο υγιείς φαινόμαστε, κανείς θα μπορούσε να γίνει πιο θελκτικός προσέχοντας την καρδιά και τους πνεύμονές του, κάνοντας περισσότερη γυμναστική ή κόβοντας το κάπνισμα», συνιστά ο κ. Στέφεν.

Διαβάστε ακόμη:
Θα τα εκατοστίσετε;
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.8835.asp


Ευφυΐα ίσον μακροζωία!
http://www.vita.gr/html/ent/685/ent.8685.asp


Καθαρός αέρας… μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.8343.asp


Δείτε επίσης: