Πιο επαναστατική συμπεριφορά φαίνεται ότι αναπτύσσουν τα δευτερότοκα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών ειδικών.

Σύμφωνα με την έρευνα που ανήκει στους ειδικούς των πανεπιστημίων του Πέρντιου, της Χαβάης και της Πενσυλβάνιας και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Child Development», τα δευτερότοκα τείνουν να επαναστατούν περισσότερο από τα πρωτότοκα αδέλφια τους κατά την εφηβεία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνθήκες ζωής και τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσαν 360 παιδιά ηλικίας από επτά ως δεκαεννέα ετών, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν σε αυτά διάφορες ιατρικές εξετάσεις, όπως λήψη δείγματος σιέλου, για να ελέγξουν τα επίπεδα τεστοστερόνης των παιδιών.

Πράγματι, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι: «Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα δευτερότοκα παιδιά εμφάνιζαν έντονα ριψοκίνδυνα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές ανεξαρτησίας, συγκριτικά με τα πρωτότοκα».

Αυτό, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι τα πρωτότοκα παιδιά συμμορφώνονται περισσότερο, σε αντίθεση με τα δευτερότοκα τα οποία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επαναστατήσουν, γεγονός που επιπλέον δείχνει ότι η σειρά γέννησης παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.

Ενδιαφέρον όμως για την ανάπτυξη του προσωπικότητας είχαν και τα ακόλουθα ευρήματα:

  • Τα κορίτσια που έκαναν παρέα περισσότερο με άλλα κορίτσια ανέπτυσσαν πιο πολλά γυναικεία χαρακτηριστικά και τα αγόρια που αντίστοιχα έπαιζαν μεταξύ τους εμφάνιζαν πιο πολλά ανδρικά.
  • Τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου που έκαναν παρέα πιο πολύ με κορίτσια γίνονταν πιο ανεξάρτητα και περιπετειώδη.
  • Τα παιδιά που εμφάνιζαν ταχύτερα αυξημένα επίπεδα της τεστοστερόνης κατά την πρώιμη εφηβεία, δεν είχαν πολύ έντονες κοινωνικές επιρροές κατά την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Διαβάστε ακόμα:
Aδέλφια «Tο μικρό», «H μεσαία», «O μεγάλος»
http://www.vita.gr/html/ent/694/ent.1694.asp

Πόσο Playstation να παίζει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.2237.asp

Προσοχή, μοναχοπαίδι!
http://www.vita.gr/html/ent/603/ent.1603.asp